Oroszország hadseregének erejére emlékeztetett
Oroszország történelmének eddigi legnagyobb katonai parádéján 16 és félezer katona, 194 haditechnikai eszköz köztük a legújabb, T-14-es Armata fegyverzetcsaládhoz tartozó harckocsi - vonult fel, és 143 repülő, illetve helikopter repült el a Vörös tér felett.
2015. május 9. 22:45

A katonai parádé pontban akkor kezdődött, amikor a Kreml nemrég felújított Szpasszkaja tornyának órája elkongatta a 10-et. 2000 vendég a dísztribünről nézte végig a monumentális seregszemlét.

Több mint 16 ezer katona vonult végig, percenként 120 lépésel a moszkvai Vörös téren kínai, indiai és szerb csapatokkal együtt. Idén azonban nem csak a világháború évfordulója miatt övezte nagy figyelem a felvonulást. Oroszország hadseregének erejére szerette volna emlékeztetni a világot. Moszkva 2020-ig mintegy 400 milliárd dollárt fordítana a hadi fejlesztésre.

A legnagyobb érdeklődés a legújabb orosz tankot, az Armata t14-est övezte. Ez erősebb, gyorsabb, nagyobb hatótávolságú mint elődei, és képes az ellene kilőtt tankelhárító lövedékeket is hatástalanítani. Bemutatták a Tigr péncélozott terepjárót, amelynek már a polgári változata is elkészült. De láhtatta a nagyközönség a legújabb légvédelmi rendszert, és a rettegett Yars típusú nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakétákat, amelyek a világ bármely pontjára képesek csapást mérni. A 70. évfordulóra rendezett díszszemlén MIG29 és SU 27-ek a levegőben megformázták a 70-es számot, így repültek el a Vörös tér felett. A vadászgépek tűzijátékot lőttek ki és az orosz zászló színeivel festették meg az eget. 

----------------------------------------------

Oroszország történelmének legnagyobb katonai parádéja volt Moszkvában

A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik - jelentette ki az orosz államfő a moszkvai Vörös téren szombaton tartott jubileumi katonai díszszemlén. Az évfordulóra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utazott Moszkvába. 

Putyin a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvényen emlékeztetett, hogy az 1930-as években "a felvilágosult Európa nem vette rögtön észre a halálos veszélyt a nácizmus ideológiájában". Hozzátette: "Most, 70 év elteltével a történelem ismét éberségünkre int". Köszönetet mondott Nagy-Britannia, Franciaországa és az Egyesült Államok népeinek a győzelemhez való hozzájárulásukért, és háláját fejezte ki a különböző országok - köztük Németország - antifasiszta erőinek a partizánalakulatokban és a földalatti ellenállásban vállalt önfeláldozó küzdelmükért.

Putyin - nyilvánvaló célzással az Egyesült Államokra - úgy vélte, hogy vannak veszélyes kísérletek az egypólusú világ létrehozására, szerinte jelenleg egyre erőteljesebb az erőt alkalmazó (fegyveres) tömbökben gondolkodás.

Az elnök ünnepi beszédét követően egyperces néma csenddel emlékeztek meg a második világháború áldozatairól, majd Oroszország történelmének eddigi legnagyobb katonai parádéján 16 és félezer katona, 194 haditechnikai eszköz köztük a legújabb, T-14-es Armata fegyverzetcsaládhoz tartozó harckocsi - vonult fel, és 143 repülő, illetve helikopter repült el a Vörös tér felett.

A Vörös téri ünnepi rendezvényről a Kreml Ukrajna-politikája miatt hiányoztak az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői, a tagállamok  valamennyi állam- és kormányfői. Mintegy 20 államfő vett részt rajta, többek között Hszi Csin Ping kínai elnök-pártfőtitkár, Pranab Mukherdzsi indiai államfő, Mahmúd Abbász palesztin elnök, Nicolás Maduro venezuelai, Raúl Castro kubai elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, Tomislav Nikolic szerb államfő, Szerzs Szargszján örmény államfő, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

Lemondta részvételét Recep Tayyip Erdogan török elnök, nem jött el Moszkvába Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az utolsó pillanatban mondta le részvételét.

Az Európai Uniós tagállamok vezetői közül Milos Zeman cseh államfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyan megérkezett Moszkvába, de nem voltak jelen a díszszemlén. A koszorúzáson már részt vettek. Hiányzott az ünnepi rendezvényekről Petro Porosenko ukrán államfő, akit a Kreml szóvivőjének közlése szerint meg sem hívtak. A balti államok vezetői, valamint Grúzia, és a Moldovai Köztársaság államfői is távol maradtak.

Franciaországból és Olaszországból a külügyminiszterek érkeztek Moszkvába, ahogy Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte. Ők sem vettek részt a díszszemlén.

A külföldi állam-, és kormányfők, külügyminiszterek az orosz elnök kíséretében megkoszorúzták a moszkvai Vörös tér közelében lévő ismeretlen katona sírját, a megemlékezésen részt vett Szijjártó Péter is. A vendégek ezt követően a Kremlbe vonultak az orosz elnök nevében rendezett győzelem napi ünnepi fogadásra.

Saját apjának portréját tartva kezében haladt szombaton délután a Vörös téren Vlagyimir Putyin elnök, mintegy 250 ezer felvonuló élén. Ez a felvonulás az immár negyedik alkalommal megrendezett Halhatatlan Ezred menetének a keretében zajlik a győzelem napján. Kalinyingrádtól Vlagyivosztokig, akárcsak külföldön mintegy ezer lakott településen a menetelők szeretett apáik, nagyapáik, a frontharcosok nagy arcképeit viszik fejük felett a magasba emelve. Az orosz elnök apja, Vlagyimir Szpiridonovics Putyin a háború idején súlyosan megsebesült, egész életében hadirokkant maradt.

Petro Porosenko Kijevben az ismeretlen katona síremlékénél részt vett a koszorúzási ceremónián. A parlament előző nap ünnepi ülést tartott, amelyen részt vett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, és meghívást kaptak a Szovjet Hadsereg és az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) veteránjai, valamint a kelet-ukrajnai harcok övezetében szolgáló katonák.

Amerikai és orosz katonák együtt meneteltek a győzelem napi díszszemlén Fehéroroszország fővárosában, Minszkben. Ünnepi beszédében Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, "mélyen jelképes", hogy az amerikai és az orosz fegyveres erők képviselői részt vesznek a rendezvényen.

Európa érdeke, hogy keleti és nyugati fele konstruktívan és kulturáltan tudjon egymással együttműködni - jelentette ki Szijjártó Péter szombaton az MTI-nek Moszkvában adott nyilatkozatában. Az MTI kérdésére hangsúlyozta, hogy a jelenlegi, - a Kreml Ukrajna-politikája miatt Oroszországgal  szemben alkalmazott - szankciós rendszeren természetesen csak akkor lehet változtatni, ha a konfliktus minden szereplője tartja magát az ukrajnai válság békés megoldását célzó minszki megállapodáshoz.

Az Oroszországi Föderáció debreceni főkonzulja szerint az európai kontinensnek stabilitásra lenne szüksége, amelynek alapja a szankciók és az embargó nélküli együttműködés. Szergej Borozdin az évforduló alkalmából szombaton a debreceni köztemetőben, az orosz hősi halottak emlékművénél mondott beszédében az együttműködés szerves részének nevezte az európai kollektív biztonsági rendszer koncepcióját, amelyet "az Oroszországi Föderáció vezetősége már nem egyszer felvetett". 

hirado.hu - MTI
  • Amerikától Szlovákiáig bírálják Sorost
    Robert Fico, Recep Tayyip Erdoğan, Matteo Salvini és Jarosław Kaczyński – csak néhány politikus azok közül, akik a belügyeikbe való beavatkozással vagy az országuk választásának befolyásolásával vádolták meg Soros Györgyöt az elmúlt években. A magyar származású amerikai milliárdos nevét könnyedén fellelhetjük a külföldi sajtóban is.
  • Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot Müller Cecília
    Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot az országos tiszti főorvos az adventi időszak beköszöntével a koronavírus-járvány miatt.
  • Copy-paste forradalmak
    A forradalomexport azért veszélyes, mert a Majdan-klónok képesek önmagukat területileg átmásolni.
MTI Hírfelhasználó