Az M4-es nem marad torzó
Legkésőbb 2019-ig Budapestet és Szolnokot négysávos autóút köti majd össze – jelentette ki Orbán Viktor Szolnokon.
Utoljára frissítve: 2015. június 3. 15:09
2015. június 3. 13:06

 

Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében együttműködési megállapodást írt alá Szalay Ferenccel, Szolnok polgármesterével.

A kormányfő az aláírást követően emlékeztetett rá, hogy négy évet leszámítva mindig a polgári erők kaptak bizalmat a városban. Felhívta a figyelmet arra, hogy 22 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a kormány a településtől.

Orbán Viktor felidézte, habár őt, mikor a 80-as években Szolnokra költözött, azzal fogadták, hogy egy „kis Moszkvába” érkezett, komoly polgári hagyományokkal rendelkezett a város. Szavai szerint ez a vallási, lelki, a kulturális- és a sportéletben egyaránt érzékelhető volt. Megismerhettem a 80-as évek közepén azt a világot is, amilyen lehetett volna Magyarország, ha nem kulákosítanak, és nem veszik el az emberektől a földet – utalt a parasztkultúrára is.

A polgári Magyarországon megvan a helye Szolnok városának, amely egy polgári és polgárváros, ez a jellege meg is fog erősödni, amennyiben végre tudjuk hajtani a most megkötött megállapodást – jelentette ki. Hozzátette: az ehhez szükséges gazdasági, pénzügyi alapokkal rendelkezik a város.

A miniszterelnök tájékoztatott arról, hogy legkésőbb 2019-ig Budapestet és Szolnokot négysávos autóút köti majd össze, a "klasszikus útvonalon", a ferihegyi repülőtértől induló 4-es főút nyomvonalán. A munkálatok 2016-ban indulnak majd - jegyezte meg.

Elmondta, arról is döntöttek, hogy megépítik a Szolnokot északi irányból elkerülő útszakaszt. Leszögezte, az unió ezt a programot már nem támogatja, ezért magyar költségvetési forrásból kell megvalósítani a kétszer kétsávos út megépítését. Munkacsoportot állítunk fel arra nézve is, hogy utána hogyan fog ez Törökszentmiklós irányába haladni – fűzte hozzá. Szólt arról is, hogy erről a kormányülésen rendelet, illetve határozat is születik majd.

Tudomásul vesszük, hogy az európai uniós források hiánya miatt ellehetetlenült ez a szerződés, elszámolunk egymással, és ez a történet véget ér – jelentette ki. Hangsúlyozta, meg fog épülni az M4-es Szolnokról keletre tartó szakasza, de nem autópályaként, hanem négysávos autóútként. Ehhez azonban mindent újra kell gondolni, újra kell számolni – fogalmazott.

Egy 300 hektáros új ipari parki területet fogunk létrehozni, a területet a kormány fogja megvásárolni és a város rendelkezésére fogja bocsátani – hangsúlyozta.

Emellett 1 milliárd forintos támogatást ítéltek meg a Véső úti MÁV-sporttelepen a strandfürdő fejlesztésére, ugyanekkora mértékű fejlesztési forráshoz jut a művésztelep is. A Tiszaliget fejlesztésére 3 milliárdot fordítunk majd – szögezte le, utalva az ottani strand korszerűsítésére is.

Egy 1 milliárdos kikötőfejlesztési programot is megindítunk – emelte ki. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra is, hogy a tárgyaláson szóba került az országos vízügyi irányítás Szolnokra költözése is, erről azonban még nem született döntés, egy közös munkacsoport létrehozásáról azonban határoztak.

Ez a város egy vasúti irányítási központ is – mutatott rá, kiemelve: ezen a területen is szükséges a további fejlesztés. Mint mondta, döntöttek arról, hogy a kormány és a város egy közös fejlesztési tervet készít arról, „hogyan lehetne a jövendő magyar vasútjába minél nagyobb számban bevonni azokat a járműveket, amelyeket itt, Szolnok városában fognak előállítani”. A témával kapcsolatos felvetésre reagálva kifejtette, a tervek szerint a vasúti termékeket külföldön is értékesítik majd.

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva rámutatott, számos településnek további ipari területekre van szüksége a gazdaságfejlesztéshez. Orbán Viktor kifejtette, a kormány állami pénzből vásárolja majd meg ezeket a területeket, ezt követően ingyenes használatra odaadja majd a városoknak. A kormány várhatóan ma délután már tárgyal is erről – jegyezte meg.

Szalay Ferenc szolnoki polgármester elmondta, hogy az Abony és Fegyvernek közötti, leállított útépítés "új gondolattal folytatódik tovább": ennek egyik része a szolnoki északi elkerülő, a másik a Törökszentmiklóstól Fegyvernekig tartó szakasz. Az M4-es "nem marad torzó", megépül, mégpedig ugyanazon a nyomvonalon, de más műszaki tartalommal, nem autópálya, hanem autóút lesz - fejtette ki.
 

fidesz.hu - MTI - MH
MTI Hírfelhasználó