Altus-ügy: Bizonyítékokat küldött a kormány Brüsszelnek
A tervezettnél egy nappal hamarabb, már kedd este elküldte a bizonyítékokat a DK rejtett pártfinanszírozásról a Miniszterelnökség az EB regionális főigazgatójának.
2015. június 4. 12:40

Erről tájékoztatta a Napi Gazdaságot Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.

Mint arról már a napigazdasag.hu beszámolt, kedden Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter Walter Deffaával, az Európai Bizottság (EB) regionális főigazgatójával tárgyalt Brüsszelben, ahol a miniszter közölte: a kormány szerint nem volt elég körültekintő a bizottság, amikor a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Altus Zrt.-vel másfél milliárd forint értékű szerződést kötött.

A magyar kormány álláspontja szerint ez tiltott pártfinanszírozásnak minősül. Ezt azonban nem hajlandó elismerni az EB, amíg nem bizonyítják állításukat. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár lapunknak elmondta: Lázár János ezért már kedd este továbbította Deffaának Gyurcsány Ferenc nyilvános vagyonbevallását és az Altus Zrt. cégbírósági nyilvántartási adatait, amiből kiderül, hogy a volt miniszterelnök 100 százalékos tulajdonosa az Altus Zrt.-nek, így annak éves nyeresége is teljes mértékben őt illeti. Mellékelték továbbá a Demokratikus Koalíció korábbi közleményét, amelyben az szerepel, hogy Gyurcsány Ferenc 16,2 millió forinttal támogatta a pártot magánszemélyként.

Mindeközben száznyolcvan fokos fordulatot vett Gyurcsány Ferencnek a DK támogatásával kapcsolatos álláspontja. A párt elnöke tavaly szeptemberben ugyanis még hevesen tiltakozott az ellen, hogy milliárdosként komoly összegekkel támogassa az állítása szerint szegény pártját. „A tavalyi év pénzügyi beszámolójából látszik, hogy nagyjából 6 millió forintot adtam a DK-nak. De muszáj normálisnak maradni, egy percig sem szabad azt az érzést kelteni, hogy a párt működésének az a feltétele, hogy a pártelnök hozza be időnként a támogatást. Onnantól a pártelnök nem kritizálható, nem leváltható. Az nem párt onnantól, hanem részvénytársaság, és azt nem szeretném” – jelentette ki akkor Gyurcsány.

A DK elnöke tavaly mégis majdnem háromszoros összeggel, 16,2 millió forinttal támogatta pártját, amit az Altusból származó osztalékából fizetett. „Tavaly 16 millió forinttal támogattam a pártot, és büszke vagyok rá, hogy ezt megtehettem. A feleségemmel szoktam megbeszélni, hogy a törvényesen leadózott jövedelmemet mire költöm el, ehhez a miniszterelnöknek semmi köze” – mondta a napokban a DK elnöke, aki manapság már úgy emlékezik, hogy az utóbbi években csupán 1-2 millió forinttal járult hozzá pártja működéséhez.

Lázár János keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján azt kérte Gyurcsánytól, lépjen vissza az EB megbízásától. Ezzel szerinte a „haza iránti elkötelezettségről tenne tanúbizonyságot”. A Napi Gazdaság C-pont című online műsorának erre a volt miniszterelnök úgy reagált: „Hallgatok Lázár Jánosra, és jó hazafi leszek, ezért aztán, hogyha, mint kiderült, tisztességes, normális feltételek között nemzetközi elismerésben részesülünk, akkor azt nem utasítjuk vissza.”

napigazdasag.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Hamarosan elfogynak a hárombetűs-háromszámos rendszámok
  Újabb betűsorozatot kezdtünk a hazai rendszámok kiadásánál. A rekordgyorsan elfogyott R betűjelű rendszám után már csak négy betűt lehet felhasználni, aztán elfogy minden hárombetűs-háromszámos kombináció. Pár évig még ugyan kitart a jelenlegi rendszer, de hamarosan időszerű lesz a leendő kiválasztása. Több megoldás is felvetődött.
 • Tüntetés lesz a DK-s rasszista szavai miatt
  Demonstrációt szervez holnap délutánra Erzsébetváros polgármesteri hivatala elé a helyi Fidesz és a Fidelitas, miután a kerület polgármestere, Niedermüller Péter rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális férfiakat. Bajkai István, az esemény fő szervezője, a körzet fideszes országgyűlési képviselője hozzátette: a DK-s politikus felfedte valódi énjét.
 • Vár állott, most kőhalom
  Ez a történet nem a Fideszről szól. Nagyon nem. Ez a történet bizony az Európai Néppártról (EPP) szól: süllyedéséről, bele a nagy liberális semmi kapaszkodást nem engedő mocsarába.
MTI Hírfelhasználó