Felfüggeszthetik a DK állami támogatását
Az Altus Zrt. uniós megbízása miatt a Demokratikus Koalíció eleshet a központi párttámogatástól, a Fidesz-frakcióban ugyanis bújtatott párttámogatásként értékelik a Gyurcsány-cég foglalkoztatását.
2015. május 26. 08:42

 A baloldali párt tavaly mintegy 170 millió forintnyi állami támogatást kapott. Júniusban az Európai Parlament szakbizottsága is tárgyalhatja a nagy port felvert megbízás ügyét, amely miatt a néppárti magyar politikusok adatigénylési kérelemmel fordulnak az Európai Unióhoz.

A Fidesz országgyűlési frakciója a Demokratikus Koalíciónak (DK) nyújtott költségvetési támogatások felfüggesztését kezdeményezi – értesült a Napi Gazdaság. A nagyobbik kormánypárt azt követően döntött így, hogy a DK-elnök tulajdonában lévő Altus Zrt. uniós megbízást kapott. Ezt a Fidesz-frakcióban egyértelműen bújtatott párttámogatásként értékelik.

Orbán Viktor már a múlt heti strasbourgi meghallgatás után kijelentette: nem kétséges, hogy miről van szó. – Arról beszélünk, hogy üzleti megbízatásnak álcázott formában európai uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat. Ezt még a vak is látja – fogalmazott.

Emlékezetes, az Európai Bizottságtól 1,5 milliárd forintnyi összeget nyert el az Altus Zrt. arra, hogy az uniós fejlesztési pénzek felhasználását vizsgálja Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy napi hárommillió forint díjazásért ellenőrizheti Gyurcsány Ferenc cége a magyar operatív programok végrehajtását.

A PestiSrácok.hu Deutsch Tamástól megtudta, június elején tűzheti napirendre Gyurcsány Ferenc cégének, az Altus Zrt.-nek milliárdos uniós megbízását az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsága. Az Európai Parlament néppárti–fideszes képviselője kiemelte: jó esély mutatkozik arra, hogy a költségvetési bizottság górcső alá vegye Gyurcsányék gyanús, botrányos és összeférhetetlen szerződését.

– Az unióban volt már példa arra, hogy az Európai Parlament a testület javaslata alapján szerződést bontott egy korábban kiválasztott céggel – fogalmazott Deutsch Tamás.

– Átfogó adatigénylési kérelemmel fordultak az Európai Bizottsághoz néppárti magyar politikusok az Altus Zrt. megbízásával kapcsolatban – erről már egy szombati sajtótájékoztatón beszélt Deutsch Tamás. Hangsúlyozta: a lehető legrövidebb időn belül hivatalos választ várnak arra, miért szervezték ki egy magáncégnek a korábban a regionális fejlesztési főigazgatóság által elkészített szak­értői anyagokat. Hozzátette: arra is egyértelmű feleletet akarnak kapni, hogy melyik főigazgatóság, mikor és kinek a döntése alapján írta ki a pályázatot. Követelik továbbá, hogy a bizottság adjon választ arra, kik voltak azok, akik részt vettek az Altus Zrt.-vel kötött 1,5 milliárdos szakértői megbízás előkészítésében. A néppárti képviselő azt is firtatta, kik értékelték a benyújtott pályázatokat, kik döntöttek az értékelést követően arról, hogy az egyébként négy munkatársat alkalmazó, túlságosan nagynak nem mondható Altus Zrt. és az általa vezetett konzorcium a legalkalmasabb. Deutsch arra is választ sürgetett, hogy hány cég, konzorcium indult a pályázaton, és milyen szakmai szempontok alapján döntöttek az Altus mellett. Kíváncsi volt arra is, hogy a pályázat előkészítésében, elbírálásában, megkötésében volt-e olyan uniós köztisztviselő, aki közreműködött a folyamatban, és aki korábban Gyurcsány Ferenc kormányában töltött be vezető funkciót. Deutsch Tamás szerint elfogadhatatlan az Európai Bizottság és az Altus Zrt. apparátusának törekvése, hogy az egész ügyet szőnyeg alá akarják söpörni. Szerinte nemcsak a több mint gyanús, példa nélküli, burkolt pártfinanszírozás lehetőségét felvető összefüggések miatt kell a lehető legrövidebb időn belül tiszta vizet önteni a pohárba, hanem azért is, mert ami történt, az a testület tevékenységét meghatározó jogi normák súlyos és durva megsértése.

Gyurcsány Ferenc 2010 januárja és 2014 decembere között több mint 512 millió forintot vett fel osztalékként az Altus Zrt.-től, amelynek 100 százalékban a tulajdonosa – derül ki a politikus vagyonnyilatkozatából. Az egykori kormányfő 2010-ben – képviselői juttatásai mellett – több mint bruttó 107 millió forintot vett fel osztalékként. Ebből 2011-ben 69 575 353 forintot, 2012-ben 88 067 504 forintot, 2013-ban 78 976 000 forintot, 2014-ben pedig 168 635 299 forintot tudhatott magáénak.

A Demokratikus Koalíció (DK) május elején közzétette a párt 2014-es pénzügyi mérlegét. A dokumentumból kiderül az is, hogy a párt költségeihez Gyurcsány Ferenc 16,2 millió forinttal járult hozzá. Ez feltehetően az Altus Zrt. osztalékából származik. Vagyonbevallása szerint ugyanis a volt szocialista kormányfő más forrásból nem tett szert ekkora jövedelemre, csak az Altusból. Így már a tavalyi évről elmondható volt az, hogy Gyurcsány részben cége jövedelméből finanszírozta pártját. Tavaly egyébként a párt 169,5 millió forintot kapott a magyar államtól. Tagdíjakból 26,4 millió forint, magánszemélyektől érkezett adományokból pedig 39,4 millió forint folyt be a DK kasszájába.

Napi Gazdaság Online
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
  • Nagy pofont adott a WHO a magyar baloldalnak
    Más uniós tagállamok is sorra kezdik el rendelni a keleti oltóanyagokat, sőt ma már egyes hazai baloldali politikusok is a magyar kormány sikeres járványkezeléséről beszélnek – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó