Kozma Imrét ünnepelték a zugligeti templomban
Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökét, irgalmasrendi szerzetest köszöntötték 75. születésnapján június 4-én Budapesten, a zugligeti plébániatemplomban. Az ünnepi szentmisén Beer Miklós váci megyéspüspök mondott szentbeszédet.
2015. június 5. 14:15

A szentmisén Kozma Imre barátai és munkatársai voltak jelen az ország számos részéről és külföldről is. A politikai, gazdasági és kulturális élet képviselői között ott volt többek között Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. A szentmisén Ladocsi Gáspár nyugalmazott püspök és számos pap koncelebrált.

Kozma Imre elmondta: az ünneppel a szervezők szeretnék megköszönni Istennek az életet, és azt a csodát, hogy a törékeny ember Isten eszköze lehet, általa Isten bele tud szólni mindennapjaink történetébe.

Beer Miklós váci megyéspüspök szentbeszédében hálát adott Kozma Imre atyáért, megköszönte elhivatottságát és mindazt, amit az elmúlt évtizedekben a magyar egyház képviseletében tett. A szentleckében felolvasott, a korintusiaknak írt levélből vett részlet alapján hangsúlyozta: nem kevesebbet vár tőlünk Isten, mint hogy szeretett Fiának szolgálatát tovább vigyük, Isten irgalmas szeretetét megjelenítsük nemzedékünk számára.

A szentmise szónoka két dolgot emelt ki, amely Kozma Imre életében elválaszthatatlan: a bátorságot és az irgalmat. A nehéz időkben, az állandó megfélemlítés légkörében nem aggodalmaskodott, latolgatás nélkül hirdette Isten evangéliumát. A bátorságot a Szentlélek Úristen adta neki, nem a saját erejében, tehetségében bízott. Elsőként mert állást foglalni, döntéseket hozni, elsőként állt 1989-ben a keletnémet menekültek mellé, amikor még senki nem tudta, mit hoz a jövő. Bátran és elkötelezetten állt a bajba jutottak, a szegények mellé. Beer Miklós püspök hozzátette: Szeretnénk ezt a bátorságot a magunkévá tenni a gyorsan változó világban, egy olyan Európában, ahol a menekültek, a kiszolgáltatottak, az otthontalanok itt vannak közöttünk. Keresztény emberként hitelesek csak az önzetlen szeretet által lehetünk, ha önként, nagylelkűen felkaroljuk az elesetteket – figyelmeztetett.

Az isteni irgalmat nekünk kell képviselnünk, ezt hangsúlyozta Szent II. János Pál pápa az irgalmasság vasárnapjának bevezetésével, és erről beszél Ferenc pápa is: lépjünk ki önzésünk zárt világából, a szegényekben lássuk meg Krisztust és felkarolásukkal váljunk mi is Isten képmásává. Isten ma, a változó világban tanítványaitól bátorságot és irgalmasságot vár – buzdította az ünneplő híveket a főpásztor.

Kozma Imre munkatársai, barátai a szentmise könyörgéseiben hálát adtak az elmúlt évtizedekért és Isten áldását kérték életére, szolgálatára.

Vecsei Miklós − aki fiatal korában a zugligeti plébánián működő közösség tagja volt, majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke lett – rendhagyó módon köszöntötte a szentmise után Imre atyát: fényképeket vetített, jeleneteket elevenített fel az életéből, és köszöntésre hívta az eseménydús élet tanúit, iskolatársakat, barátokat, munkatársakat.

A családi és gyermekkori fotókon megjelentek Kozma Imre szülei, nagyszülei, a győri bencés gimnázium diákjai. Az ünnepelt felelevenítette nagyapja intelmeit: „Az élet titka, hogy el kell ajándékozni, mások szolgálatában”, „A tanulmányaid végén nehogy kevesebb legyen a hited, mint ami most van.”

Fényképeken elevenedtek meg a zugligeti templom felújítási munkálatai és a közösségépítés állomásai, felvillant egy pillanatra a plébániára látogató Roger Schütz alakja. Idősek és fiatalok képei jelentek meg: az idősek tisztelete és a fiatalos lendület jellemezte és jellemzi ma is a 75 éves Kozma Imrét. A foci iránti rajongás sem maradhatott el a visszaemlékezésből: Kovács Ferenc, a Videoton egykori edzője köszöntötte az ünnepeltet.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítását, kezdeteit, a keletnémetek befogadását, a romániai forradalom és a délszláv háború idejét felmutató képek után a németországi máltai segélyszervezet nevében Wolfgang Wagner fejezte ki jókívánságait – 1989-ben ő volt a zugligeti menekülttábor vezetője. 

A Szuverén Máltai Lovagrend nevében Szabadhegy Kristóf mondott köszöntőt. Kozma Imre számos kitüntetése, elismerése közül a jelenlévők videofelvételen láthatták, amikor Angela Merkel megköszönte a keletnémetek befogadását, a felebaráti szeretet; fényképen pedig azt, amikor Jókai Anna átadta neki a Magyar Örökség-díjat.

Nyárádselye plébánosa, Nagy László egy különleges segítséget köszönt meg: a kis székelyföldi település, Nyárádmagyarós Kozma Imre segítségével kapott új templomot a romos fészer helyett, ahol korábban tartották a szentmiséket.

Kozma Imre a Betegápoló Irgalmasrend tagja, rendtársai is részt vettek az ünnepen, a Budai Irgalmasrendi Kórház nevében pedig Lakatos Tamás főigazgató mondott köszöntőt.

Mága Zoltán és zenekara zenével köszöntötték az ünnepeltet.

------------------------------------------

Kozma Imre 1940. június 4-én született Győrzámolyban. A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett 1958-ban, majd az esztergomi papi szemináriumoban tanult teológiát. 1963-ban szentelték pappá. Zugligetben ifjúsági és családpasztorációt folytatott. 1989-ben megalakult vezetésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. 1997-ben belépett a Betegápoló Irgalmasrendbe, később a budapesti rendház főnöke és rendi megbízott lett.

Thullner Zsuzsanna

Magyar Kurír
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Morricone: Remélem, imáim meghallgatásra találnak
  Július 6-án, 91 éves korában elhunyt a Ferenc pápa által is nagyra becsült, Oscar-díjas olasz zeneszerző, Ennio Morricone. Rá emlékezve korábbi interjúját közöljük újra, amelyben hitéről, a zene földöntúli erejéről nyilatkozott.
 • Átveheti a kormány a Lánchíd felújítását
  A kormány kész fontolóra venni, hogy átvegye a Lánchíd felújításának felelősségét, amennyiben a főváros vezetése továbbra sem lesz hajlandó megkezdeni a lassan életveszélyessé váló híd rekonstrukcióját – értesült lapunk. A hazánk nemzeti jelképének számító híd egyelőre a főváros tulajdonában áll, így a felújításról is a városvezetésnek kellene gondoskodnia.
 • Az élet nagy kérdéseiről
  Pár éve múlva a „Black LGBT+ Lives Matter” mozgalom nevében még a fehér embert is betiltják hatóságilag.
MTI Hírfelhasználó