Élre ugorhatunk az adóversenyben
Jövőre a személyijövedelemadó-rendszer 850 milliárd forinttal hagy többet az embereknél 2010-hez képest – tudtuk meg a nemzetgazdasági minisztertől. Varga Mihály arról is beszélt: az Európai Unióban jelenleg négy ország alkalmaz a miénknél alacsonyabb kulcsot. Az egy számjegyű szja bevezetésével a magyar lehetne a legkisebb teher a közösségben.
2015. május 26. 09:56

A személyi jövedelemadó szabályainak átalakítása nyomán 2010-hez képest jövőre 850 milliárd forinttal kevesebbet von el az állam a családoktól, a legálisan dolgozó munkavállalóktól. Ennyivel jut több a gyermekek felnevelésére, a családok céljainak elérésére, a polgárok boldogulására – mondta a Napi Gazdaságnak a nemzetgazdasági miniszter.
Varga Mihály annak kapcsán válaszolt kérdéseinkre, hogy az Országgyűlés – a tervek szerint – a héten megkezdi a jövő évi adótörvények vitáját.

Az indítvány – egyebek mellett – arra tesz javaslatot, hogy 15 százalékra csökkenjen a személyi jövedelemadó (szja) jelenleg 16 százalékos kulcsa, emellett ötezer forinttal, 25 ezerre növekedhet a két gyermeket nevelő szülők havi adókedvezménye.

– A jövő évi módosításokkal együtt az egykulcsos szja-rendszer hat év alatt 3600 milliárd forintot hagyhat a társadalomnál – összegzett a tárcavezető. Hozzátette: a summa nagyjából egyharmada, 1300 milliárd forint gyermekkedvezmény címén a családok sorsát jobbíthatja.

A jövő évi újabb tehercsökkentés részletei, hatása kapcsán Varga Mihály elsőként arról beszélt: a kormány adóügyi lépéseit sokan félremagyarázzák, s azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy Magyarország szembe megy az európai elvárásokkal, megoldásokkal. – Éppen ellenkezőleg – szögezte le a miniszter.

Az utóbbi időkben maga az Európai Bizottság javasolta többször is az uniós tagállamoknak, hogy a lehető legtöbbet faragjanak a munkát terhelő adóikon, s a szükséges állami bevételeket inkább más tehertípusokból próbálják meg előteremteni. – Az egykulcsos adó emellett több célkitűzés elérését is segítheti – jegyezte meg Varga Mihály. A 2011 óta élő szisztéma nagyobb elvonás – büntetés – helyett inkább támogatja azokat, akik többet dolgoznak, pluszfeladatokat vállalnak. A szabályok emellett senkit nem ösztönöznek a jövedelem eltitkolására.

– Az egykulcsos szabályok nem az adóelkerülést, hanem a tisztességes munkát jutalmazzák – összegzett a miniszter. – Mindezt úgy – tette hozzá –, hogy ma már a gyermekvállalás, a családalapítás nem jelent egyet az anyagi nehézségekkel, a lemondással, a nélkülözéssel.

A tárcavezető szerint a 2016-os tehercsökkentés azon túl, hogy kedvező változást hoz az adófizetőknek, megszilárdítja Magyarország helyzetét az európai adóversenyben. Hazánk ebből a szempontból most is jó pozícióban van: 2015-ben csak Bulgária, Csehország, Dánia és Litvánia szed kisebb személyi jövedelemadót, Romániában pedig szintén 16 százalékos mértéket alkalmaznak.

– A jövő évi egyszázalékos csökkentéssel megelőzhetjük keleti szomszédunkat, és beérhetjük a közvetlenül előttünk állókat – hangsúlyozta Varga Mihály. A kormány legfontosabb céljai között szerepel ugyanakkor, hogy 2018. január elsején csupán egy számjegyű legyen a személyi jövedelemadó kulcsa. A tíz százalék alatti mértékkel – a jelen helyzet alapján – Magyarországon lenne a legalacsonyabb az szja. – Ezzel – jegyezte meg a miniszter – az uniós első hely elérése mellett az eddigieknél is több maradhatna a magyar lakosságnál. A gyermeknevelés, a legális munkavégzés még nagyobb értékké válna.

Napi Gazdaság Online
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó