A románok rátennék kezüket a székelyek termőföldjére
Soha nem vettek sem burgonyát, sem vetőmagot, nem is termeltek semmit, tehát a kutatási eredményeik egyenlőek a nullával.
2015. június 10. 12:48

A becstelenség, igazságtalanság és a hazugság a magyarok ellehetetlenítésére kezd a tetőfokára hágni. A még vissza nem szolgáltatott földeket szeretnék törvényesített formába először végérvényesen az állam tulajdonába tartani, majd a következő lépésben úgy ahogyan már ez Romániában szokás átjátszani valamilyen pártérdekeket, konjunktúrát szolgálók tulajdonába. Ilyenkor hol vannak az erdélyi összmagyarság vezetői, miért nem kürtölik világgá a románok becstelenségét.

A kormány jövő héten hagyná jóvá azt a kormányrendeletet, amely többek között a kézdivásárhelyi Burgonya Kutató-Fejlesztő Intézet (SCPC) átszervezését célozza meg, olyan módon, hogy az adminisztrálásában lévő javakat – ez esetben földterületeket – a kutatóintézet bérbe adhassa. A vargaváros esetében 367 hektárról van szó.

A tervezet 2. cikkelyének 2. bekezdése feljogosítaná a SCPC-t, hogy a tulajdonában és a használatában levő területeket és eszközöket bérbe adhassa, a felsorolt eszközök között utolsó tételként megjelenik a már említett több mint háromszáz hektár termőföld, amely a környéken a legjobb minőségű. Mindezek mellett, az egyik későbbi bekezdés azt taglalja, hogy a felsorolt alapeszközök követelésmentesek és visszatérítésmentesek, tehát semmilyen bírósági eljárás nincs ellenük.

Ez szemen szedett hazugság, mert a kutatóállomás minden egyes négyzetcentiméterét visszaigényelték, még a rajta levő épületeket is. Ezen túlmenően bírósági végzés is van az általuk bitorolt területek egy részének visszaszolgáltatására a jogos tulajdonosnak.
Fejér László Ödön parlamenti képviselő és Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere sajtótájékoztatójukon elmondták „az átszervezés arról kéne szóljon, hogy valami jobb lesz, mint előtte volt, ebben az esetben viszont nem jobbításról, hanem jogtalan eltulajdonításról beszélhetünk.”

Arról a kísérleti állomásról van szó, amely saját és eladás céljából termel burgonyát több száz hektáron. A vetőmagot magántermelőktől vásárolják. „„A környék legnagyobb mezőgazdászai erősítették meg, hogy tőlük soha nem vettek sem burgonyát, sem vetőmagot, nem is termeltek semmit, tehát a kutatási eredményeik egyenlőek a nullával” – hangsúlyozta a képviselő.

A polgármester így vélekedett: „Felháborítónak tartom, hogy a kísérleti állomás a saját területeit bérbe akarja adni, hiszen eddig az volt a magyarázatuk, hogy a mi földjeinket azért nem adják vissza a tulajdonosuknak, mert kutatásokat végeznek, és milyen jó ez a helyi és a romániai mezőgazdászoknak” (...) „A képviselő úr is elmondta, hogy ez nem igaz, szinte senki nem vásárol tőlük semmilyen terméket, mert nincs mit megvenni. A helyi mezőgazdászok német, holland és lengyel magot kell felvásároljanak”

Ha a kormány elfogadja ezt a határozatot, a kísérleti állomásnak jogában áll licitet szervezni, és a területének egy részét bérbe adni annak, aki több pénzt ígér. Ha a földek valóban kiadhatóak lesznek, egy következő rendeletben azt írják majd elő, hogy eladhatók. Kiderült a tervezetből, hogy az elsőosztályú földet 6705 lejre értékelték hektáronként, ez meg sem közelíti a valós értékét. Ha pedig eladhatóvá válik a föld, az élvez elsőbbséget, aki bérli, az pedig alacsony áron megvásárolja azt, a jogos tulajdonos pedig arra ébred, hogy már soha többé nem lesz az övé a föld, mert már más megvásárolta.
Bokor Tibor polgármester és Fejér László-Ödön képviselő ennek megakadályozására egy beadványt juttattak el a kormányhoz és a parlamenthez.

Hát igen, még nagyon sokan felháborítónak tartja a tervezetet. De vajon az RMDSZ csúcsvezetése minek tartja, miért lapítanak, mert a tervezet nem egy-két napja készült el? Ha pár napja ismerték meg, miért nem prüszkölnek, legalább a magyar sajtó miért nem zeng az égbekiáltó becstelenségtől. Hogy lehet, hogy rögtön nem háborodnak fel drága vezetőink ott Bukarestben? Most is az összefogásra biztatva tömegprotesztet szervezhetnének, és nem csak akkor biztassanak az összefogásra, ha szavazni kell. A két helybeli politikust pedig hagyni, hogy vergődjenek itt, messze a tűztől.

Végezetül kedves kézdivásárhelyi néppárti politikusok, hol vagytok? A sok populista szöveg és a sok harc mellett a kerékbilincselés ellen (mely igazából csak gittrágás volt) inkább most kellene megmutatni, hogy betelt a pohár. Ezt már nem nyeljük le, ha kell, a polgári engedetlenséget is megszerveznétek, míg igazságot nem szolgáltatnak.

Úgy néz ki, csak abban reménykedhetünk, hogy jön egyszer egy generáció, amely ki mer állni az igazunkért. És megbocsát nekünk mindnyájunknak, hogy nem akadt valaki aki az élére állna a harcnak.

szerző: Tóth

szekelyfold.ma
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó