Ez az én világom
Nulla alatt van a valószínűsége annak, hogy 2017-től Orbán Viktor köztársasági elnökként folytassa politikai pályáját. Erről maga a miniszterelnök nyilatkozott a Hír TV-nek Székesfehérváron.
2015. május 26. 13:49

A kormányfő azt mondta, hogy az őszi tisztújító kongresszuson a Fidesz megválasztandó elnöke lesz 2018-ban a nagyobbik kormánypárt miniszterelnök-jelöltje.

A sajtóban jelent meg az a találgatás, hogy két év múlva Orbán Viktor a Sándor-palotába költözik, a miniszterelnök pedig Lázár János lehet. „A köztársasági elnökség nem az a munka, amire engem az ország jól tudna használni. Az egy másik fajta feladat. Másik fajta karaktert és más személyiséget igényel és a munka is más. A nemzet egységét kifejezni nálam méltóbb személyeknek a dolga. Nekem a munka marad – ami ugye a miniszterelnök – azt jelenti, – ha rendesen lefordítom, – hogy az ország első szolgája. A miniszter az szolgát jelent, ami munkát, erőkifejtést és gyakran küzdelmet jelent. Ez az én világom, nem is szándékozom innen messzebbre menni” – mondta a miniszterelnök.

------------------------------------------

Távol áll a habitusától az államfői poszt, így erre nem is pályázik. Többek között erről beszélt székesfehérvári látogatásán a miniszterelnök. A menekültekről szóló konzultációról azt mondta: az ügy fontos, nem szabad ellágyulnia az országnak, különben 10 év múlva rá sem lehet ismerni.

„Ha most nem leszünk kemények a menekülteket érintő szabályozásban, a menekültek befogadását illetően, tíz év múlva rá sem fogunk ismerni az országra” – mondta Székesfehérváron Orbán Viktor. A kormányfő a Modern városok program keretében utazott a fejér megyei településre.

A halálbüntetésről „tíz év múlva is vitatkozni fogunk”, a menekültekről hamar lezárulhatnak a viták, mert vége lesz a nemzeti konzultációnak, és megszületik az eredmény. Orbán szerint a menekültekről szóló politikát „elég egyszer elrontani, és a következmények beláthatatlanok”. Azt mondta: „önök is ismerik azokat a nyugat-európai településeket, melyekre a bevándorlás miatt már rá sem lehet ismerni”. Ezt el kell kerülni, ezért fontos, hogy nemzeti hatáskörben legyen a menekültügy, és ezért fontos, hogy „ne lágyuljunk el” – fogalmazott. Azt mondta, „a budapesti kávéházi kultúra része”, hogy hátsó szándékot tulajdonít bárki a konzultációnak, de „ezzel együtt kell élni a magyar politikában”.

A miniszterelnök mindezt a VS.hu kérdésére válaszolva mondta. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire állják meg helyüket azok az elemzések, miszerint a Fidesz a menekültkérdéssel és a halálbüntetéssel a kellemetlen ügyekről akarja elterelni a figyelmet.

Egy másik újságírói kérdés arra vonatkozott, Orbán akar-e 2017-ben, Áder János mandátumának lejárta után köztársasági elnök lenni. Azt felelte: távol áll a habitusától az a szerep, amelyet a köztársasági elnöki poszt megkövetel. Az erről szóló híreknek nincs alapjuk – fogalmazott.

Cser-Palkovics András polgármester a város és a kormány közötti együttműködési megállapodás aláírása után arról beszélt, hogy Magyarország történelme során Székesfehérvár magyar kormánytól még nem kapott annyi támogatást, mint Orbán Viktor kormányától. Már a 2013-as, a városban tartott kormányülésen több döntés született a város megsegítésére, ezek vagy már megvalósultak, vagy „megvalósítás alatt vannak”. (Új blokk épült a helyi kórházban, épül az elkerülő út, lesz új jégcsarnok, és épült egy új fűtőerőmű.)

Ezért a mai megállapodás is egy olyan döntés, amely a székesfehérváriak életét jobbá teszi majd. Cser-Palkovics felidézte, hogy a 2010 előtt keletkezett 18 milliárdos székesfehérvári hitelállományt is átvállalta volna a kormány. Cser-Palkovics szerint a mostani megállapodás lényege, hogy javítja a helyi életfeltételeket, hogy minél többen éljenek Székesfehérváron, amely „egy közép-európai szinten is jegyzett város legyen”.

Orbán Viktor szerint Székesfehérvár a rendszerváltás idején egy depressziós város volt, az egyik leggyorsabban összeomló gazdaságú település, de nem sok idő alatt Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő városává vált, és már ma is nagyrészt élhető, rendezett, fejlett város. Hóman Bálint rehabilitálásával „Székesfehérvárt is rehabilitálták”.

Most új fejlesztésekről döntöttek: a város kórházát tovább fejlesztik (a részletekről még tárgyalnak), egy „oktatási, közösségi, művészeti és sportcampust” hoznak létre középiskolások számára, bővítik a belvárost, és összekötik a már régóta kihasználatlan Zichy-ligettel, a kettőt összekötő utakat a föld alá vezetik. A Fekete Sas patikából egy koncerttermet is létrehoznak.

Orbán szerint már most munkaerőhiány van a településen, így lakásépítési programot indítanak, hogy idevonzzák a fiatalokat. A Velencei-tó turisztikai fejlesztésébe a várost is bevonják. A város határában fekvő repülőteret sport- és üzleti célú repülőtérré fejlesztik fel.

Orbán Viktor március végén Sopronban hirdette meg a Modern városok programot. Ennek keretében mind a 23 megyei jogú városba ellátogat majd, ahol együttműködési megállapodásokat köt majd a helyi vezetőkkel. A miniszterelnök az elmúlt hetekben többek között Egerben és Zalaegerszegen is járt. Az eseményeket rendszerint sajtótájékoztató zárta, amelyeken a korábbiaktól eltérően az újságírók számos kellemetlen témáról is faggathatták a miniszterelnököt.

vs.hu - MNO - HírTV
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó