Tovább lehet menni a falon?
Így folytatódhatnak a devizahiteles perek
Ifj. Lomniczi Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szakértője az újabb perindítás lehetőségéről, formájáról tájékoztatott az M1 Ma reggel című műsorában. A civil szervezet javaslatot is benyújt a károsultak helyzetbe hozására, illetve a vállalkozások számára is megnyitná az elszámolással kapcsolatos peres fórumot.
2015. május 14. 10:25

Az Alkotmánybíróság (Ab)  döntése értelmében tisztességtelennek minősülnek az árfolyamkockázatot egyoldalúan az ügyfelekre telepítő szerződési elemek. Az Ab ezáltal megerősítette a peres út lehetőségét ebben a kérdésben. A most zajló elszámoltatás az árfolyamrésre és az egyoldalú kamatemelésre vonatkozik. Az árfolyamkockázatra vonatkozó perek lehetősége eddig nem volt nyitott - összegezte a döntés következményeit Ifj. Lomnici Zoltán.

A szakértő arra is kitért, hogy egy esetleges perben a bizonyítási teher a fogyasztón van, ez nehézség. A CÖF ezért javasolja az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy legalább a perköltség tekintetében részesítse kedvezményben a hiteleseket, illetve fontos lenne, hogy a bizonyítási teher megfordulna.

Formanyomtatványok és a pertársasági forma segítheti a károsultakat

Az alkotmányjogász előremutatónak nevezte, hogy a jegybank és más pénzügyi szervezetek is formanyomtatványt szerkesztettek célzottan a devizahiteles ügyfelek számára. Arra is emlékeztetett, hogy ha valaki az árfolyamkockázat miatt menne perre bankjával, akkor a hatékonyabb fellépés végett érdemes többedmagával, ún. pertársaságban fellépnie.

Az árfolyamkockázat egyoldalú telepítése egy befektetői pozícióba helyezte az ügyfelet anélkül, hogy az ilyenkor járó jogosultságokat biztosította volna. Ez kizárólag a banknak hozhatott kedvező helyzetet - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Vállalkozásoknak is elérhető lehet az elszámoltatás

A műsorvezető kérdésére ifj Lomnici Zoltán elmondta: az elszámolásra vonatkozó törvény elsősorban természetes személyekre vonatkozik, holott sok mikro- és kisvállalkozás, családi vállalkozás is nehéz helyzetbe került. Sok cégvezető magánszemélyként vett fel hitelt a vállalkozás beindítására.

A vállalkozások esetében még a korábbi polgári törvénykönyv az irányadó, amely a fogyasztót nem cizellálta jogi és magánszemélyre. A perindítási lehetőség nyitva áll a jogi személyek előtt, pláne, ha kezesek állnak mögöttük - vélekedett a szakjogász.

------------------------------------------

A Kásler-ügyben született Európai Bírósági döntés, amely szerint nemcsak nyelvtanilag kell helyesnek lenni a tájékoztatásnak, hanem részletesen el is kell magyarázniA Kásler-ügyben született Európai Bírósági döntés, amely szerint nemcsak nyelvtanilag kell helyesnek lenni a tájékoztatásnak, hanem részletesen el is kell magyarázni.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó