Putyin: Az USA egypólusú világot akar
A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik – jelentette ki az orosz államfő a moszkvai Vörös téren szombaton tartott jubileumi katonai díszszemlén. Putyin az ünnepségen, ahol a külföldi vendégek megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, a Vörös Hadseregnek a nácizmus felett aratott „nagyszerű győzelmét” méltatta.
2015. május 9. 13:33

Vlagyimir Putyin a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvényen hangsúlyozta, hogy „a hitleri kaland” az egész világ számára szörnyű leckét jelentett. Arra emlékeztetett, hogy az 1930-as években „a felvilágosult Európa nem vette rögtön észre a halálos veszélyt a nácizmus ideológiájában”. Hozzátette: „Most, 70 év elteltével a történelem ismét éberségünkre int. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a faji felsőbbrendűség és kivételezettség eszméje vezetett a legvéresebb háborúhoz.”

A Vörös Hadseregnek a nácizmus felett aratott „nagyszerű győzelmét” méltatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Vörös téri jubileumi katonai díszszemlén szombaton elhangzott ünnepi beszédében, amelyben kitért a Hitler-ellenes koalícióban tömörült nyugati szövetségesek, de a különböző országokban, köztük Németországban a nácizmus ellen küzdő antifasiszta erők szerepére is. A győzelem „örökre országunk történelmének hősi csúcspontja marad” – hangsúlyozta. Köszönetet mondott Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok népeinek a győzelemhez való hozzájárulásukért, és háláját fejezte ki a különböző országok – köztük Németország – antifasiszta erőinek a partizánalakulatokban és a földalatti ellenállásban vállalt önfeláldozó küzdelmükért.

Vannak veszélyes kísérletek az egypólusú világ létrehozására

Vlagyimir Putyin – nyilvánvaló célzással az Egyesült Államokra – úgy vélte, hogy vannak veszélyes kísérletek az egypólusú világ létrehozására. Úgy ítélte meg, hogy az utóbbi évtizedekben „egyre gyakrabban feledkeznek meg” a nemzetközi együttműködés alapelveiről, kísérletek történtek az egypólusú világrend megteremtésére, s jelenleg egyre erőteljesebb az erőt alkalmazó (fegyveres) tömbökben gondolkodás. Kijelentette: „közös feladatunk a világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszer létrehozása, amely regionális és globális alapokon és nem a katonai tömbök logikáján nyugszik”.

Az elnök ünnepi beszédét követően egyperces néma csenddel emlékeztek meg a második világháború áldozatairól, majd megkezdődött Oroszország történelmének eddigi legnagyobb katonai parádéja. 16 és fél ezer katona, 194 haditechnikai eszköz köztük a legújabb, T–14-es, Armata fegyverzetcsaládhoz tartozó harckocsi – ami a főpróbán lerobbant – vonult fel, és 143 repülő, illetve helikopter repült el a Vörös tér felett. 300 méter magasban 500 kilométer óránkénti sebességgel haladva MiG–29-es és Szu–25-ös harci gépek rajzolták ki a 70-es számot a levegőben. Végezetül, a hagyományoknak megfelelően az orosz nemzeti lobogó színeit festették az égre a műrepülők.

Többen hiányoztak az ünnepségről

Az ünnepi rendezvényről a Kreml Ukrajna-politikája miatt hiányoztak az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői, a tagállamok állam- és kormányfői, Mintegy 20 államfő vett részt a Vörös téri ünnepségen, többek között Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár, Pranab Mukherdzsi indiai államfő, Mahmúd Abbász palesztin elnök, Nicolás Maduro venezuelai, Raúl Castro kubai elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, Tomislav Nikolic szerb államfő, Szerzs Szargszján örmény államfő, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.
Putyin jobbján egy második világháborús veterán, balján pedig Hszi Csin-ping kínai államfő és felesége ült a dísztribünön.

A Vörös térre külön meghívóval juthattak be a nézők, számos veterán foglalt helyet az ünnepi dekorációval letakart Lenin-mauzóleum előtt felállított széksorokban. A katonák menetében a Vörös téri 70. évfordulós díszszemlén egy kínai egység is felvonult, Novoszibirszkben pedig kínai őrhajók vettek részt a vízi parádéban. Oroszország 25 városában, valamint a tavaly márciusban Ukrajnától elcsatolt Krímben is megtartották az ünnepi katonai felvonulásokat.

Koszorúzás, majd eskütétel Kijevben

Petro Porosenko ukrán elnök Kijevben az ismeretlen katona síremlékénél részt vett a koszorúzási ceremónián, majd az elnöki őrezred és az ukrán hadsereg 101. külön védelmi dandárja 500 újoncának eskütételét fogadta.

A koszorúzáson az államfőn kívül jelen volt Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök, Andrij Parubij parlamenti alelnök, Olekszandr Turcsinov, a kelet-ukrajnai hadműveletet koordináló Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője és Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere.

Idén Kijevben nem rendeztek katonai parádét a győzelem napján, a hivatalos ceremóniák után ukrán és külföldi katonai zenekarok felvonulásával és kulturális programokkal folytatták az ünneplést. Most először ünnepeltek viszont két nap egymás után, a nyugat-európai országokhoz hasonlóan 8-án is megemlékeztek a második világháború európai befejezéséről.

A parlament ünnepi ülést tartott, amelyen részt vett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, és meghívást kaptak a Szovjet Hadsereg és az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) veteránjai, valamint a kelet-ukrajnai harcok övezetében szolgáló katonák. A résztvevők pipacsot, a második világháborús győzelem nyugat-európai jelképét viselték ruhájukra tűzve.

Múlt éjjel 23.01 perckor – szintén nyugat-európai mintára – idén először tartották meg az ukrán fővárosban A béke első perce elnevezésű rendezvényt is. A nagy honvédő háború emlékkomplexumában tartott megemlékezésen Porosenko arról beszélt, hogy az ország első alkalommal emlékezik „európai módon” a második világháború befejezésére. „Ukrajna végre saját szemével tekint történelmére és nem Moszkva szemüvegén át” – jelentette ki az ukrán államfő.

A megemlékezésen meggyújtották az örökmécsest, majd annyi léggömböt repítettek a levegőbe, ahány napig a háború tartott, miközben felcsendült Beethoven Örömódája, az Európai Unió himnusza.

MNO - MTI
MTI Hírfelhasználó