Kónya: A rendszerváltás megtörtént
A rendszerváltás megtörtént - mondta Kónya Imre volt MDF-es politikus, korábbi belügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap az Antall-kormány huszonöt évvel ezelőtti megalakulására emlékezve.
2015. május 25. 11:23

Magyarországon a szabad parlamenti választást követően parlamentáris demokrácia, magántulajdonon alapuló piacgazdaság alakult ki, megváltozott az ország politikai státusa a Varsói Szerződés megszűnésével, a szovjet csapatok kivonulásával - szögezte le a volt politikus arra az újságírói felvetésre, hogy sokan azt gondolják, mintha nem is történt volna meg a rendszerváltás.

Kónya Imre az MDF 1994-es választási vereségét annak tulajdonította, hogy az emberek csalódtak a várakozásaikban.Szerinte a rendszerváltozás nem hozta el a jólétet. Az emberek azt hitték, ha olyan rendszer lesz, mint Ausztriában, akkor úgy fognak élni, mint ott az emberek - magyarázta. Megjegyezte: Antall József miniszterelnök nem véletlenül nevezte kormányát kamikazénak, hiszen többször is elmondta, hogy ez nem így lesz, felhívta a figyelmet a nehézségekre.

Kónya Imre a rendszerváltást megelőző, 1988 és 1990 közötti időszakot úgy értékelte, hogy egészen ritka kegyelmi időszaka volt a magyar politikai életnek, mert mindenki a legjobbat adta magából. Elmondta: az Ellenzéki Kerekasztal üléseit vezetve olyan politikusokat ismert meg, akik pártállástól függetlenül keményen vitatkoztak, de készek voltak a megállapodásra.

--------------------------------------------------

Kettős hatalom az Antall vezette kormány idején

 

 

 

 

 

 

Az Antall-kormány euroatlanti, demokratikus és nemzeti elkötelezettségét emelték ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencia előadói.

 

 Az első szabadon választott kormány megalakulásának negyedszázados évfordulója alkalmából tartott rendezvényen előadást tartott mások mellett Tölgyessy Péter alkotmányjogász, az SZDSZ egykori vezető politikusa, aki szerint Antall József számára a legfontosabb az ország Nyugathoz visszatérése, a nemzeti hagyományok és a modernizáció összhangja volt. A rendszerváltás idején a térségben szinte egyedül meglátta, jobboldalra is szükség van, miközben a társadalom többsége ambivalens érzésekkel, szorongva figyelte a rendszerváltást. Emlékeztetett, miután még egy ideig a média nagyrészt megőrizte pártállami szerkezetét, összetételét, itt találhatott utat a magát háttérbe szorítottnak érző értelmiség új kormány elleni dühe.

Pokol Béla alkotmánybíró szólt arról, hogy az MDF-nek nem voltak társadalmi erőforrásai: a szellemi hatalmat, a médiát az SZDSZ, a gazdasági pozíciókat az MSZP birtokolta, így az MDF 1990-es választási győzelme után kettős hatalom alakult ki.

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter szerint olykor hiányzott a belpolitikai konszenzus, ellenzéki támogatás a kormány külpolitikája mögül, pedig erre szükség lett volna.

Magyar Hírlap - MTI
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó