Mindent bevallott Obama
Amerikai elnöknek lenni nem könnyű, de hat hivatalban eltöltött év után "lazább és felszabadultabb" érzés, mint bármikor korábban - árulta el Barack Obama a washingtoni fehér házi tudósítók hagyományos gálaestjén mondott - szintén a hagyományoknak megfelelően - viccelődő hangvételű beszédében.
2015. április 26. 16:25

"Hat évvel a hivatalba lépésem után még mindig azt mondják rólam az emberek, hogy arrogáns vagyok. Távolságtartó. Lekezelő" - mondta a helyi idő szerint szombat este megtartott gálán a demokrata politikus, majd harsány tetszést aratva hozzátette: "az emberek olyan ostobák. Ezért nem találkozom velük".

Obamának arra is van magyarázata, miért éli meg az elnökséget minden teher ellenére "lazábban és felszabadultabban", mint korábban: "Joe Biden (az amerikai alelnök) vállmasszázsai egyszerűen csodát művelnek".

A Fehér Házzal foglalkozó washingtoni tudósítók gálaestje minden évben jókedvűen telik, az est "sztárvendége" hagyományosan a  mindenkori amerikai elnök, akinek - lehetőleg tréfálkozó - beszéde a bankett fénypontját jelenti. Obama a hetedik alkalommal volt a Hilton hotelben megrendezett estély vendége, de televíziós talkshowkban és más alkalmakkor is bemutatkozott már humoros oldaláról a nyilvánosság előtt.

Nemrég például így viccelődött: megvannak az előnyei annak, amikor egy elnök nem választható még egyszer újra, mert így felszabadultabban tud odamondogatni azoknak, akikkel a politikában dolga van. Ezen az estén is ezt tette Obama: barátot, ellenséget, de a médiát és saját magát sem kímélte.

"Olyan öregnek nézek ki, hogy John Boehner már meghívta Benjámin Netanjahut a temetésemre" - viccelődött saját ősz haján, arra célozva, hogy márciusban Boehner, az amerikai képviselőház republikánus párti házelnöke a Fehér Ház háta mögött hívta meg az izraeli miniszterelnököt, hogy tartson beszédet a kongresszusban, aminek nyomán még tovább éleződött az iráni nukleáris politika kezelése felett kialakult feszültség az Obama-kormányzat és az izraeli kormány között.

Egy másik megjegyzésével, miszerint rengeteg teendője ellenére még arra is kell időt szakítania, hogy "naponta ötször imádkozzon", azokra az amerikai szélsőjobboldal részéről újra és újra felbukkanó feltételezésekre utalt, melyek szerint titokban a muzulmán vallást követi.

Nem menekült meg az elnöki élc elől a demokrata elnökjelöltségre pályázó, jelenleg kampánykörúton lévő Hillary Clinton sem. "Van egy barátom, aki néhány hete még évi több milliót keresett, és most egy kisbuszban él valahol Iowában" - mondta Obama.

A mintegy 2600 meghívott vendég részvételével megrendezett estély már régóta televíziós látványosságnak is számít, amit a nagy tévétársaságok közvetítenek. A tízfős asztalokért egyenként háromezer dollárt fizetnek a médiavállalatok, asztalaiknál a szórakoztatóipar sztárjai és ismert vállalkozók is feltűnnek. Az, hogy az esemény ilyen médialátványossággá nőtte ki magát, bírálatokat is kivált, és vannak, akik a média és a politika szereplői közötti túlságos barátkozásnak tartják.

Obama az este során mindenesetre nem csupán dicséreteket kapott. Az NBC csatorna Saturday Night Live című műsorának és az estélynek a házigazdája, Cecily Strong komikus a feketékkel szembeni megkülönböztetés érzékeny témájára tapintva megjegyezte, az elnök haja "olyan ősz, hogy visszabeszélhet a rendőröknek", az elnök biztonságáért felelős titkosszolgálatról (Secret Service) pedig megjegyezte: "az egyetlen a rendvédelmi szervek közül, amelyik bajba kerül, ha lelőnek egy fekete férfit". 

hirado.hu - MTI
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Itt a 2010 előtti világ újracsomagolva
  Nem feltétlenül rossz a választói emlékezet felfrissítése szempontjából, hogy hosszú idő után a balliberális erők újra meg tudják mutatni a gyakorlatban, hogy kik is ők valójában.
 • A Velencei Bizottság szerint is szembemegy a nemzetközi joggal az ukrán nyelvtörvény
  A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
MTI Hírfelhasználó