Márton Áron-vetélkedő Csíkszeredán
A névadása 25. évfordulóját ünneplő csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban középiskolás diákok mérték össze tudásukat május 9-én Márton Áronról, és vallottak a maguk elképzelése szerint a szent életű püspök életének számukra jelentősebb pillanatairól – tájékoztat a Székelyhon.ro.
2015. május 14. 14:18

A vetélkedő tulajdonképpen csak ürügy volt – vallották be a szervezők –, a valóságban a szándék Márton Áron életének jobb megismerése és példájának a fiatalok értékrendjébe való beépítése volt.

Valamikor tavaly ősszel, tanévkezdés előtt, amikor a pedagógus az új tanév új kihívásain gondolkodik, hátul a Micsurin-kert és tornaterem között, a piarista házban, ahol a ház előtt magasodó fenyőfa Márton Áron püspöki címerére emlékezteti az arra járót, megszületett a vetélkedő gondolata – idézte fel a történetet az egyik ötletgazda és szervező, Sárközi Sándor piarista atya, a diákok lelkivezetője.

Hozzátette: Kellett az ötlethez Lőrincz Éva Katalin vallástanár, akinek szívügye a Márton Áron-kultusz, lévén édesanyja révén csíkszentdomokosi, akárcsak a püspök, és aki gyermekkorától álmodott arról, hogy egyszer majd a nevét viselő iskolában adja tovább a nagy püspök tanítását, valamint sok olyan szervezőkész kolléga, mint például Borsodi L. László magyartanár.

Hargita megye valamennyi középiskolájának elküldték a versenyfelhívást, még a protestáns gimnáziumoknak is, és végül tizenkét háromfős csapat jelentkezett, amelyek vallástanáraik segítségével, a megadott könyvészeti anyag és a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum gyűjteményének segítségével készültek fel a megmérettetésre.

Már a csapatok neve is a gondos felkészülést jelzi: a Non recuso laborem vagy az Áron angyalai beszédes nevek; a Fehér ló és a Bűzfutók pedig a gyimesiek legendás történetére és a gyermek Márton Áron kedvenc csapatjátékára emlékeztettek.

A vetélkedő részeként a diákok dramatizált jeleneteket mutattak be a püspök életéből. A csíksomlyói és csíkszeredai gimnázium diákja vagy a fronton harcoló katona éppúgy megjelent a vetélkedő résztvevőinek előadásában, mint az állambiztonsági zaklatás vagy a letartóztatás megpróbáltatásai.

A Márton Áron élete és munkássága elnevezésű vetélkedő díjazottjai mindannyian értékes könyvjutalmat kaptak Hargita Megye Tanácsa, a csíkszeredai piarista rendház és a Corvina Könyvesház jóvoltából, amit emléklap és Dániel Sándor keramikus Márton Áron-plakettje egészített ki.

Itt mindenki egyformán jó volt, mert a diákok fontosnak találták, hogy az iskolai elfoglaltság, dolgozatírások mellett időt szakítsanak felkészülni és egy szombati napot rááldozni a vetélkedőre – értékelt a zsűri elnöke, Kovács Gergely pápai káplán, Márton Áron szentté avatási ügyének posztulátora, aki kifejezetten erre az eseményre érkezett haza Rómából.

A vetélkedőben részt vevő diákokat Tamás József, az egyházmegye segédpüspöke köszöntötte, és megosztotta velük Márton Áronnal kapcsolatos személyes élményeit. Varga László, az iskola igazgatója pedig feltette a kérdést: Kiérdemli-e az iskola Márton Áron nevét? A választ az iskola szellemisége adja meg, amennyiben a 20. század történelmi nagysága és Erdély szent életű püspöke, Márton Áron életpéldájának igazságát követik. A vetélkedő középiskolások felkészültsége, őszinte lelkesedése és játékos komolysága ezt bizonyította.

A díjazott csapatokat itt találhatják meg.

Magyar Kurír
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó