Blatter lemondta programjait
A szerdai drámai események nyomán jelentős nyugtalanság tapasztalható a futballvilágban. Sokak szerint egyáltalán nem biztos, hogy Joseph Blatter elnök többséget szerez a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteki tisztújító közgyűlésén. Közben a svájci sportvezető minden csütörtöki programját lemondta, csak a zürichi kongresszus 17 órára kiírt megnyitóján jelenik majd meg a nyilvánosság előtt.
2015. május 28. 13:57

A svájci városban szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le amerikai kérésre, korrupció gyanújával. Köztük van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF kajmán-szigeteki vezetője és az uruguayi Eugenio Figueredo. Rajtuk kívül a FIFA etikai bizottsága ideiglenesen felfüggesztette a brazil José Maria Marint, a Costa Rica-i Eduardo Lit, a nicaraguai Julio Rocha Ochát, a korábbi alelnököt, a trinidadi Jack Warnert, a brit Costas Takkast, a venezuelai Rafael Esquivelt, a paraguayi Nicolás Leozt, az amerikai Chuck Blazert és a trinidadi Daryll Warnert - Jack Warner fiát - is.

Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval. Loretta Lynch, az amerikai igazságügyi tárcát irányító főügyész szerint az érintettek akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

A New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

Blatter az ötödik ciklusára készül, egyedüli kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg. A választásra a tervek szerint pénteken kerül sor Zürichben.

A különböző kontinentális szövetségekben csütörtökön lázas munka folyik, a konföderációk a történtek fényében próbálják kialakítani álláspontjukat péntekre. Az európai szövetség (UEFA) szerdán arra szólított fel, hogy halasszák el a kongresszust, és a választást csak fél év múlva tartsák meg. Az UEFA - amelynek 53 tagországi képviselője a tervek szerint csütörtökön kora délután egyeztet - a bojkottól sem riadna vissza, ezzel együtt közölte: al-Husszeint támogatja. A FIFA szabályai szerint ugyanakkor az európai tagok nélkül is lebonyolítható lenne a közgyűlés.

Blatter a korábbi tervek szerint csütörtökön több helyen is megjelent volna, ezeket a programjait azonban lemondta. Szerdán sem jelent meg a nyilvánosság előtt, csak egy közleményben üdvözölte az amerikai és svájci hatóságok nyomozását, egyúttal hangsúlyozta, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. A választás esetleges elhalasztásáról azonban nem nyilatkozott.

A FIFA szponzorai is reagáltak az eseményekre, a Visa, a világ legnagyobb bankkártya-szolgáltatója például "gyors és azonnali" intézkedéseket sürget, máskülönben "átértékeli" támogatási stratégiáját. A dél-koreai autógyártó, a Hyundai is közleményben tudatta, hogy "pontosan követi a kialakult helyzetet".

A New York Times csütörtökön azt írta: "A FIFA mindig is azt akarta, hogy Amerikát jobban érdekelje a futball. Nos, most ezt elérték".

telesport.hu - MTI
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó