Márton Áron-vetélkedő Csíkszeredán
A névadása 25. évfordulóját ünneplő csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban középiskolás diákok mérték össze tudásukat május 9-én Márton Áronról, és vallottak a maguk elképzelése szerint a szent életű püspök életének számukra jelentősebb pillanatairól – tájékoztat a Székelyhon.ro.
2015. május 14. 14:18

A vetélkedő tulajdonképpen csak ürügy volt – vallották be a szervezők –, a valóságban a szándék Márton Áron életének jobb megismerése és példájának a fiatalok értékrendjébe való beépítése volt.

Valamikor tavaly ősszel, tanévkezdés előtt, amikor a pedagógus az új tanév új kihívásain gondolkodik, hátul a Micsurin-kert és tornaterem között, a piarista házban, ahol a ház előtt magasodó fenyőfa Márton Áron püspöki címerére emlékezteti az arra járót, megszületett a vetélkedő gondolata – idézte fel a történetet az egyik ötletgazda és szervező, Sárközi Sándor piarista atya, a diákok lelkivezetője.

Hozzátette: Kellett az ötlethez Lőrincz Éva Katalin vallástanár, akinek szívügye a Márton Áron-kultusz, lévén édesanyja révén csíkszentdomokosi, akárcsak a püspök, és aki gyermekkorától álmodott arról, hogy egyszer majd a nevét viselő iskolában adja tovább a nagy püspök tanítását, valamint sok olyan szervezőkész kolléga, mint például Borsodi L. László magyartanár.

Hargita megye valamennyi középiskolájának elküldték a versenyfelhívást, még a protestáns gimnáziumoknak is, és végül tizenkét háromfős csapat jelentkezett, amelyek vallástanáraik segítségével, a megadott könyvészeti anyag és a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum gyűjteményének segítségével készültek fel a megmérettetésre.

Már a csapatok neve is a gondos felkészülést jelzi: a Non recuso laborem vagy az Áron angyalai beszédes nevek; a Fehér ló és a Bűzfutók pedig a gyimesiek legendás történetére és a gyermek Márton Áron kedvenc csapatjátékára emlékeztettek.

A vetélkedő részeként a diákok dramatizált jeleneteket mutattak be a püspök életéből. A csíksomlyói és csíkszeredai gimnázium diákja vagy a fronton harcoló katona éppúgy megjelent a vetélkedő résztvevőinek előadásában, mint az állambiztonsági zaklatás vagy a letartóztatás megpróbáltatásai.

A Márton Áron élete és munkássága elnevezésű vetélkedő díjazottjai mindannyian értékes könyvjutalmat kaptak Hargita Megye Tanácsa, a csíkszeredai piarista rendház és a Corvina Könyvesház jóvoltából, amit emléklap és Dániel Sándor keramikus Márton Áron-plakettje egészített ki.

Itt mindenki egyformán jó volt, mert a diákok fontosnak találták, hogy az iskolai elfoglaltság, dolgozatírások mellett időt szakítsanak felkészülni és egy szombati napot rááldozni a vetélkedőre – értékelt a zsűri elnöke, Kovács Gergely pápai káplán, Márton Áron szentté avatási ügyének posztulátora, aki kifejezetten erre az eseményre érkezett haza Rómából.

A vetélkedőben részt vevő diákokat Tamás József, az egyházmegye segédpüspöke köszöntötte, és megosztotta velük Márton Áronnal kapcsolatos személyes élményeit. Varga László, az iskola igazgatója pedig feltette a kérdést: Kiérdemli-e az iskola Márton Áron nevét? A választ az iskola szellemisége adja meg, amennyiben a 20. század történelmi nagysága és Erdély szent életű püspöke, Márton Áron életpéldájának igazságát követik. A vetélkedő középiskolások felkészültsége, őszinte lelkesedése és játékos komolysága ezt bizonyította.

A díjazott csapatokat itt találhatják meg.

Magyar Kurír
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-Nyugat-Balkán csúcs
  Az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója Tiranában 2022. december 6-án.
 • Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás
  Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás, és a csökkenő bűnügyi számok mellett is egyre több áldozatot érnek el - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Áldozatsegítő Központ budapesti konferenciáján kedden.
 • Oroszországi célpontot támadtak meg az ukránok
  A drónokat feltehetően Harkiv megyéből indították, ami azt jelenti, hogy a Rjazany megyei Gyagilevóig mintegy 566 kilométert, a Szaratov megyei Engelsig 700 kilométert kellett megtenniük. A portál megjegyezte, hogy Moszkva 640 kilométerre van a feltételezett indítási helyszíntől.
MTI Hírfelhasználó