Elismerést kapott a magyar teljesítmény
Az OECD is csatlakozott azokhoz a nemzetközi szervezetekhez, amelyek elismerik a magyar gazdaság kedvező teljesítményét és növekedési kilátásait és a visegrádi országok közül a magyar kilátásokat javította a legnagyobb mértékben a tavaly novemberi előrejelzéséhez képest - emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a nemzetközi gazdasági szervezet Magyarországra vonatkozó szerdán kiadott előrejelzésére reagálva.
2015. június 3. 13:43

 

A magyar gazdaság kiemelkedően jó teljesítményéről már közös a véleménye a kormánynak, az Európai Bizottságnak, az IMF-nek, az OECD-nek, a nagy nemzetközi előrejelző intézményeknek és a piaci elemzőknek is - hangsúlyozta a minisztérium az MTI-nek megküldött kommentárjában.

Az OECD párizsi miniszteri ülésén mutatta be a félévente megjelenő, Gazdasági kilátások című kiadványsorozatának legújabb kötetét. Eszerint a magyar gazdasági növekedés idén 3,0 százalékos lesz, míg jövőre 2,2 százalékos bővülés várható. A 2015-ös előrejelzés 0,9 százalékponttal, míg a 2016-os fél százalékponttal magasabb az OECD novemberi előrejelzésénél. Még szembetűnőbb a javulás az egy évvel ezelőtti előrejelzéshez képest, amikor az OECD 1,6 százalékos növekedést prognosztizált 2015-re.
A magyar növekedés szerkezetét is pozitívan értékeli a szervezet. A növekedés motorja továbbra is a belső kereslet marad, a fogyasztásra kedvező hatást gyakorol az alacsony infláció miatti reálbér-emelkedés, illetve a devizahiteles szerződések utáni pénzvisszatérítések is. Az OECD pozitívan értékeli azt is, hogy a devizahitelek átváltása a háztartásokra nézve megszüntette egy esetleges jövőbeli árfolyamváltozás negatív kockázatait is.

A magyar export dinamikusan bővül az euró gyengülésével és az eurózóna gazdasági növekedésének erősödésével, többek között a német vállalatokkal való erős kapcsolat miatt. A kedvező növekedést szolgálja a bankadó csökkentése, az MNB növekedési hitelprogramjának kiterjesztése és a pénzügyi szektor kiszámíthatóbb szabályozására tett törekvések is.

Az NGM kiemelkedő jelentőségűnek értékeli a tényt, hogy míg a világgazdasági növekedés üteme a tavaly novemberi jelentéshez képest lassulást mutat, addig Magyarország gazdasága stabil növekedési pályán mozog, és a növekedés üteme európai összehasonlításban is kiemelkedő.

Kedvező a bankadó csökkentésének nemzetközi megítélése

A nemzetközi gyakorlatban kedvezőnek ítélik meg a magyarországi bankadó csökkentését, ez derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán kiadott, félévenkénti szokásos előrejelzéséből - mondta el Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője az MTI-nek.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szintén kiemelte az OECD-prognózisnak azt a kitételét, miszerint "a magyar hatóságok elkötelezettek amellett, hogy 2016-tól jelentősen csökkenjen a bankadó, és szélesebb értelemben is javítják a pénzügyi szektor működési feltételeit. Ha javul a bankok működési környezete, az a hitelezés vártnál gyorsabb bővülését eredményezheti."

A szakember az MTI kérdésére elmondta: a belső kereslet bővülésének meredek csökkenése - az idén év végén záruló három év 3,0 százalékos átlagáról 1,5 százalékra - azzal magyarázható, hogy visszaesik a kormányzati fogyasztás bővülése. Ez 2013-tól idén év végéig átlagosan csaknem 3,5 százalékos volt, de jövőre már csak 0,3 százalék lesz az OECD előrejelzése szerint.

Barczel Vivien elmondta: tavaly és idén kiemelkedően sok európai uniós forrás érkezett Magyarországra, jövőre kevesebb fog, az OECD valószínűleg ezért számolt a kormányzati fogyasztás bővülésének ilyen mértékű lassulásával.

Az elemzők egyetértettek az OECD előrejelzésével, amely szerint 2016-ban megugrik az infláció, és elérheti a 2,7 százalékot. Németh Dávid elmondta: a fogyasztóiár-emelkedés valószínűleg már idén is pluszban lesz, már idén év végén 2 százalék fölé nőhet év/év alapon, és jövőre megközelítheti a 3 százalékot. Ennek két fő oka, hogy várhatóan kissé emelkedni fog a kőolaj ára a világpiacon, és kifut a rezsicsökkentés hatása. Emellett a belső fogyasztás viszonylag magas marad - az OECD-előrejelzés szerint idén 2,4 százalékkal,
2016-ban 2,0 százalékkal nő -, és nőnek a nettó reálbérek. Emellett némileg erősödik az infláció az euróövezetben - ez az importcikkeken keresztül szintén gyorsítja a magyarországi fogyasztóiár-emelkedést - magyarázta a szakember.
Németh Dávid emellett kiemelte az OECD előrejelzéséből: javítani fogja a banki portfoliókat, hogy a jegybank által alapított eszközkezelő idén megkezdi a rossz kereskedelmi ingatlanhitelek átvételét a bankoktól.

Napi Gazdaság Online - MTI
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
  • Magyar nyelvemlék a VIII. századból
    Nincs nép a világon, amelyet ne töltene el jogos büszkeség, és ne igyekeznék ezt az oktatásban is tudatosítani, ha nyelvének múltja hirtelen meghosszabbodik négyszáz évvel.
MTI Hírfelhasználó