Folytatódott a fogyasztás növekedése
Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.
2015. június 3. 11:25

Huszonkettedik hónapja tart a fogyasztás töretlen növekedése.Bár a nyers adat a forgalom lassulását jelzi a márciusi 6,5 százalékos éves növekedés után, a naptárhatástól megtisztított adat ismét enyhe gyorsulást jelez az előző havi 5,1 százalékhoz viszonyítva.

Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben 1,6 százalékkal nőttek az eladások, jelentősen mérséklődve a márciusi 4,0 százalékot követően. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, ismét gyorsabban a márciusi 5,6, és 8,7 százalékos éves bővülés után.

Az év első négy hónapjában a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A négyhavi forgalmat is az üzemanyag-értékesítés és a nem élelmiszerjellegű termékek kereslete táplálta. Az élelmiszerek forgalma 3,7 százalékkal bővült, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 9,6 százalékkal emelkedett az értékesítés.

NGM: már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése 

Nagyon kedvező, hogy már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait szerdán az M1 aktuális csatornán.

Lenner Áron Márk hozzátette: a növekedés olyan mértékű, hogy az ország bruttó hazai termékére (GDP) is pozitív hatással van. Kiemelte, hogy az áprilisi 4,4 százalékos növekedésnél kedvezőbb a naptárhatástól megtisztított adat, amely 5,3 százalékos növekedést mutat az egy évvel ezelőttihez képest. A növekedéshez elsősorban a pozitív munkaerőpiaci folyamatok járultak hozzá, mivel minden korábbinál többen dolgoznak, illetve a reálbérek növekedésének és a kedvező fogyasztói bizalomnak köszönhető. Az emberek mernek tartós fogyasztási cikkeket vásárolni - tette hozzá.

Az sem elhanyagolható hatás, hogy a bankok elszámoltatásával a csökkenő törlesztő részletek és az egyszeri visszajáró összegek miatt is nő a háztartások fogyasztása - mutatott rá.

Lenner Áron Márk hangsúlyozta, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetését követően is fennmaradt a növekedés üteme: az online pénztárgépek adatai alapján a zárva tartás bevezetése előtti 9 teljes hét forgalmi átlaga 141 milliárd forint volt, míg a hatálybalépés utáni 10 teljes hét forgalmi átlaga 158 milliárdot mutat. Különösen bíztatónak nevezte, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem, azaz a tartós fogyasztási cikkek forgalomnövekedése 8,6 százalékos volt az első négy hónapban.

Különösen biztatónak nevezte, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem, azaz a tartós fogyasztási cikkek forgalomnövekedése 8,6 százalékos volt az első négy hónapban.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó