Itt van Brüsszel véleménye hazánkról
Gazdasági növekedésről, munkaerő-piaci helyzetünkről, forrásfelhasználásról, fogyasztásról adott ki előrejelző számokat az Európai Bizottság hazánkkal kapcsolatban.
2015. május 5. 11:49

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén 2,8 százalékkal nőhet a magyar gazdaság, a tavalyi 3,6 százalékos GDP-növekedés után. Az előrejelzés szerint jövőre tovább fékeződhet a hazai gazdaság lendülete, emiatt a testület szakértői 2,2 százalékos növekedést jósolnak. A jelentés szerint a tavalyi növekedést nagyban segítette az Európai Uniós támogatásokra alapozott beruházások, elsősorban építőipari fejlesztések. Brüsszel szerint a tavalyi „masszív” növekedésnek komoly löketett adott a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja is.

A kormányhoz hasonlóan a bizottság is úgy látja, hogy idén a fogyasztás erősödése is hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. A lakossági fogyasztás esetében Brüsszel arra számít, hogy kétszer annyit fognak vásárolni a családok, mint tavaly, amikor 1,6 százalékkal nőtt a fogyasztás volumene. Az idénre prognosztizált 3 százalékos lakossági fogyasztásbővülést nagyban támogatja, a devizahitelek forintosítása, az alacsony infláció okozta reálbér-növekedés, és az elszámoltatás során visszajáró összegek.

Némi visszaesést okoz a 2007-2013-as uniós támogatások kifutása, miközben az új ciklus pályázatai csak lassan kerülnek kiírásra. Brüsszel elismeri a munkaerőpiacon tapasztalható kedvező fejleményeket, és a munkanélküliségi ráta további csökkenését jósolja.

A bizottság számításai szerint a költségvetési hiány 2,5 százalék lehet idén.

Magyar Nemzet
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Áltudósok a Helsinki Bizottságban
  Manapság jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
MTI Hírfelhasználó