A demográfiai adatok javíthatóak
Szerdán tizenkét órás ülést tartott a kormány- jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A tárcavezető leszögezte: átfogó jelentést hallgatott meg a kabinet magyarország demográfiai helyzetéről, kiderült, hogy húsz hónapja folyamatosan nő a születésszám hazánkban, ami komoly fordulat a 2006-2011 közötti időszakhoz viszonyítva. Giró-Szász András Kormányzati kommunikációért felelős államtitkár bejelentette, hogy a szerdai kormányülésen több döntés is született.
Utoljára frissítve: 2015. május 14. 15:51
2015. május 14. 14:40

Lázár János a tegnapi kormányülés napirendjéről szólva elmondta: a kormány egyik legfontosabb feladata a népességfogyás megállítsa és esetleges visszafordítása, éppen ezért örömteli, hogy az elmúlt húsz hónapban nőtt a születések száma, nőtt a házasságok száma és csökkent az abortuszok, illetve a válások száma. A miniszter emlékeztetett a családi adókedvezményekre, amelyet a kormány a családoknak biztosít. „Ezt az utat folytatni kell. Csökkentenünk kell az adókat és fokoznunk a családok támogatását. Ez a kormány számára prioritás, éppen ezért jövőre növekszik a gyermeknevelési kedvezmény” - szögezte le a miniszter, aki emlékeztetett több más, a családokat segítő jogszabályra is.

A miniszter emlékeztetett a jövő évi adóváltozásokra, az egy százalékos szja-csökkentésre, illetve több, a gyermeknevelést segítő intézkedésre. „Eredménynek tartjuk a halálozások csökkentését, de új intézkedésekre lesz szükség a következő években, hogy meg lehessen fordítani a demográfiai trendeket. Tovább kell csökkentenünk a halálozások és növelnünk a születések számát, s ehhez kíván a kormány egészségpolitikai intézkedésekkel hozzájárulni” - mondta Lázár János, aki szerint a demográfiai számok állami beavatkozással javíthatóak.

 

A miniszter beszélt arról is, hogy 1107 pontból álló bürokrácia-csökkentő csomagot tárgyalt meg a kormány. A kabinet úgy döntött, hogy 360 ponton azonnal változtatni fog: egyszerűsödni fognak az építésügyi eljárások, öregségi nyugdíjmegállapítási eljárásokat, foglalkoztatási és munkanélküliségi eljárásokat, hogy kevesebb gondot és bajt okozzanak azoknak, akik segítségért fordulnak az államhoz. Lázár János a kormányhivatalok segítségével biztosítana egy konzultációt is, ahol a polgárok jelezhetnék, hogy hol lehetne változtatni. Csökken az eljárások díjtétele is tízmilliárd forint értékben. A jövő év júliusától harmincötezer, nem vezető beosztásban területi közigazgatásban tevékenykedő munkavállaló jelentős béremelést kap.

Az e-kártyák bevezetését felmenő rendszerben a kormány az idén kezdené meg. A cél az, hogy minden polgár egyetlen kártyával rendelkezzen, amely személyiként, lakcímkártyaként, tb-kártyaként, adókártyaként,útlevélként sőt, akár diákigazolványként is funkcionálna, s amelyet a polgárok ingyen, vagy méltányos áron kaphatnának meg. Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra is.

A Paks2 beruházáshoz fűződően a kormány döntött egy Duna-híd megépítéséről, amely Kalocsa környékén készülne el az új atomerőmű-beruházással kapcsolatban. Lázár János elmondta: a kormányfő jóváhagyta Bán Tamás kinevezését az erőmű vezetői posztjára.A tárcavezető arról is beszámolt: júniusban Kijevben sor kerül az első nemzetközi, a megvalósításhoz szükséges engedélyezési eljárás részeként tartandó meghallgatásra. Egy hete Pakson is sor került az első hazai közmeghallgatásra, amelyet már a szükséges engedélyek érdekében tartottak – tette hozzá. 

A kormány döntött, hogy társadalmi tanácsot, egyeztető testületet hoz létre, amelynek dolga lenne, hogy képviselve legyenek annak a 41 településnek az érdekei, amelyek valamilyen formában érintettek Paks2 ügyében. A testület vezetője Paks városának polgármestere lesz.

A vidékfejlesztési források nyolcvan százalékát kapták a nagybirtokosok, húsz százalékát a kicsik az elmúlt években, de a kormány ezen most változtatni szeretne. Ez lesz a valódi rendszerváltás a magyar agráriumban – szögezte le Lázár János, aki arról is beszélt, hogy tejport fog a Magyar Nemzeti Kereskedőház felvásárolni, hogy megsegítse a magyar tejtermelőket.

A kormány meghallgatott egy nagyjelentést a devizahiteles elszámolásról, amelyből kiderült, hogy a törvény elszámolását követően a polgárok zöme jobb helyzetbe került, mint amilyenben a törvény elfogadása előtt voltak – mondta el a miniszter, hozzátéve, hogy még 250 milliárd forint elszámolása folyamatban van. Lázár János beszélt arról is, hogy vannak, akik nem érzik igazságosnak az elszámolást. A miniszter szerint az elégedetlenek panaszt nyújthatnak be bankjuknak, fordulhatnak békéltető testülethez. Hogy pontosan hányan folyamodnak ehhez a lehetőséghez, az majd június végén, a határidők lejártakor derül ki.

A kormány törvényt fog benyújtani az Országgyűlésnek, amely szabályozni fogja, hogy az állami gazdasági társaságok és az önkormányzatok állampapírban és az államkincstárnál lekötve tarthatják szabad eszközeiket. „A kormány kénytelen volt szembesülni azzal, hogy mintegy hatvan önkormányzatban megemelték a polgármester bérét, ami törvénytelennek minősül. Ezt a kormányhivatal, az igazságügyi és a belügyminisztérium jelezte, ezért a kormányhivatalnak törvényességi észrevételt kell tennie. A nap folyamán a kormány nyilvánosságra hozza, hogy mely polgármesterekről van szó” - mondta Lázár János, hozzátéve: a kistelepülési polgármesterek bérkiegészítést kaphatnak bizonyos feltételek mellett a közeljövőben elfogadandó jogszabálynak köszönhetően.

---------------------------------

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a KDNP családi csődvédelemre vonatkozó törvénytervezetét a parlament még a nyári szünet előtt elfogadhatja. Lázár János szerint ez a javaslat 140-150 ezer családot érintene pozitív formában. A kormány támogatja a jogszabálytervezetet.

--------------------------------

Lázár János elmondta: nem várható, hogy enyhül a vasárnapi zárvatartásra vonatkozó szabályozás a turisztikailag frekventált térségekben, mert a kormány vállalt célja, hogy mentesítsen minél több embert a vasárnapi munkavégzés kötelezettsége alól. "Aki a Balatonhoz megy, az nem vásárolni megy, hanem pihenni, ezért senkinek az érdekei nem sérülnek" - mondta a miniszter.

magyarhírlap.hu - MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó