Életszerű ítélet született
A Hajdúdorogi Metropólia érseke üdvözli a Kúria döntését
A Kúria minden korábbi döntéssel szemben azt mondta ki, hogy az általunk a romák felemelkedéséért esztendők óta végzett áldozatos, alázatos, őszinte munka hasznos és értékes - mondta a Magyar Hírlapnak Kocsis Fülöp a huszártelepi iskola ügyében hozott döntéssel összefüggésben.
2015. április 28. 10:59

A lap keddi számában megjelent interjúban Kocsis Fülöp azt mondta: a lelkiismeretével mindenkinek magának kell elszámolnia, de annyi biztos, eddig a szegregáció bélyegét ütötték rájuk, ám ez most látványosan lekerült az egyházukról.

Fontosnak tartotta megjegyezni, a Huszártelepen élő szülők eddig is szabadon eldönthették, melyik iskolába járatják gyermekeiket. Sem mi, sem más nem mondta soha, ide kell s máshová tilos - fogalmazott.

Arról is beszélt: fejleszteniük kell még az iskolahálózatukat, közvetlen tervük, hogy felsőfokú szakkollégiumokat létesítsenek. Budapesten és Debrecenben szeretnének indítani roma szakkollégiumot.

--------------------------------------------------

Az egyházmegye és az önkormányzat elégedett a Kúria döntésével

A Hajdúdorogi Metropólia érseke és Nyíregyháza polgármestere szerint életszerű és megnyugtató döntést hozott a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskola ügyében a Kúria.

Kocsis Fülöp metropolita hétfőn, a nyírségi megyeszékhelyen tartott közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta, az iskolát fenntartó görögkatolikus egyházmegye a "legvégsőkig elment", és éppen ezen a ponton adott igazat a bíróság az egyház eddigi munkájának. "Örülök, mert a józan észnek és az életszerűségnek megfelelő ítélet született" - foglalta össze az érsek, hozzátéve, a korábbi két döntés miatt nem reménykedtek abban, hogy számukra pozitív döntést hoznak. Kocsis Fülöp szerint a Kúria három bírája a korábbi ítéleteket és a jogvédő alapítvány pereinek sorát megakasztva "merész" ítéletet hozott.

A metropolita kifejtette, az egyháznak a cigánypasztorációval egybeillesztett oktatási munkája azért lehet hatékony, mert ezt a várossal együttműködve végezheti. A Huszár-telep általános iskolás korú gyermekeinek nagyobb része a város többi iskolájába jár, ezért nem igaz az a vád,, hogy az egyház elkülöníti a gyerekeket. A szabad választási lehetőség abban áll, hogy aki helyben, egyházi iskolába szeretne járni, az megtehesse ezt - mondta.

Az érsek-metropolita közlése szerint ezt a fontos tényt a bíróság a korábbi tárgyalásokon valamiért nem vette figyelembe, a jogvédők pedig - mint fogalmazott - mindig "elsikkasztották". 

Kocsis Fülöp lényegesnek nevezte, hogy az egyház továbbra is elkötelezett az integrációs oktatás és a társadalmi folyamatok ilyen irányú kezelése mellett, ugyanakkor leszögezte, erre a bírósági ítéletre hivatkozva senki sem szegregálhat.
Úgy kell segíteni a gyermekek fejlődését, hogy minél jobban integrálódni tudjanak, be tudjanak kapcsolódni a többségi társadalomba. Ennek iskolapéldája az, amit a várossal együttműködve a Huszár-telepen megvalósítanak - közölte a Hajdúdorogi Metropólia vezetője.

Kovács Ferenc fideszes polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, az ítélet az önkormányzat szempontjából nagyon megnyugtató, a döntés pedig képviseli a szülők és a gyerekek érdekeit.

Kitért arra: hibás volt az a 2007-ben, az előző városvezetés által meghozott, a 13-as számú iskola megszüntetéséről szóló döntés, amelynek meghozatalakor ráadásul nem vették figyelembe az oda járó gyermek szüleinek és az ott tanító pedagógusoknak a tiltakozását sem. A polgármester szerint ezzel nem oldódott meg a nehéz sorsú gyermekek problémája, akiket a bezárás miatt lényegében "áttelepítettek" hat belvárosi iskolába.

A görögkatolikus egyháznak fenntartásra átadott telepi iskola, majd később az óvoda az elmúlt években komoly eredményeket ért el, ehhez járultak hozzá az önkormányzat által a Huszár-telepen elindított komplex munkahelyi, lakhatási és oktatási programok - jegyezte meg a polgármester.
Közölte, a Kúria döntése az egyetlen helyes döntés volt, amely a gyerekek és azok szülei számára a legjobb, és megfelel a józan ész követelményének. Kovács Ferenc megerősítette, az önkormányzat a jövőben továbbra is minden támogatást megad az egyház munkájához. 

----------------------------------------------

A Kúria múlt szerdán meghozott jogerős ítéletében teljes egészében elutasította azt a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában.A bírói indokolás szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görögkatolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem pedagógiai programját nem kifogásolta. Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak miután megszüntette az iskola buszjáratát.

hirado.hu - MTI - Magyar Hírlap
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Új lírai beszéd
  Szeretteinket, pláne gyermekeinket egy kivételes világra kell tanítanunk, nagy gondossággal, nagy hitekkel, hogy bármi jó megtörténhet a világban, e nélkül nincs meg a mintája, háttérországa, evidenciája arra, hogy a valóságát úgy formálhatja, olyanná, amiben élni is érdemes - vallja Kürti László költő.
 • Soros-bábszínház Brüsszelben
  Vegyük sorra a legfontosabb jeleit ­annak, hogy az unió ma már nem szuverén.
MTI Hírfelhasználó