Magyarország ma már biztos lábakon áll
Magyarország ma már egy megerősödött, biztos lábakon álló, EU-s összehasonlításban is jól teljesítő ország - mondta Orbán Viktor.
2015. május 29. 12:39

Az Ötéves a kormány című, a Budapesti Történeti Múzeumban rendezett konferencián a miniszterelnök beszélt arról is: az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt, mostantól azonban a figyelem lesz.

2010-ben, nyolc év szocialista kormányzás és a 2008-as válság nyomán Magyarország romokban hevert, mára azonban már "a magyar fregatt stabil", bár "van még tennivaló a fedélzeten" - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor úgy értékelt: Magyarország felemelő átalakuláson ment át 2010 óta. Jelezte, hogy alkalmanként hibáztak is, ilyen volt például a távközlési adó kiterjesztésének terve.

A polgári életminőség megteremtése

A miniszterelnök szerint új szakaszt kell nyitni és a polgári életminőség megteremtésére kell a hangsúlyt fektetni; a 2016-os költségvetés már erről szól.

Rámutatott: a polgári berendezkedés lényege, hogy emberközeli, emberléptékű és a politika nem "odafent történik", a makromutatók világában, hanem "bekopogtat az emberekhez és gondjaikra keresi a választ".

A polgári berendezkedés azt is jelenti: Magyarország magyar ország lesz, kis betűvel és két szóval - fogalmazott a kormányfő.

A valaha volt legjobb kormány akarunk lenni

A valaha volt legjobb kormánya akarunk lenni minden magyar embernek - mondta Orbán Viktor. "A mi kormányunknak továbbra is Magyarország lesz az első" - jelentette ki a kormányfő. Arról is beszélt, hogy a bizalom megszerzéséért sokat kellett dolgozni, a bizalom megtartásáért azonban külön is tenni kell.

Azt mondta: senki sem állhat a törvények fölött, senki sem élhet vissza a helyzetével, de az sem fogadható el, hogy merő irigységből támadjanak embereket, mert ők bátrak és sikeresek. Zéró tolerancia a visszaélésekkel és a rágalmakkal szemben egyaránt - hangoztatta Orbán Viktor.

A magyaroknak az EU és a NATO a családja

Orbán Viktor, bár kész vitázni az Európai Unióval, de azt határozottan ellenzi, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés irányába terelje az országot, mert "nekünk, magyaroknak ez a családunk".

A kormányfő azt is mondta, hogy 25 év alatt sok minden változhat, de az nem, hogy "mi vagyunk a szabad és független Magyarország hívei", "mi vagyunk azok, akik számára Magyarország szuverenitása nem lehet alku tárgya".

Szólt továbbá arról, őt is meglepte, hogy a tavalyi három, a Fidesz-KDNP győzelmét hozó választás után minden korábbinál hevesebb támadások érkeztek Magyarországgal szemben. Úgy vélte ugyanis, hogy a kormány politikájának megerősítése három választáson "egy időre lecsillapítja a kedélyeket". De nem így történt - mondta.

A kormányzás kulcsa mostantól a figyelem

Az elmúlt öt évben a kormányzás kulcsszava az erő volt, mostantól azonban a figyelem lesz - mondta Orbán Viktor.

Az elmúlt öt évben egy végzetesen legyengített országot kellett felerősíteni, és bár az erős vezetés nem gyengülhet el, ma már nem az erő a legfontosabb: mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem, "odafigyelés az emberekre, a mindennapi életre" - fejtette ki mintegy háromnegyed órás beszéde végén a kormányfő, aki szerint ez a munka talán még nehezebb lesz.

hirado.hu
MTI Hírfelhasználó