Újabb fordulatok az Altus-ügyben
Több kanyart is vett a héten Gyurcsány Ferenc cégének uniós megbízatása. Az EU beismeri, hogy nem járt el kellő körültekintéssel?
2015. május 31. 21:48

A magyar politikai életet alaposan felkavarta az információ, miszerint az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésével a Dobrev Klára által irányított Altus Zrt-t bízta meg. Kiderült, hogy Gurcsány Ferencék 1,5 milliárd forintos díja azt jelenti, hogy napi 3 millió forintot tesznek zsebre a megbízás révén. 

A közfelháborodás nyomán Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter levelet írt Walter Deffának, az Európai Bizottság főigazgatójának, valamint Martin Selmayrnek, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kabinetfőnökének az Altus Zrt. megbízása miatt.

Az EU hosszú ideig hallgatott az Altus-ügyben, Brüsszel nem reagált a magyar felvetésekre, sem az Európai Parlament magyar képviselőinek indítványaira, sem a Miniszterelnökség levelére nem érkezett válasz. Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő szerint akár a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is felvetheti, hogy az Európai Bizottság Gyurcsány Ferenc cégével ellenőriztetné az uniós források hazai elosztását. A megbízás értelmében Gyurcsányék percenként 2700 forintot, fél óra alatt 800 ezer forintot tehetnek zsebre.

Pártfinanszírozási skandallum

Orbán Viktor a strassbourgi EP-vitát követő sajtótájékoztatón a pestisracok.hu kérdésére válaszolva kijelentette, már elég régóta koptatja az Európai Unió "padjait", de ilyen pártfinanszírozási skandalumot és botrányt, mint amibe most keverte magát az Európai Unió, még nem látott.

Május 21-én érkezett meg végre az EU levele a botrányos megbízás kapcsán, és abban szánalmas magyarázkodás volt olvasható. Brüsszel a kiválasztási szempontrendszer tisztaságát próbálja igazolni az Altus-ügyben – mondta el a Napi Gazdaságnak Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Az igazi tűz még csak ezután lobbant fel

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor miniszterelnök politikai értelemben meg akarja ölni a Demokratikus Koalíciót (DK), de "ez nem fog neki sikerülni". A DK elnöke erről kedden Brüsszelben az Altus cég uniós megbízási ügye kapcsán tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

A parlamentben kell beszélni az Altus Zrt. brüsszeli megbízásáról és az emiatt felvetődő tiltott pártfinanszírozás gyanújáról – hangsúlyozta Orbán Viktor. Közben Dobrev Klára, a cég vezérigazgatója bejelentette: pert indít a miniszterelnök és más vezető politikusok ellen.

A DK eleshet az állami támogatástól

Az Altus Zrt. uniós megbízása miatt a Demokratikus Koalíció eleshet a központi párttámogatástól, a Fidesz-frakcióban ugyanis bújtatott párttámogatásként értékelik a Gyurcsány-cég foglalkoztatását. A baloldali párt tavaly mintegy 170 millió forintnyi állami támogatást kapott. Júniusban az Európai Parlament szakbizottsága is tárgyalhatja a nagy port felvert megbízás ügyét, amely miatt a néppárti magyar politikusok adatigénylési kérelemmel fordulnak az Európai Unióhoz.

- A rendszerváltás óta nem volt még precedens arra, hogy felfüggesztették volna egy párt költségvetési támogatását, de az Altus Zrt. ügye miatt nem tartom kizártnak, hogy a Demokratikus Koalíció esetében ez megtörténik – mondta Lánczi Tamás a hirado.hu-nak.

Már az ellenzék is elhatárolódik Gyurcsánytól

Gyurcsány Ferenc már nem lehet miniszterelnök ebben az országban – jelentette ki a Napi Gazdaságnak adott interjújában szerdán Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke szerint a volt kormányfőnek korábban már volt lehetősége bizonyítani, egy baloldali győzelemhez szükséges új többség pedig nem építhető a személyére. Szigetvári bírálta az MSZP-t is, mondván, a párt részéről nem látja azt a kezdeményező politikát, ami akár a 2018-as választások megnyerése, akár a szocialista párt baloldali politikájának a megújítása szempontjából szükséges lenne.

Biztonsági kockázat lehet az Altus megbízása

Nemzetbiztonsági és gazdaságbiztonsági szempontból is veszélyes lehet az Európai Bizottság és az Altus Zrt. szerződése ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF szóvivője szerint. Ezt azzal magyarázta, hogy egy nemzetközi konzorciumról van szó, amely elég szövevényes, de azt sem lehet kizárni, hogy illetéktelenekhez jutnak Magyarországgal kapcsolatos gazdasági információk. Hozzátette: azért is hiba volt megbízni az Altust, mert az Európai Bizottságnak még a látszatát is el kell kerülnie annak, hogy akár közvetett módon is beleavatkozna egy ország belügyeibe, vagyis a pártatlanságra nagyon oda kell figyelni.

Nyilvános dokumentum a bizonyíték

Az Európai Bizottság közbeszerzési értesítőjében az az 1,5 milliárd forintos összeg szerepel az Altus Zrt. vezette konzorcium megbízásánál, amelynek emlegetése miatt a cég több fideszes politikust beperelt - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken.

Kedd lesz a tisztázás napja?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte, hogy levelet kapott Walter Deffaától, az Európai Bizottság főigazgatójától, aki "beismeri, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel, és elmulasztották elvégezni az Altus Zrt. háttérvizsgálatát". A miniszter jövő kedden Brüsszelbe utazik az ügy tisztázására.

Aprószentek

Normális körülmények között nem okozna semmiféle felháborodást, hogy egy volt miniszterelnök cége tanácsokkal segíti az Európai Uniót a fejlesztési források felhasználásával kapcsolatban. Normális világban akár még helyes is lehetne Gyurcsány Ferenc cégét megbízni az efféle feladatokkal. Csakhogy itt és most nem normális világban élünk. Az EU és intézményei, bürokratái az elmúlt öt évben számtalanszor bebizonyították, hogy nem akarják, nem tudják érteni azokat a társadalmi-politikai mozgásokat, amelyek Magyarországon zajlottak és zajlanak.

Napi Gazdaság Online
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Hazug és álhumánus az európai baloldal
  Álhumánus és hazug az európai baloldal által képviselt migránsbarát politika. Nem csak azért, mert saját politikai céljaikra használják fel az egyébként valóban kiszolgáltatott embereket, de egyúttal egy hamis szerepben is tetszelegnek azáltal, hogy azt sugallják, meg tudjuk oldani Afrika összes problémáját – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hölvényi György.
 • A cigányság érdekeiért tüntetett Demszky, Iványi és Mécs
  A cigányság érdekeiért tüntettek civil szervezetek vasárnap Budapesten Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! jelszóval.
 • Besúgóként tette gördülékennyé karrierjét az Oscar-díjas „Képesi”
  Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja: ha Szabó István megkapja és át is veszi a díjat, ez azt jelenti, hogy egy olyan életművet díjaznak harminc évvel a kommunizmus bukása után, amelynek szerves része a besúgói tevékenység. Az elismert rendező sosem kért bocsánatot.
MTI Hírfelhasználó