Gyurcsány mielőbbi kormányváltást szeretne
Ha egy kormány minden nap árt az országnak, ahogyan Orbán Viktor kormánya teszi, arra kell törekedni, hogy minél kevesebb ideje legyen rá.
2015. május 12. 21:04

Mielőbbi kormányváltást szorgalmazott a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Dombóváron, egy lakossági fórumon.

"Nem akarunk várni 2018-ig, nyugodt, demokratikus erők által szervezett kormányváltást szeretnénk minél előbb" - mondta Gyurcsány Ferenc a Megélhetést! Biztonságot! elnevezésű országjáró körútjának Tolna megyei állomásán. Hozzátette: "ha egy kormány minden nap árt az országnak, ahogyan Orbán Viktor kormánya teszi, arra kell törekedni, hogy minél kevesebb ideje legyen rá".
DK arra is készül, hogy mi történjen Orbán Viktor kormánya után, mit lehet kezdeni egy ,,lényegében darabjaira hullott országgal" - mondta. Ma már nem elég visszamenni 2010-hez, olyan mélyen átalakult az ország, hogy egy sor új megoldást kell találni, ,,meg kell mutatni, hogy emberileg és szakmailag készen állunk a kormányzásra" - hangoztatta.

Az ellenzéki politikus a városi művelődési házban, mintegy százötven ember előtt tartott fórumon egyebek mellett arról beszélt, hogy a jelenlegi iskolarendszer konzerválja a családok között meglévő, egyébként növekvő különbségeket. A személyi jövedelemadó újabb egyszázalékos csökkentésével kieső 120 milliárd forintból harmadával lehetne emelni az ápolók és orvosok bérét, és meg lehetne szüntetni a kórházi várólistákat - folytatta.

Azt is szóvá tette, hogy ma Magyarországon 93 ezer forintos létminimum mellett nettó 67 ezer forintos minimálbérért lehet törvényesen dolgoztatni. A magyar gazdaság kibírta az energiaárak emelését, a vállalkozások a megemelt minimálbérhez is alkalmazkodnak majd. ,,Lesznek, akik megbuknak, de a helyüket hatékonyabb cégek foglalják el" - mondta. Ez nem baloldali program, hanem a tisztesség programja - tette hozzá.

Nyugdíjemelés is csak akkor lesz, ha növekednek a bérek - szólt a többségében nyugdíjas hallgatósághoz.

A pártelnök úgy vélekedett: ma jobbak a demokratikus ellenzék esélyei, mint 2014-ben, a Fidesznek 1,8 millió, a baloldalnak körülbelül 1,4 millió szavazója van, ami már nem nagy különbség. Kijelentette: továbbra is a szocialista párttal való együttműködés híve, amit nem gátol ,,túltengő személyi ambíció".

hirado.hu - MTI
  • Eleven az Archiregnum Hungaricum
    A legvisszafogottabb becslések szerint is legalább negyvenezer ártatlan magyar áldozata volt a kommunista partizánterrornak a második világháború végén. És ki tudja, hányan lehetnek még azok, akiket a trianoni békediktátum után gyilkoltak meg egy korábban soha nem volt (és soha nem is lesz) ország pribékjei, csak azért, mert magyarok voltak.
  • Turcologia hungarica est renovanda?
    A kaukázusi haza, az alán és bolgár szomszédság emlékét a magyar hagyomány is megőrizte.
  • Dugódíjjal sarcolná a budapestieket az LMP
    Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint abszurd a Budapestet vezető baloldali koalíció részeként politizáló LMP élhető város koncepciója, amelyből kizárnak lényegi városfejlesztéseket. Az LMP budapesti elnöke egyébként könnyen cáfolható, érvénytelen állításokra hivatkozva terveztetné újra a Galvani hidat.
MTI Hírfelhasználó