A Helsinki Bizottság adatai tévesek
A menedékkérők négyötöde tavaly nem háború sújtotta országból érkezett, tehát gazdasági bevándorló volt - nyilatkozta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az atv.hu-nak.
2015. május 21. 14:11

Giró-Szász András a portálnak azt mondta, "a Helsinki Bizottság téves adataival szemben" tavaly a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát "megélhetési bevándorló volt".

Közölte: az idén májusig érkezett menedékkérők több mint fele koszovói állampolgár. "Koszovóban jelenleg nincs háború. A hivatalos adatok tehát cáfolják a Helsinki Bizottság azon állítását, miszerint a menedékjogi kérelmezők 'háromnegyede' háborús konfliktus elől menekül" - idézte az atv.hu az államtitkárt.

Giró-Szász András hangsúlyozta: Magyarország mindig is befogadta a politikai menekülteket a nemzetközi egyezményeknek megfelelően, és a jövőben is befogadja. Azonban - tette hozzá - az illegális bevándorlók többsége nem politikai menekült, hanem "gazdasági, megélhetési bevándorló".

"Őket nem kívánjuk befogadni. Ezzel nem vagyunk egyedül Európában" - mondta a portál szerint az államtitkár.

A Miniszterelnökség a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai alapján azt közölte az atv.hu-val: 2014-ben összesen 8229 ember, a kérelmezők 19,8 százaléka érkezett Szíriából, Irakból, Nigériából és Palesztinából, ahol fegyveres vagy súlyos erőszakban megnyilvánuló konfliktusok voltak.

Idén a háborús övezetből érkezők, a szír, iraki és szomáliai állampolgárságúak összesen 8209-en vannak, ez 17,3 százalék. "A számokból egyértelműen látható, hogy az illegális határátlépők döntő többsége nem háború sújtotta övezetből érkezett" - írta a tárca.

Az adatokból az is kitűnik, hogy 2013-ban 6212 koszovói állampolgár érkezett (ez az összes kérelem 32,9 százaléka), egy évvel később 21 453 koszovói nyújtott be menedékjogi kérelmet, ez több mint 50 százalék, és az idén április 30-ig érkezett illegális határátlépők 57 százaléka (27 053 ember) koszovói állampolgárságú.

Napi Gazdaság Online - MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó