Panasszal élhet, aki nem kap banki elszámoló levelet
Az április 30-án feladott banki elszámoló leveleket május 4-től kézbesíti a posta. Aki nem kap levelet, 30 napon belül panasszal élhet.
2015. május 2. 10:20

Április 30-án lejárt az elszámolási és forintosítási tájékoztatók kiküldésének határideje. A posta keddi közlése szerint csaknem 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek Az április 30-án feladott küldeményeket - tekintettel a hosszú hétvégére - május 4-től kézbesítik. Csaknem 2 millió ajánlott-tértivevényes levelet kell eljuttatni az érintettekhez. Ifj. Lomnici Zoltán jogász a Ma reggelben arról tájékoztatott, hogy mi az ügyfelek teendője az elszámolással.

Ifj. Lomnici Zoltán jogász elmondta: akik még nem kapták még a levelet panasszal élhetnek. Előfordulhat, hogy a bank úgy ítélte meg, hogy az érintettre nem vonatkozik az elszámolás. Ha ezt a banki károsult vitatja, lehetősége van arra, hogy április 30-tól 30 napon belül panasszal éljen. A banknak 60 nap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon. Amennyiben az ügyfél nem fogadja el a pénzintézet válaszát, 30 napon belül a Pénzügyi Békéltető Testülethez, végső soron pedig a bírósághoz fordulhat, amelyre szintén 30 nap áll rendelkezésre.

Amennyiben valaki akadályoztatva van, vagy külföldön tartózkodik, a banki panasz tekintetében a végső határidő 2015. december 31., a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulás objektív határideje 6 hónap, a bírósághoz fordulás esetében pedig 2016. október 31. a határidő.

Ifj. Lomnici Zoltán a műsorban beszélt arról is, hogy rendelet szabályozza, milyen szempontoknak kell megfelelnie a bank által kiküldött tájékoztató levélnek. A rendelet kifejezetten szól arról, ha az ügyfél kevesli a tájékoztatást, akkor 5 napon belül adatigénylést terjeszthet elő, a pénzintézetnek pedig részletes tájékoztatást kell adnia, sőt a teljes levelezést is lekérheti az ügyfél. Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta: a leveleknek közérthetőnek kell lenniük, és nem tartalmazhatnak „apró betűs” részt.

A legtöbb ügyfél, akinek lezárt szerződése van, és 2009. július 26-án még érvényes szerződése volt, készpénzben megkaphatja a visszajáró pénzét. Azoknak, akiknek még tartozása áll fenn, a levonás költség, kamat, tőke sorrendben történik, s nem feltétlenül kap készhez pénzt az érintett, magyarázta a jogász. 

hirado.hu - M1 Ma reggel
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
  • Hazánk első a kultúra támogatásában a kontinensen
    Az európai országok közül GDP-arányosan Magyarország támogatja a kultúrát a legnagyobb mértékben - hangsúlyozta éves meghallgatásán az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén.
MTI Hírfelhasználó