Veszélyben a szlovákiai magyar kisiskolák
Idén szeptembertől kötelező jelleggel minimális osztálylétszámokat vezetnek be és ezzel veszélybe sodorják a vidéki kis létszámú iskolákat.
2015. május 5. 10:08

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) kezdeményezése alapján hétfőn Pozsonyban széleskörű szakmai egyeztetést tartott a helyi magyar közösség civil és politikai érdekképviselete a szlovákiai magyar oktatási intézmények legégetőbb problémáiról. Az oktatásügyi kerekasztalon az MKP és a Most–Híd szlovák–magyar párt oktatásügyi szakpolitikusai, valamint a Csemadoknak, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ), a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének, illetve a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának és a Comenius Pedagógiai Intézetnek a képviselői vettek részt.

Az egyeztetés központi témája az a közoktatási törvény még 2013-ban elfogadott módosítása, amely idén szeptembertől kötelező jelleggel minimális osztálylétszámokat vezet be, és ezzel veszélybe sodorja a vidéki kis létszámú iskolákat. Valamint azt is, hogy a jogszabály az iskolaigazgatók kinevezésének jogkörét elveszi – a pedagógusokból, szülőkből és önkormányzati képviselőkből álló – iskolatanácstól, s azt az iskolafenntartó önkormányzatok vezetőire, a települések polgármestereire ruházza át.

„A törvény nagyon sok sebből vérzik” – mondta az egyeztetést követő sajtótájékoztatón a szóban forgó szabályozásokról A. Szabó László, az MKP oktatásügyi alelnöke. Rámutatott: a szakmai kerekasztal résztvevői mindannyian egyetértettek abban, hogy a vita tárgyát képező szabályozások hatályát első lépésként későbbre kell tolni, majd azokat a következményeik tükrében történő újragondolást követően meg kell változtatni. Ezzel kapcsolatban bejelentette: a találkozón megegyeztek abban, hogy az igényelt változtatások érdekében a törvényhozás, illetve a szaktárca szintjén is lépéseket kezdeményeznek, ez utóbbival kapcsolatban hozzáfűzte: ügyükben az SZMPSZ már a közeljövőben találkozót indítványoz az oktatásügyi miniszterrel. „Elsősorban a létszámokkal kapcsolatos törvény felfüggesztését javasoljuk majd, illetve az állami kerettantervben a magyar iskolákat érintő diszkrimináció megszüntetését, ezek elfogadhatatlanok a helyi magyarság számára” – mondta az MTI-nek Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Semmi esélye a habarékellenzéknek az egységes jobboldallal szemben
  Kormányzásképtelen a baloldalon az a hatalomtechnikai alkukon alapuló ellenzék, amelynek sem közös ideológiája, sem közös víziója nincsen – véli Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az egység mára egyértelműen a jobboldal sajátossága, az Orbán Viktor által létrehozott jobboldali szövetség pedig rendkívül sikeres, a mostani parlamenti ciklus felénél is a biztos pártválasztók között ötven százalék feletti támogatottsággal bír.
 • Fiataloknak kínál élményeket hazánkban a várjárás
  A nagyvázsonyi vár felújításának eredményeként nőni fog a térség gazdasági vonzereje és munkahelyteremtő képessége - hangsúlyozta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.
 • Egyetlen kézbe került Európa szuperexpressz gyártása
  Meglepetés: engedélyezte az Európai Bizottság a Bombardier felvásárlását a francia szuperexpressz gyártójának.
MTI Hírfelhasználó