Simon Gábor megúszhatja
A nyomozóknak nem sikerült kideríteniük, hogy milyen forrásból származik az eltitkolt 240 millió forint.
2015. május 15. 09:42
Lényegében lezárult az MSZP egykori elnökhelyettesének ügyében folytatott nyomozás − tudta meg a Napi Gazdaság. A Simon Gáborral szemben okirat-hamisítás, adócsalás és más bűncselekmények gyanúja miatt indult büntetőeljárásban rövidesen megkezdődik az iratismertetés. A volt politikust egyszer még beidézik az ügyészek, és közlik vele a végleges gyanúsítást.
 
A Napi Gazdaság nformációi szerint a nyomozóknak nem sikerült kideríteniük, hogy milyen forrásból származik az eltitkolt 240 millió forint. Ebben a kérdésben a svájci és az osztrák jogsegélykérelmekből nyert adatok sem nyújtottak semmiféle segítséget. Úgy tűnik, Simon Gábor védekezési stratégiája eredményre vezetett. Az egykori honatya ugyanis a kihallgatások során nem tett érdemi vallomást, így aztán nem is fordulhatott elő, hogy ellentmondásba kerüljön bármilyen állítással, adattal, esetleg önmagával.
 
Mint az köztudott, Simon az eljárás során visszafizetett több mint 128 millió forint adóhátralékot. Ennek a lépésnek a lényege a védekezés szempontjából egyértelműen az, hogy költségvetési csalás gyanúja esetén a kettőtől nyolc évig terjedő büntetési tétel korlátlanul enyhíthető, ha a gyanúsított még a vádirat benyújtása előtt megtéríti az okozott kárt.
 
Könnyen megtörténhet tehát, hogy Simon nem vagy csak nagyon rövid időre kerül majd rács mögé a bíróság jogerős ítéletét követően. Az pedig szinte bizonyosra vehető, hogy a bécsi bankszámlán parkoltatott vagyon megmaradó részével − több mint 100 millió forinttal − minden további nélkül rendelkezhet majd a volt szocialista országgyűlési képviselő.
 
Más a helyzet a Magnet Banknál fellelt 75 millió forinttal. Emlékezetes, hogy Simon azt állította: csak magyar állampolgársággal rendelkezik, nincs Bissau-guineai útlevele. Az úti okmány pedig, amellyel a budapesti Magnet Bankban számlát nyitottak a nevére, nem létezik. Az persze tény, hogy a pénzintézetnél nyitottak számlát Gabriel Derdak néven, ám a hatalmas összegért borítékolhatóan senki nem jelentkezik majd. (Simon Gábor édesanyját Derdák Erzsébetnek hívták. Ismert: a Magnet Bank vezetője korábban belső vizsgálatot rendelt el a pénzintézetnél. Fáy Zsolt akkor elmondta: a banknál kilenc Bissau-guineai ügyfél volt, mindegyikük 2013 novembere és 2014 februárja között jelentkezett a pénzintézetnél.
 
Simon Gáborról 2014. február elején derült ki, hogy több száz milliós vagyont tart egy bécsi bankszámlán, amelyet nem tüntetett fel képviselői vagyonnyilatkozataiban, és az összeg után jövedelemadót sem fizetett. Az MSZP akkori elnökhelyettesét 2014. március 12-én helyezték előzetes letartóztatásba, majd a bíróság két hónappal később házi őrizetét rendelte el. Simon − mint az az eljárás során világossá vált − kiváló kapcsolatot ápolt az azóta elhunyt Welsz Tamással, aki más kétes ügyletei mellett afrikai útlevelekkel is üzletelt.
Napi Gazdaság
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó