Megnyugtatta a Nyugatot Putyin
Oroszország nem jelent fenyegetést a Nyugat számára - szögezte le Vlagyimir Putyin orosz elnök abban az interjúban, amelyet jövő héten esedékes olaszországi látogatása küszöbén adott a Corriere della Sera című olasz napilapnak.
2015. június 7. 15:45

"Azt gondolom, hogy csak egy beteg ember - és az is csak álmában - képzelődhet arról, hogy Oroszország váratlanul megtámadja a NATO-t" - mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy Moszkva csak a külső fenyegetések ellen akar védekezni. Azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy "az ilyen félelmekkel való játék" célja az ellenségkép építése, amivel vezető szerepét szeretné bebetonozni a világban. Az ukrajnai konfliktus is Washington "kontár akcióinak" a következménye - vélekedett.

Felszólította Ukrajnát és az EU-t, hogy tegyenek többet a Donyec-medencei válság enyhítéséért, és nyújtsanak nagyobb pénzügyi támogatást Kijevnek.

"Az önhatalmúlag kikiáltott (donyecki és luhanszki) népköztársaságok vezetői nyilvánosan kijelentették, hogy bizonyos feltételek mellett - a minszki megállapodások megvalósítása esetén - készek megvizsgálni a lehetőségét annak, hogy Ukrajna kötelékében maradjanak" - mondta. Feltételeik között van az alkotmánymódosítás az autonómiát biztosító jogokkal, valamint az önálló határ menti kereskedelem lehetősége Oroszországgal - tette hozzá.

Az ukrajnai vezetés feladata békés eszközökkel meggyőzni az embereket az országban maradás előnyeiről - mondta Putyin. "Lehetetlen fegyverek segítségével meggyőzni őket" - figyelmeztetett. Az Egyesült Államoknak és az EU-nak nyomást kell gyakorolnia Kijevre a minszki béketerv megvalósítása érdekében - folytatta. Csak az EU és Washington képes arra, hogy rábírja az ukrán kormányt a párbeszédre a kelet-ukrajnai felkelőkkel - vélte Putyin.

Oroszellenes a Nyugat

Az orosz elnök ismét oroszellenességgel vádolta a Nyugatot. A NATO mind közelebb kerül egy atomhatalom határaihoz - mondta. Norvégiában olyan rakétákat telepítettek, amelyek 17 percen belül elérik Oroszországot - magyarázta. Az Európában tervezett amerikai rakétavédelmi pajzzsal kapcsolatban kijelentette, országa előrehaladást ért el abban, hogy veszély esetén ezt a rakétapajzsot semlegesíteni tudja.

Nem kell félni Oroszországtól

Putyin szerint az EU önző politikát folytat, amikor nem veszi tekintetbe Oroszország érdekeit az Eurázsiai Gazdasági Unió kiépítésében. "Ha Európa országai egyesülnek, az normális dolog, de ha mi a posztszovjet térségben ugyanezt tesszük, megpróbálják ezt úgy magyarázni, hogy Oroszország valamiféle birodalom újjáépítésére törekszik" - jelentette ki. "Azt szeretném mondani önöknek, hogy nincs mit félniük Oroszországtól" - hangsúlyozta az orosz elnök.

A vasárnap kezdődő kétnapos bajorországi G7-csúcstalálkozó után Olaszország az első a vezető ipari államok csoportjából, ahová Putyin ellátogat. Szerdán megtekinti a milánói világkiállítást, majd Rómába utazik tovább, ahol tárgyal Matteo Renzi olasz kormányfővel, és fogadja őt Ferenc pápa is. 

hirado.hu - MTI
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Brüsszelben is elismerik: Magyarország klímabajnok
  Orbán Viktor összegezte a klímaváltozás ügyében tartott értekezlet eredményeit, illetve azokat a sikereket, amit a klímavédelmi szabályok ügyében Magyarország ért el.
 • Szijjártó: magyar-orosz űrkutatási projektek indulnak
  Magyar-orosz űrkutatási projektek elindításáról, valamint a Nemzetközi Űrállomásra 2024-2025-ben felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában Dmitij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával.
 • Karácsony végül igent mondott a vb-re
  A legfontosabb budapesti fejlesztéseket vitatták meg a kormány és a Városháza képviselői a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tegnap délutáni ülésén. Az atlétikai világbajnokság körül egyetértés alakult ki, ám a szuperkórház megépítése, a Liget-projekt egyes elemei és az állatkerti biodóm megépítése körül maradtak bizonytalanságok.
MTI Hírfelhasználó