Elismerést kapott a magyar teljesítmény
Az OECD is csatlakozott azokhoz a nemzetközi szervezetekhez, amelyek elismerik a magyar gazdaság kedvező teljesítményét és növekedési kilátásait és a visegrádi országok közül a magyar kilátásokat javította a legnagyobb mértékben a tavaly novemberi előrejelzéséhez képest - emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a nemzetközi gazdasági szervezet Magyarországra vonatkozó szerdán kiadott előrejelzésére reagálva.
2015. június 3. 13:43

 

A magyar gazdaság kiemelkedően jó teljesítményéről már közös a véleménye a kormánynak, az Európai Bizottságnak, az IMF-nek, az OECD-nek, a nagy nemzetközi előrejelző intézményeknek és a piaci elemzőknek is - hangsúlyozta a minisztérium az MTI-nek megküldött kommentárjában.

Az OECD párizsi miniszteri ülésén mutatta be a félévente megjelenő, Gazdasági kilátások című kiadványsorozatának legújabb kötetét. Eszerint a magyar gazdasági növekedés idén 3,0 százalékos lesz, míg jövőre 2,2 százalékos bővülés várható. A 2015-ös előrejelzés 0,9 százalékponttal, míg a 2016-os fél százalékponttal magasabb az OECD novemberi előrejelzésénél. Még szembetűnőbb a javulás az egy évvel ezelőtti előrejelzéshez képest, amikor az OECD 1,6 százalékos növekedést prognosztizált 2015-re.
A magyar növekedés szerkezetét is pozitívan értékeli a szervezet. A növekedés motorja továbbra is a belső kereslet marad, a fogyasztásra kedvező hatást gyakorol az alacsony infláció miatti reálbér-emelkedés, illetve a devizahiteles szerződések utáni pénzvisszatérítések is. Az OECD pozitívan értékeli azt is, hogy a devizahitelek átváltása a háztartásokra nézve megszüntette egy esetleges jövőbeli árfolyamváltozás negatív kockázatait is.

A magyar export dinamikusan bővül az euró gyengülésével és az eurózóna gazdasági növekedésének erősödésével, többek között a német vállalatokkal való erős kapcsolat miatt. A kedvező növekedést szolgálja a bankadó csökkentése, az MNB növekedési hitelprogramjának kiterjesztése és a pénzügyi szektor kiszámíthatóbb szabályozására tett törekvések is.

Az NGM kiemelkedő jelentőségűnek értékeli a tényt, hogy míg a világgazdasági növekedés üteme a tavaly novemberi jelentéshez képest lassulást mutat, addig Magyarország gazdasága stabil növekedési pályán mozog, és a növekedés üteme európai összehasonlításban is kiemelkedő.

Kedvező a bankadó csökkentésének nemzetközi megítélése

A nemzetközi gyakorlatban kedvezőnek ítélik meg a magyarországi bankadó csökkentését, ez derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán kiadott, félévenkénti szokásos előrejelzéséből - mondta el Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője az MTI-nek.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szintén kiemelte az OECD-prognózisnak azt a kitételét, miszerint "a magyar hatóságok elkötelezettek amellett, hogy 2016-tól jelentősen csökkenjen a bankadó, és szélesebb értelemben is javítják a pénzügyi szektor működési feltételeit. Ha javul a bankok működési környezete, az a hitelezés vártnál gyorsabb bővülését eredményezheti."

A szakember az MTI kérdésére elmondta: a belső kereslet bővülésének meredek csökkenése - az idén év végén záruló három év 3,0 százalékos átlagáról 1,5 százalékra - azzal magyarázható, hogy visszaesik a kormányzati fogyasztás bővülése. Ez 2013-tól idén év végéig átlagosan csaknem 3,5 százalékos volt, de jövőre már csak 0,3 százalék lesz az OECD előrejelzése szerint.

Barczel Vivien elmondta: tavaly és idén kiemelkedően sok európai uniós forrás érkezett Magyarországra, jövőre kevesebb fog, az OECD valószínűleg ezért számolt a kormányzati fogyasztás bővülésének ilyen mértékű lassulásával.

Az elemzők egyetértettek az OECD előrejelzésével, amely szerint 2016-ban megugrik az infláció, és elérheti a 2,7 százalékot. Németh Dávid elmondta: a fogyasztóiár-emelkedés valószínűleg már idén is pluszban lesz, már idén év végén 2 százalék fölé nőhet év/év alapon, és jövőre megközelítheti a 3 százalékot. Ennek két fő oka, hogy várhatóan kissé emelkedni fog a kőolaj ára a világpiacon, és kifut a rezsicsökkentés hatása. Emellett a belső fogyasztás viszonylag magas marad - az OECD-előrejelzés szerint idén 2,4 százalékkal,
2016-ban 2,0 százalékkal nő -, és nőnek a nettó reálbérek. Emellett némileg erősödik az infláció az euróövezetben - ez az importcikkeken keresztül szintén gyorsítja a magyarországi fogyasztóiár-emelkedést - magyarázta a szakember.
Németh Dávid emellett kiemelte az OECD előrejelzéséből: javítani fogja a banki portfoliókat, hogy a jegybank által alapított eszközkezelő idén megkezdi a rossz kereskedelmi ingatlanhitelek átvételét a bankoktól.

Napi Gazdaság Online - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó