Cameron és Clegg próbál koalíciós kormányt alakítani
A jelenlegi konzervatív-liberális kormánykoalíció újjáalakítására tesz majd kísérletet a csütörtöki nagy-britanniai választások után David Cameron miniszterelnök és a koalícióban a Liberális Demokratákat képviselő helyettese, Nick Clegg - írta kormányforrásokat idézve a hétfői Financial Times.
2015. május 4. 22:09

Más brit sajtóértesülések szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjét, Ed Milibandet saját pártjából is arra figyelmeztetik, hogy ha kisebbségi kormányt próbálna alakítani, az nem lenne hosszú távon működőképes.

A Financial Times saját modellszámításai szerint a Konzervatív Párt 274, a Munkáspárt 270 mandátumra számíthat a 650 fős alsóházban. A londoni gazdasági napilap által alkalmazott előrejelzési modell a Liberális Demokratáknak 26 képviselői helyet valószínűsít.

A Skócia elszakadására törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) a Financial Times prognózisa szerint 54 képviselőt küldhet majd a londoni parlamentbe.

Ez azt jelentené, hogy a Munkáspártnak és az SNP-nek együtt több mandátuma lenne, mint a konzervatívoknak és a liberálisoknak.

Az SNP vezetője, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a kampány kezdete óta többször is felajánlotta Milibandnek, hogy a választások után az SNP és a Munkáspárt együttes erővel akadályozza meg a konzervatívok újabb kormányalakítását, Miliband azonban eddigi nyilatkozataiban elzárkózott bármiféle kormányzati együttműködéstől a skót nacionalistákkal.

A Financial Timesnak nyilatkozó, "Cameronhoz közeli" kormányforrások szerint a miniszterelnök a csütörtöki választások után formálisan és gyorsan győzelmet hirdet majd, és a legnagyobb létszámú parlamenti frakciót adó párt vezetőjeként hivatalosan jogot formál a kormányalakításra. Ezt a tervet alátámasztja, hogy Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezetője már a hétvégén kijelentette: a legnagyobb parlamenti párt vezetőjével kezd majd koalíciós tárgyalásokat pénteken.

A Financial Timesnak a kormányfő "legközelebbi szövetségesei" azt mondták: Cameron megpróbálja előterjeszteni kormányprogramját akkor is, ha a Munkáspártnak és az SNP-nek együtt több alsóházi képviselője lesz, mint a Konzervatív Pártnak és Liberális Demokratáknak. Ez nyílt kihívás lenne arra, hogy a Labour és az skót nacionalisták együttes erővel, "mindenki szeme láttára meg merik-e buktatni az új kormányt" a program közös leszavazásával, és ki mernek-e állni a közvélemény elé "a véres késsel a kezükben" - fogalmazott a brit lap által név nélkül idézett egyik kormányilletékes.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap munkáspárti forrásai szerint Ed Milibandet saját pártjának prominens tagjai figyelmeztették arra, hogy nem lenne joga a kormányalakításra még más pártok külső segítségével sem, ha a Labour alsóházi frakciója kisebb létszámú lesz, mint a konzervatívoké.

A brit lap hétfői beszámolója szerint a Labour árnyékkormányának egyik tagja egyenesen úgy vélekedett, hogy Milibandnek inkább le kellene mondania a Munkáspárt vezetői tisztségéről vereség esetén, még akkor is, ha az alsóházi Labour-frakció csak csekély hátránnyal, például 12 fővel marad el a Konzervatív Párt frakciójának létszámától. Ilyen parlamenti háttérrel megkérdőjelezhető lenne egy munkáspárti kormány legitim jellege, és nagyon nehéz lenne öt évig így kormányozni - tette hozzá a nyilatkozó.

A The Times által használt - a YouGov közvélemény-kutató cég felméréseire alapuló - előrejelzési modell a konzervatívoknak 283, a Munkáspártnak 261 fős frakciót valószínűsít, vagyis a Labour alsóházi pártcsoportja e forgatókönyv alapján 22 fővel lenne kisebb a konzervatívokénál.

A The Timesnak a Munkáspárt egyik vezető tisztviselője azt mondta: ebben az esetben David Cameron jogosan nyilvánítaná magát a választások győztesének. "Nem hinném, hogy az ország megbocsátaná nekünk, ha egy gyakorlatilag elvesztett választás után akarnánk kormányt alakítani (...) Ebben az esetben inkább új vezetőt kellene keresnünk" - idézte a brit lap a Labour árnyékkormányának névtelenül nyilatkozó tagját.

hirado.hu - MTI
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó