Kalapot kell emelni a támogatók előtt
"Sokszínű és azt gondolom eredményes tevékenység van mögöttünk, nincs okunk szégyenkezni mindazért, amit elvégeztünk, és az ország egyik legerősebb, legjelentősebb és talán legismertebb jótékonysági szervezetévé nőttük ki magunkat" - összegezte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar egyesületének elmúlt negyed évszázados munkáját Kövér László, az Országgyűlés elnöke Kocsis Zoltán szombat esti jótékonysági koncertjén a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.
2015. május 31. 09:51

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar egyesületének elnökeként Kövér László elmondta, hogy Kocsis Zoltán világhírű zongoraművész és karmester immár 25 éve ünnepli együtt május 30-i születésnapját a szolgálattal, így ez a koncert egy kicsit a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat születésnapi rendezvényévé is vált.

Az Országgyűlés elnöke beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik tevékenységükkel és segítségükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a szolgálat magyar egyesülete az elmúlt negyed évszázadban tehessen valamit a rászoruló gyermekekért Magyarország jelenlegi határain belül és azokon kívül is.

Mint fogalmazott, kalapot kell emelni az egyesület támogatói előtt, legyenek azok csak néhány száz, vagy néhány ezer forintot felajánló emberek, akik maguk sem jólétben élnek, vagy épp bankok, nemzetközi vállalatok és vállalkozások, amelyek több tíz millió forinttal támogatják az egyesület programjait.

Kövér László kiemelte továbbá önkénteseiket, azokat az orvosokat, jogászokat, sportolókat, művészeket, gyermekvédelmi-, számítástechnikai és egyéb szakembereket, akik tudásukat, idejüket, energiájukat és hírnevüket áldozták az elmúlt évtizedekben az egyesület céljaiért. Külön méltatta azokat a nevelőszülőket, akik az 1990-es évek közepe óta 54 gyermeket neveltek fel.

Az egyesület elnöke kifejtette, ugyancsak elismerés jár a hivatalok tisztviselőinek és tisztségviselőinek, akik "saját munkájukat jól végezve segítettek abban, hogy mi is segíthessünk", a gyermekmentő szolgálat alkalmazásában álló csapatnak, amely időről időre emberfeletti munkát végez, és azon közéleti, valamint gazdasági szereplőknek, akik az elmúlt 25 évben mindig félre tudták tenni vélemény- és érdekbeli különbözőségeiket, hogy együttműködjenek a sok helyről jövő segítség szétosztásában.

Kövér László rámutatott, hogy az egyesület sikere ugyanakkor egyszerre felelősség és "gond" is, mivel az elmúlt években egyre nagyobb erőfeszítésekbe tellett a programokat legalább ugyanolyan szinten folytatni, ahogy megkezdték őket, megtalálni a forrásokat az újabb programok elindításához és felkarolni különböző kezdeményezéseket.

"Bár az elmúlt hetek, hónapok statisztikai adatai arra engednek következtetni, hogy hosszú idő után Magyarország gazdasági és társadalmi folyamatai jó irányba fordulnak, mégis ne legyen illúziónk, mindaz, amit a gyermekmentő szolgálat eredményként elmondhat, felmutathat önmagáról, egy-egy kanál mindössze az éhség tengerének kimerésekor" - fogalmazott Kövér László, hangsúlyozva, hogy ezentúl is szükség lesz az egyesületre, nem csak Magyarország határain kívül, nem csak Kárpátalján, nem csak Erdélyben, hanem itthon is. Gondolatainak zárásaként az Országgyűlés elnöke az ünnepeltet köszöntötte.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ügyvezető alelnöke, alapító elnöke köszöntőjében elmondta, hogy "25 évet bajban, néha még nagyobb bajban és sok sikerrel átélni nagyon szép dolog". Beszédében megemlékezett az idén elhunyt Buzánszky Jenőről (1925-2015), a szolgálat sportbizottságának volt elnökéről, az Aranycsapat néhai tagjáról. Mint felidézte, Buzánszky Jenő kezdeményezésére alapítottak Erdélyben focikupát, amely éppen két héttel ezelőtt zajlott le, 106 csapatot, 1600 gyermeket vonzva egész Erdély területéről.

Az esten Mozart B-dúr szimfóniája, az Esz-dúr kürtverseny, az Esz-dúr koncertrondó Kocsis Zoltán által kiegészített változata, valamint a g-moll szimfónia hangzott el Borbély Balázs (kürt) és a Solti György Kamarazenekar közreműködésével, Kocsis Zoltán vezényletével.

Kocsis Zoltán, az NGYSZ tagja és támogatója 1991 óta ad koncerteket a szervezet javára. A hangverseny teljes bevételét mindenkor a szolgálatnak ajánlja fel.

Az NGYSZ évente több karitatív célú rendezvényt szervez, amelyek bevétele hozzájárul a hátrányos helyzetű, rossz sorsú, beteg, árva gyermekeket segítő 12 programjának működtetéséhez. A programok közül leghangsúlyosabb az egészségügyi, az ösztöndíj- és a képzési program.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Magyar-olasz „döntő" a csoportgyőzelemért
  A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn este amolyan csoportdöntővel zárja a Nemzetek Ligája hatodik fordulóját, melyben éllovasként a kétpontos hátránnyal második helyen álló, Európa-bajnok olasz csapatot fogadja a Puskás Arénában.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó