Július 5-étől érvényes az új reklámadó-szabályozás
Július 5-étől érvényes az új reklámadó-szabályozás, június 4-én hirdették ki a törvényt. Május 27-én fogadta el az országgyűlés a reklámadó módosítását. Ennek értelmében az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után az eddigi sávos helyett 5,3 százalékos reklámadót rónak ki valamennyi adóalanyra.
2015. június 8. 15:26

A reklámadó módosításának az adó mértékére vonatkozó passzusai a törvény kihirdetését követő 31. napon lépnek hatályba. Az Országgyűlés honlapja - és a legutóbbi Magyar Közlöny - szerint június 4-én hirdették ki a módosítást, tehát július 5-étől érvényes az új szabályozás.

Amint arról korábban beszámoltunk, május 27-én fogadta el az országgyűlés 114 igen és 50 nem szavazat mellett a reklámadó módosítását. Ennek értelmében a 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után továbbra is nulla százalék marad a különadó mértéke, az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után pedig az eddigi sávos - leginkább az RTL Klubot sújtó adó - helyett, 5,3 százalékos reklámadót rónak ki valamennyi adóalanyra.

A sürgős eljárással elfogadott módosítás záróvitája során Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a kormány anélkül látta indokoltnak a reklámadó módosítását, hogy osztaná az ezt kifogásoló Európai Bizottság álláspontját, ám ez nem jelenti azt, hogy az adónem korábbi céljait veszélyeztetnék.

Burány Sándor, az MSZP részéről azonban úgy látta, hogy a reklámadó egy teljesen elhibázott büntetőadó, amit vissza kellene vonni. Novák Előd, a Jobbik vezérszónoka magát a reklámadót támogatta, annak módosítását azonban nem, mivel azt Európai Bizottság nyomására nyújtották be. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szintén nem tartotta ördögtől valónak a reklámadó ötletét, ám úgy vélte, hogy ebben a formájában a szabályozás inkább médiaadó, amit vissza kellene vonni.

InfoRádió
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó