Összeveszett Róma és Bolzano
Megosztja Olaszország legészakibb részét az első világégés: ekkor a területen élők még osztrák oldalon harcoltak, a vidéket később csatolták csak el.
2015. május 23. 09:09

Nem loboghat a hétvégén az olasz nemzeti trikolór a bolzanói (bozeni) középületeken: a helyi autonóm tartomány elnöke, Arno Kompatscher szabotálja Róma akaratát. Május 23-án lesz pedig a százéves évfordulója annak, hogy Olaszország 1915-ben hadüzenettel belépett az első világháborúba, mégpedig az antant oldalán.

- A miniszterelnökség felhívása teljességgel érthetetlen - háborgott Kompatcher, aki egyben a német ajkúakat tömörítő Dél-tiroli Néppárt (SVP) elnöke is. Ő inkább félárbocon látná szívesen a zászlót, hiszen szerinte gyásznapról van szó, minden áldozatra emlékezni kell. Alto Adige, azaz Dél-Tirol térsége az első világháborúban még az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, később csatolták csak Olaszországhoz. Így a múlt megosztja a helybélieket.

Az ellenzék ugyanakkor nem mulasztotta el, hogy rámutasson: Matteo Renzi kormányfőre bumeráng üt vissza, ugyanis az SVP támogatja a Renzi Demokrata Pártja uralta kabinetet.

Napi Gazdaság Online - MTI
MTI Hírfelhasználó