Altus-ügy: Bizonyítékokat küldött a kormány Brüsszelnek
A tervezettnél egy nappal hamarabb, már kedd este elküldte a bizonyítékokat a DK rejtett pártfinanszírozásról a Miniszterelnökség az EB regionális főigazgatójának.
2015. június 4. 12:40

Erről tájékoztatta a Napi Gazdaságot Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.

Mint arról már a napigazdasag.hu beszámolt, kedden Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter Walter Deffaával, az Európai Bizottság (EB) regionális főigazgatójával tárgyalt Brüsszelben, ahol a miniszter közölte: a kormány szerint nem volt elég körültekintő a bizottság, amikor a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Altus Zrt.-vel másfél milliárd forint értékű szerződést kötött.

A magyar kormány álláspontja szerint ez tiltott pártfinanszírozásnak minősül. Ezt azonban nem hajlandó elismerni az EB, amíg nem bizonyítják állításukat. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár lapunknak elmondta: Lázár János ezért már kedd este továbbította Deffaának Gyurcsány Ferenc nyilvános vagyonbevallását és az Altus Zrt. cégbírósági nyilvántartási adatait, amiből kiderül, hogy a volt miniszterelnök 100 százalékos tulajdonosa az Altus Zrt.-nek, így annak éves nyeresége is teljes mértékben őt illeti. Mellékelték továbbá a Demokratikus Koalíció korábbi közleményét, amelyben az szerepel, hogy Gyurcsány Ferenc 16,2 millió forinttal támogatta a pártot magánszemélyként.

Mindeközben száznyolcvan fokos fordulatot vett Gyurcsány Ferencnek a DK támogatásával kapcsolatos álláspontja. A párt elnöke tavaly szeptemberben ugyanis még hevesen tiltakozott az ellen, hogy milliárdosként komoly összegekkel támogassa az állítása szerint szegény pártját. „A tavalyi év pénzügyi beszámolójából látszik, hogy nagyjából 6 millió forintot adtam a DK-nak. De muszáj normálisnak maradni, egy percig sem szabad azt az érzést kelteni, hogy a párt működésének az a feltétele, hogy a pártelnök hozza be időnként a támogatást. Onnantól a pártelnök nem kritizálható, nem leváltható. Az nem párt onnantól, hanem részvénytársaság, és azt nem szeretném” – jelentette ki akkor Gyurcsány.

A DK elnöke tavaly mégis majdnem háromszoros összeggel, 16,2 millió forinttal támogatta pártját, amit az Altusból származó osztalékából fizetett. „Tavaly 16 millió forinttal támogattam a pártot, és büszke vagyok rá, hogy ezt megtehettem. A feleségemmel szoktam megbeszélni, hogy a törvényesen leadózott jövedelmemet mire költöm el, ehhez a miniszterelnöknek semmi köze” – mondta a napokban a DK elnöke, aki manapság már úgy emlékezik, hogy az utóbbi években csupán 1-2 millió forinttal járult hozzá pártja működéséhez.

Lázár János keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján azt kérte Gyurcsánytól, lépjen vissza az EB megbízásától. Ezzel szerinte a „haza iránti elkötelezettségről tenne tanúbizonyságot”. A Napi Gazdaság C-pont című online műsorának erre a volt miniszterelnök úgy reagált: „Hallgatok Lázár Jánosra, és jó hazafi leszek, ezért aztán, hogyha, mint kiderült, tisztességes, normális feltételek között nemzetközi elismerésben részesülünk, akkor azt nem utasítjuk vissza.”

napigazdasag.hu
 • A hungarofóbia mérlege
  Egyhetes konferencia is kevés lenne annak taglalására, hogyan ártott társadalmunknak a legvisszataszítóbb rasszizmus. Mégis fontos, hogy elkészüljön a hungarofóbia mérlege.
 • A futball a tartalomipar része
  A futball ugyanis több, mint sport, több, mint tartalomipar, hallatlanul fontos – lenne – egy-egy nemzeti közösség jövőformálásához.
 • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
  Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
 • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét
  Az elmúlt kilenc évben a Kárpát-medencében 120 új templom épült és 3000 újult meg - mondta, hozzátéve, hogy a magyar egyházak életében "ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű gyarapodásra és megújulásra az elmúlt száz esztendőben nem volt példa".
 • Török Ferencnek még fontos feladata van
MTI Hírfelhasználó