Vártnál nagyobb gazdasági bővülés
Áprilisban 6,3 százalékkal bővült az ipari termelés éves összehasonlításban, s ezzel az év első négy hónapjában az ágazat teljesítménye 7,6 százalékkal javult – tette közzé gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.
2015. június 5. 11:20

Várakozásokat és az előzetes adatot is meghaladva bővült az év első negyedében a magyar gazdaság egésze is. A bruttó hazai termék volumene 3,5 százalékkal nőtt (előzetes becslés 3,4% volt) az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 3,3, az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal nőtt. Nemzetközi összehasonlításban is jóval az Európai Unió 1,4 százalék körüli átlaga felett teljesített a magyar gazdaság – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca szerint a bizalom erősödésére utal, hogy a növekedés hajtóerejének a nettó export mellett a fogyasztás bizonyult. Kedvező tendenciaként emelték ki, hogy a növekedéshez szinte minden ágazat és szektor egyaránt hozzájárul. Az első negyedévben a külkereskedelmi áruforgalom többlete 531 millió euróval haladta meg a tavalyi, kiugróan magas szintet.

Az ipari termelés ismét kiemelkedő növekedéséhez nagyrészt az autóipari kapacitástöbbletnek, a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágazatok növekedésének, valamint a tartósan magas autóipari külső keresletnek köszönhetően – olvasható a szaktárca közleményében. Az építőipari termelés a magas bázis ellenére nőtt, amihez a kis- és középvállalati szektort támogató hitelprogramok és az EU-s források egyaránt hozzájárultak. Mint ismert, turisztikai, valamint a kiskereskedelmi forgalom meggyőzően nőtt.

Az első negyedéves GDP-adat a Nemzetgazdasági Minisztérium számításaival összhangban alakult, vagyis a szaktárca szerint tartható a Konvergencia Programban vázolt idei 3,1 százalékos növekedési prognózis. A magyar gazdaság 2013 óta egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb növekedési szerkezetet mutat. A minisztérium úgy vélte, a pozitív trend tartóssá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált.

Varga Mihály: stabil lábakon áll a gazdasági növekedés termelési oldala

Stabil lábakon áll a gazdaság termelési oldala; az ipar, a feldolgozóipar és az építőipar is jelentősen bővült az első negyedévben - kommentálta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adatait az első negyedévi, 3,5 százalékos éves GDP-növekedésről.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy Magyarország ezzel az adattal dobogós helyen van az Európai Unióban.

A felhasználói oldalon az export és a fogyasztás bővülése is jelentős mértékben hozzájárult a gazdasági növekedéshez - mondta. Pozitívum az is, hogy az export növekedése nem lassul, egyre több magyar vállalkozás talál magának piacot külföldön - tette hozzá.

Elmondta: a gazdasági növekedés lehetőségét az elmúlt évek beruházásai teremtették meg, az építőipar bővülése alapvetően beruházásokat, fejlesztéseket jelent. Fontosnak nevezte a fogyasztás bővülését, de hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés alapjait, új munkahelyek létrehozását a beruházások, a hitelezés növekedésén keresztül lehet biztosítani.

A nemzetgazdasági miniszter fontosnak nevezte, hogy a magyar vállalkozások ne csak a belföldi piacon legyenek jelen. A következő években szeretnék elérni, hogy annyi exportképes vállalkozás legyen Magyarországon, mint amennyi Ausztriában van - mondta.

A KSH pénteken hozta nyilvánosságra az áprilisi ipari adatokról szóló első becslését, ami szerint 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban.

A nemzetgazdasági miniszter felidézte: a válság utáni évek arról szóltak, hogy konszolidálják a gazdaságot, így az adórendszer, jogszabályi környezet elsősorban a termelőszektorok befektetéseit támogatta. Ezért fontos, hogy az ipari termelés újból növekedni tudott, a gépek, gépipari berendezések, járműgyártás és ehhez kapcsolódó tevékenységek növekedése töretlen volt - vélekedett. Az alacsony olajár hozzájárult az autóeladások növekedéséhez a világban, így az az öt-hat nagy, világpiacra termelő, autóiparral foglalkozó magyar cég is növekedni tudott, ami húzta a magyar gazdaság beszállítói részét - fejtette ki.

Napi Gazdaság
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó