Nyolcvanötmilliót markolhattak fel Sallaiék
Nem az a baj, hogy egy túrkevei gazda nyert és gazdálkodik az állami földeken, az a probléma, hogy délelőtt megműveli a birtokot, délután pedig a parlamentben kritizálja a földbérleti rendszert, amelynek ő is haszonélvezője.
2015. június 1. 20:14

Nyolcvanöt millió forint állami támogatást vett fel az elmúlt öt évben az LMP-s Sallai Róbert Benedek családja az általuk bérelt földek után − tudta meg Napi Gazdaság Bitay Mártontól, a Földművelési Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkárától. Az államtitkár tájékoztatása szerint a fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke 2010 óta 45 millió forint agrártámogatásban részesült a feleségével és közös cégükkel. Ebből 19 millió forintot a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó, külön pályázaton elnyerhető támogatásként kaptak nejével, Iványi Anna Barbarával – közölte a Napi Gazdasággal Bitay Márton. Az államtitkár azt is elmondta: Sallaiék cége, az Alsó-Berettyó Melléki Kft. – amely egyébként csak Sallai és közvetlen hozzátartozói, valamint az érdekeltségéhez tartozó alapítványok tulajdona – öt év alatt további 40 millió forint területalapú támogatást nyert el.

Ismeretes: az LMP-s országgyűlési képviselő − miközben azzal vádolta kormányt, hogy csak „Fidesz-közeli oligarchákat hoznak helyzetbe a földpályázati rendszerrel" − családjával együtt állami földeket bérel, és felvették az utánuk járó földalapú támogatást. Múlt héten a Pestisrácok.hu internetes hírportál írta meg, hogy Sallai és családja 180 hektárnyi állami termőföld bérleti jogát nyerte el az általa egyébként rendre bírált, Földet a gazdáknak programban.

Bitay Márton az M1 aktuális csatorna szerdai adásában megerősítette, hogy Sallaiék cége több mint 216 hektár állami földet használ, amelyhez évi 15 millió forint területalapú támogatás jár. Ezt a támogatást Sallaiék még jó pár évig megkapják, mivel ebből 2 hektár bérleti joga idén jár le, a politikus és felesége közös cége azonban 77 hektárnyi terület bérleti jogát 2033–2034-ig nyerte el. Vállalkozásuk 2024-ig bérelheti az állam 102 hektáros területét. – Nem az a baj, hogy egy túrkevei gazda nyert és gazdálkodik az állami földeken, az a probléma, hogy délelőtt megműveli a birtokot, délután pedig a parlamentben kritizálja a földbérleti rendszert, amelynek ő is haszonélvezője – hangsúlyozta Bitay Márton. Sallai Róbert Benedek közben bejelentette: pert indít az FM, illetve az államtitkár ellen, mert szerinte a feleségével közös kft.-jük összesen 200 hektárnyi területet bérel.

Napi Gazdaság Online
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó