"A két végén égették a húszezreseket"
100 milliárd forintra is tehető az az összeg, amit esetleg vissza kell fizetni az uniónak, mert az egyetemek nem tudnak vele elszámolni - mondta az ÁSZ-elnök a Heti Válasznak. Domokos László arról is beszélt, a brókerügyeket szem előtt tartva ellenőrzi az ÁSZ az önkormányzatokat és a felügyelő MNB-t is.
2015. május 14. 12:25

A kormánytól azt a feladatot kapta az Állami Számvevőszék, hogy a brókerügyeket illetően főleg az érintett önkormányzatokat vegye górcső alá, az ÁSZ a brókerbotrány szempontjából fogja vizsgálni a nemzeti bankfelügyeletet is, aminek az eredménye azonban csak jövőre várható - erről beszélt a számvevőszék elnöke a Heti Válasz csütörtöki számában.

Domokos László az interjúban felidézte: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2010-ig a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozott, azaz a PSZÁF vezetője utasítható volt, és csak 2011-től vált önállóvá, amikor beolvadt a nemzeti bankba. A jegybank már az első ellenőrzéskor kiszúrta a pénzügyi szolgáltatóknál fennálló visszásságokat, a számvevőszék elnöke ezért méltánytalannak tartja a jegybankon elverni a port.

100 milliárddal nem tudnak elszámolni az egyetemek

Az ÁSZ elnöke hosszan elemezte a felsőoktatási intézményeknél lefolytatott vizsgálataik eredményét, és arra a következtetésre jutott, hogy 100 milliárd forintra is tehető az az összeg, amit esetleg vissza kell fizetni az Európai Uniónak, mert az egyetemek nem tudnak vele elszámolni. A művészeti egyetemeknél még véletlenül sem tapasztaltak olyasmit, ami szabályos lehet, a gazdálkodás legelemibb szabályait sem tartották be: "a két végén égették a húszezreseket" - tette szemléletessé az ÁSZ-elnök, de azt is hozzátette, hogy a rossz gazdálkodást nem keveri össze a szándékosan elkövetett,
személyes haszonszerzés által motivált bűncselekményekkel. Elmondta, a harminc egyetemen elvégzett ellenőrzés nyomán 40 jelzést kellett tenniük különféle hatóságoknak, és tucatnyi nyomozás van folyamatban.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Európa alatt
  Egy szélsőséges figura „nácinak" minősített egy demokratikusan megválasztott vezetőt: ezzel próbálván lezülleszteni az európai politikai életet. Párttársainak kellene megfékezni a dühöngőt, de nem teszik.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó