György napja van, vége a téli bezártságnak
A nap fordulópont volt gazdálkodó őseink életében: megtisztították a forrásokat, kutakat, felújították a határjeleket.
2015. április 24. 11:38

Ez a név a görög a föld és a munka szógyökök összetételével azt jelenti: földműves, gazda. Az állatokat terelő, legeltető, itató és őrző pásztorok, kanászok, juhászok György napján kezdték meg az éves munkát. Felvidéken a marhákat őrző csordás már előző nap este végigjárta a falut és megegyezett a gazdákkal. Az őt felfogadó házakban szalonnát, kolbászt kapott, az egyezséget pálinkával pecsételték meg. A jószágokat kihajtották az udvarokból, véget ért a téli bezártság.

A rontások és egyéb várható csapások távoltartása, és az állatok bő tejhozama és létszámának növekedése érdekében varázslásokat hajtottak végre: a növekedés teljében levő, egészséges zöld ágakat egyes helyeken (például Zala megyében) az állatokhoz csapkodták, máshol (a horvátoknál) a kaput, a ház ablakát, az istálló ajtaját díszítették velük. Gyakori szokás volt Gömör megye (Felvidék) egyes falvaiban is az állatokat valamin keresztülhajtani. Lehetett ez a csipkerózsa vagy nyírfa ága, tüskés vessző, tojás, tűz, vagy füst (melyhez Almágyon a karácsonyi kalácsból félretett morzsát, vagy a karácsonyi tűzből megőrzött hamut használták), de például az ekevas, fejsze, lánc, sőt, a gazdaasszony köténye vagy szoknyája is.

Eszék­ Baranya megyében összeszerveződtek a hálósbandák (halászbokrok), vagyis azok a halászok, akik az évad során közös munka­ és fogásmegosztással, mester és inas viszonyban együtt dolgoztak, étkeztek és laktak. Megválasztották a falubírákat, hegymestereket és csőszöket. Szerződéssel munkába fogadták a kocsisokat, cselédeket.

Kalotavidéken a pásztorok körében ilyentájt esedékes a tejbemérés (juhbemérés). A kihajtáskor ugyanis a közös nyájba minden gazda ad állatot, és bár a juhokat a pásztorok fejik a gazdától távol, a tejet a gazda hasznosítja. Annak eldöntésére, hogy a nyár („pásztorévad”) során melyik gazda mennyit és milyen gyakran vihet haza a közösen fejt tejből, az előző napon összeterelt állatokat sorban egymás után, nyilvánosság előtt (a legelőn, vagy a faluban) megfejik, hogy lássák, melyik gazdától milyen tejelőképességű állatok érkeztek. A szokás az állattartás visszaszorulásával, szerkezetének megváltozásával kihalófélben van ugyan, de a falusi életmódot, Erdélyt, a helyi szokásokat bemutató turistautak előszeretettel mutatják be többek között a tejbemérést is az érdeklődőknek. A napot általában mulatozás zárta régen és most sincs ez másképpen.

Tóthné Bogdányi Franciska

agroinform.com
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó