Kibékíthetetlen fideszes belvita a szuperkórház miatt
Az utóbbi időszak legélesebb vitája alakult ki a Fidesz budapesti vezetői, polgármesterei között az új, állami szuperkórház miatt – tudta meg a Napi Gazdaság.
2015. május 12. 09:17

Összecsaphatnak holnap a szuperkórház elhelyezésének kérdésében a Fidesz budapesti elnökségi ülésén a párt főváden politikus a saját kerületi érdekeiálláspontjukból, semmi esély, a megért küzd, a tét hatalmas, hiszen több tíz milliárd forintos beruházásról van szó. Értesüléseink szerint arra, hogy a polgármesterek engedjenek eddigi hátrálást ugyanis saját személyes vereségükként értékelnék.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere szerint természetesen Újpest lenne a megfelelő hely. Úgy véli, a budai oldalon lévő Lipótmező fejlesztési ötlete zsákutca, csak kétszer egysávos út vezet oda, hihetetlen kockázatokat hordozva. A kerület vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta: a kiváló közlekedési kapcsolatok és a rendelkezésre álló telek szól az újpesti zöldmezős beruházás mellett.

– A Külső Szilágyi úton a Megyeri út betorkollásánál, a 14-es villamos végállomásánál, a vasút mellett van elég fejlesztési terület. A telek intézményi övezetbe van sorolva, a kerület és a főváros közös tulajdona. Az M0-s autóút és a Megyeri híd révén 5-600 ezer főt érhetne el az új egészségügyi központ közvetlenül, és Észak-Buda lakói is gyorsan meg tudnák közelíteni − sorolta az érveit Winterman-tel Zsolt.

Láng Zsolt II. kerületi (Fidesz−KDNP) polgármester máshogy látja a helyzetet. Számos fórumon elmondta, hogy a hegyoldalba épített Szent János Kórház − tereptani adottságai és romló műszaki állapota miatt − a dolgozók erőfeszítései ellenére sem tudja maradéktalanul teljesíteni a feladatát. Ez a probléma szakellátástól függően négyszázezer-egymillió embert érint. A kerület vezetője szerint a helyzetet csak rontotta 2007-ben az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása és az önálló Budai Gyermekkórház megszüntetése. Emlékeztetet rá: az OPNI negyvenhektáros, ősfás telkét az önkormányzat szabályozási eszközökkel védte meg, előírva, hogy a területet csak egészségügyi célra lehet hasznosítani.

 

Láng korábban örömét fejezte ki, hogy a kormányzat az új budapesti kórház tervezésénél a bezárt OPNI-t, továbbá a Szent János Kórházat is vizsgálja. A polgármester jelezte, minden rendelkezésükre álló eszközzel segíteni fogják a projekt előkészítését és mielőbbi megvalósítását, mert az új kórházat nemcsak a II. kerület, hanem Buda és a budai agglomeráció jelentős részének szempontjából is fontosnak tartják. 

A szuperkórház elhelyezése kapcsán Tarlós István főpolgármester is egy budai kórház mellett foglalt állást, és az egykori OPNI területét nevezte erre a legalkalmasabbnak. Hasonló álláspontot képviselt két hete az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) egészségügyi szakosztálya által szervezett rendezvényen Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. Az egészségpolitikus akkor azt mondta: tizenhárom helyszínt vizsgálnak, de egyelőre csak az látszik biztosnak, hogy a kórház Budán épül fel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma asztalán is több terv hever, helyszínként már felmerült a Déli pályaudvar, a Nagyvárad tér, a Megyeri híd környéke, a Kelenföldi pályaudvar melletti üres telek, a Kútvölgyi bővítése és a Sportkórház felújítása.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője február elején jelentette be, hogy javasolják egy új, nagy fővárosi kórház felépítését. Budapesti kórházvezetők és egészségügyi szakemberek a bejelentés után egyöntetűen azt mondták: nagy szükség van egy új, a szakterületek döntő többségével ellátott kórházra Budapesten.

napigazdasag.hu
MTI Hírfelhasználó