Ausztria menekülteket küldene hazánkba
Magyarországra is visszatoloncolhatnak több ezer menekültet Ausztriából, ha az osztrák kormány beváltja erről szóló terveit.
2015. június 5. 12:17

Számos más EU-tagállamhoz hasonlóan Ausztriában is kezd kritikussá válni a helyzet az elsősorban Afrikából és Ázsiából érkező menekültek miatt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban tegnap közölte, hogy nem maradhatnak Magyarországon a visszaküldött menedékkérők.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter és Wolfgang Taucher, az osztrák bevándorlási hivatal vezetője szerdán jelentette be, hogy a belügyminisztérium felgyorsítja azon menekültek ügyének elbírálását, akik korábban egy másik európai uniós tagállamban már benyújtották menedékkérelmüket, s így a jelenlegi EU-szabályozás értelmében Ausztriában már nem jogosultak menedékjogot szerezni.

Wolfgang Taucher azt mondta, hogy az érintett menekültek a legtöbb esetben Magyarországról és Bulgáriából érkeztek Ausztriába, akiket buszokkal vagy repülőgépen szállítanának vissza. Johanna Mikl-Leitner szavai szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy helyet teremtsenek azoknak a menekülteknek, akiknek ügyében Ausztria valóban illetékes. A bevándorlási hivatal vezetője közölte, nincs szó tömeges kiutasításról, hiszen minden esetet külön megvizsgálnak, és az érintett országokkal is egyeztetni fognak.

A Belügyminisztérium szóvivője, Samu Attila közölte, hogy Ausztria és Magyarország között hagyományosan kiválóak a belügyi kapcsolatok, ebben az ügyben is folyamatosak az egyeztetések. „Nem maradhatnak Magyarországon a más uniós országokból visszaküldött menekültek. Azon dolgozunk, hogy kitegyük őket” – válaszolt tegnapi sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, mi lesz azokkal a menekültekkel, akiket más uniós országok visszaküldenek Magyarországra. A tárcavezető jelezte, hogy minden uniós jogszabályt be kívánnak tartani, azonban azok megváltoztatását tartja szükségesnek, mert jelenleg nincsenek meg a kitoloncolás jogi feltételei.

Az osztrák belügyminisztérium kedden közzétett előrejelzéséből kiderül, hogy rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet nyújthatnak be idén Ausztriában, s a lakosságszámra vetítve ma már Svédország és Ausztria a menekültek elsődleges célországai Európában. A hatóságok adatai szerint csak májusban 6240 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában. Nem véletlen, hogy Werner Faymann osztrák kancellár az egyike volt azon kevés európai vezetőknek, akik üdvözölték az Európai Bizottság javaslatát a kvótarendszer bevezetéséről, vagyis azt, hogy az Olaszország és Görögország partjaihoz érkezett menekültek közül 40 ezret az EU 28 tagállama között kell szétosztani.

Az osztrák hatóságoknak a menekültek elszállásolásával is egyre nagyobb gondjai akadnak. Éppen szerdán jelentette be a belügyminisztérium, hogy a Bécstől mintegy húsz kilométerre fekvő Traiskirchen településen kialakított menekülttábor megtelt, ezért sátrakat állítanak fel 480 ember ideiglenes elhelyezésére. A befogadóállomáson ugyanis jelenleg több mint kétezer ember lakik, bár a férőhelyek száma 480 – jelentette a The Local angol nyelvű osztrák hírportál. Traiskirchen polgármestere, Andreas Babler kirohanást intézett a belügyminiszter ellen, mondván, a kormány lépései igazságtalanok és jogtalanok, s az összes osztrák tartománynak részt kellene vállalnia a menekültek befogadásában és elhelyezésében. Egyes menekülttáborokban olyan zsúfoltság alakult ki, hogy még az Ausztriának egyébként hálás menekültek is elégedetlenek a helyzettel, közölte a The Local. Traiskirchenben múlt szombaton néhányan felgyújtották ágymatracaikat, az észak-ausztriai Linzben pedig azzal fenyegetőzött egy férfi, hogy megöli magát, ha nem szolgálnak fel jobb ételt. Johanna Mikl-Leitner tegnap ultimátumot adott a tartományoknak: ha június 19-ig nem hozzák létre a kormány által előírt számú szálláshelyet a menekültek számára, rendeletet fog kiadni a hadsereg laktanyáinak megnyitásáról.

A Caritas katolikus segélyszervezet bécsi irodájának vezetője, Klaus Schwertner kritizálta a kormányt, szerinte a sátrakról készült képekkel sokkolni akarja a többi európai államot, hogy azok vállaljanak szolidaritást Ausztriával. Werner Kerschbaum, az Osztrák Vöröskereszt főtitkára pedig közölte, Ausztria a világ egyik leggazdagabb országa, ezért érthetetlen, hogy a menekülteknek sátrakban kell lakniuk. Az ellenzéki Zöldek pártjának vezetője, Ewa Glawischnig is bírálatát fejezte ki, mondván, ha Libanon is képes több százezer szíriai ember elhelyezésére, Ausztria is el tudja látni ezt a feladatot.

Szakértők emlékeztetnek arra, hogy a menekülthelyzettel kapcsolatos országos elégedetlenség vezetett ahhoz, hogy a bevándorlóellenes retorikájáról ismert Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) megerősödött a vasárnapi burgenlandi és stájerországi tartományi választások után. Áprilisi kampányrendezvénye keretében az FPÖ Burgenlandban, Féltorony (Halbturn) településen jelképesen „lezárta” Magyarországnál a határt, a határellenőrzés visszaállítását követelve és azt, hogy a burgenlandi állásokat elsősorban burgenlandiak tölthessék be.

Napi Gazdaság Online
MTI Hírfelhasználó