Darák: a halálbüntetés politikai kérdés
A Kúria elnöke szerint a banki elszámolás során az ügyfelek számára vannak még jogi lehetőségek a pénzintézetekkel szemben. Darák Péter azt mondta: a jogegységi határozat tavalyi meghozatala után a Kúria már nem tud irányt mutatni vagy közvetlenül beavatkozni a folyamatokba. A halálbüntetés bevezetésére vonatkozó miniszterelnöki felvetéssel kapcsolatban Darák Péter azt mondta: Magyarországot európai és nemzetközi jogi normák kötelezik arra, hogy ezt a büntetést ne alkalmazza.
2015. május 11. 16:17

A banki elszámolás gyakorlati folyamatával kapcsolatban Darák Péter elmondta: annyira a napokban zajlik a folyamat, hogy erre még nincs rálátása a Kúriának. A törvények azonban pontosan tartalmazzák az események folyamatát.

Aki a banki elszámolások megtörténte után sem érti az elszámolás mikéntjét, a pénzügyi végrehajtó testülethez fordulhat - hangsúlyozta az elnök. Ha pedig a testület sem tudja kideríteni, elmagyarázni az elszámolás valódi tartalmát, még nem peres eljárásban bírósághoz is fordulhat.

Azzal kapcsolatban, hogy rengeteg egykori devizaadós kap olyan levelet a pénzintézetétől, amely szerint nincs semmiféle elszámolnivalójuk az ügyfele felé, a Kúria elnöke azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank foglalkozik ezzel a jelenséggel, és igyekszik ennek a törvényi hátterét is megvalósítani. 

 
A napokban fogadtak el az elszámolással kapcsolatosan egy újabb törvényt is - emlékeztetett Darák Péter. Hozzátette: a Kúriának az alkotmányos elhelyezkedésénél fogva nincs lehetősége arra, hogy ezekbe a folyamatokba közvetlenül beavatkozzon, és irányt mutasson. Meg kell várni, amíg a joggyakorlat kialakul. A Kúriát az alaptörvény arra hatalmazza fel, hogy az egységes joggyakorlat kialakításában működjön közre - magyarázta Darák Péter.

Hozzátette: ám a Kúria továbbra is folyamatosan megnyilvánul a devizahiteles problémakörben. Rendszeresen tartunk szakmai tanácskozásokat a polgári kollégium keretében erről a kérdésről. Az elmúlt időszakban is két olyan feljegyzés készült a Kúria tanácskozásáról, amely az alsófokú bíróságokat igazítja el eljárási kérdésekben. Május 18-19-én pedig az országos civilisztikai kollégium vezetőinek értekezletén szintén napirendi pont lesz a devizahiteles kérdés.

Arra a kérdésre, hogyan látja, lehet-e még változás a jelenlegi helyzethez képest a bankok-ügyfelek viszonyában, Darák Péter azt mondta: ebben a kérdésben egyelőre nem tudnak véleményt nyilvánítani, hiszen még nem kerültek eléjük olyan eljárások, amelyekből pontos képet kaphatnának.

Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy a miniszterelnök napirenden tartaná a halálbüntetés kérdését, Darák Péter úgy fogalmazott: a kormány politikai erőtérben működik, és politikai kérdésekben nyilvánvalóan folytathat vitákat és konzultációkat.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Unióban egy tagállam, jelen esetben Magyarország, bevezetheti-e a halálbüntetést, a Kúria elnöke elmondta: Magyarországot jelenleg a nemzetközi és európai normák arra kötelezik, hogy ne alkalmazzon halálbüntetést. Hogy ezt egy tagállam megváltoztathatja-e, Darák Péter úgy véli: ez politikai kérdés.
 
Az Európai Unió döntéshozó testületei nyilvánvalóan tárgyalhatnak bármilyen kérdésről - tette hozzá a Kúria elnöke.

A kérdésre, hogy személy szerint elrettentő példaként - amire a miniszterelnök hivatkozik - bevezethetőnek tartja-e a halálbüntetést, Darák Péter azt mondta, a bíró magánvéleményét nem nyilvánítja ki olyan kérdésben, ami nem jogalkalmazási kérdés.
InfoRádió
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó