Veszélyben a szlovákiai magyar kisiskolák
Idén szeptembertől kötelező jelleggel minimális osztálylétszámokat vezetnek be és ezzel veszélybe sodorják a vidéki kis létszámú iskolákat.
2015. május 5. 10:08

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) kezdeményezése alapján hétfőn Pozsonyban széleskörű szakmai egyeztetést tartott a helyi magyar közösség civil és politikai érdekképviselete a szlovákiai magyar oktatási intézmények legégetőbb problémáiról. Az oktatásügyi kerekasztalon az MKP és a Most–Híd szlovák–magyar párt oktatásügyi szakpolitikusai, valamint a Csemadoknak, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ), a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének, illetve a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának és a Comenius Pedagógiai Intézetnek a képviselői vettek részt.

Az egyeztetés központi témája az a közoktatási törvény még 2013-ban elfogadott módosítása, amely idén szeptembertől kötelező jelleggel minimális osztálylétszámokat vezet be, és ezzel veszélybe sodorja a vidéki kis létszámú iskolákat. Valamint azt is, hogy a jogszabály az iskolaigazgatók kinevezésének jogkörét elveszi – a pedagógusokból, szülőkből és önkormányzati képviselőkből álló – iskolatanácstól, s azt az iskolafenntartó önkormányzatok vezetőire, a települések polgármestereire ruházza át.

„A törvény nagyon sok sebből vérzik” – mondta az egyeztetést követő sajtótájékoztatón a szóban forgó szabályozásokról A. Szabó László, az MKP oktatásügyi alelnöke. Rámutatott: a szakmai kerekasztal résztvevői mindannyian egyetértettek abban, hogy a vita tárgyát képező szabályozások hatályát első lépésként későbbre kell tolni, majd azokat a következményeik tükrében történő újragondolást követően meg kell változtatni. Ezzel kapcsolatban bejelentette: a találkozón megegyeztek abban, hogy az igényelt változtatások érdekében a törvényhozás, illetve a szaktárca szintjén is lépéseket kezdeményeznek, ez utóbbival kapcsolatban hozzáfűzte: ügyükben az SZMPSZ már a közeljövőben találkozót indítványoz az oktatásügyi miniszterrel. „Elsősorban a létszámokkal kapcsolatos törvény felfüggesztését javasoljuk majd, illetve az állami kerettantervben a magyar iskolákat érintő diszkrimináció megszüntetését, ezek elfogadhatatlanok a helyi magyarság számára” – mondta az MTI-nek Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke.

MTI
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Brüsszelben is elismerik: Magyarország klímabajnok
  Orbán Viktor összegezte a klímaváltozás ügyében tartott értekezlet eredményeit, illetve azokat a sikereket, amit a klímavédelmi szabályok ügyében Magyarország ért el.
 • Szijjártó: magyar-orosz űrkutatási projektek indulnak
  Magyar-orosz űrkutatási projektek elindításáról, valamint a Nemzetközi Űrállomásra 2024-2025-ben felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában Dmitij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával.
 • Karácsony végül igent mondott a vb-re
  A legfontosabb budapesti fejlesztéseket vitatták meg a kormány és a Városháza képviselői a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tegnap délutáni ülésén. Az atlétikai világbajnokság körül egyetértés alakult ki, ám a szuperkórház megépítése, a Liget-projekt egyes elemei és az állatkerti biodóm megépítése körül maradtak bizonytalanságok.
MTI Hírfelhasználó