Az Európai Parlament Blatter azonnali távozását sürgeti
A várakozásoknak megfelelően felszólították a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget, hogy a korrupciós botrány miatt azonnal váltsa le elnökét, Joseph Blattert.
2015. június 11. 14:03

Az állásfoglalás - amelyet mind a hét frakció elfogadott és nagy többséggel megszavazott - tartalmazza azt a javaslatot, hogy a rendkívüli közgyűlésig, az új elnök megválasztásáig átmeneti vezető kerüljön a szervezet élére. Az EP szerint az azonnali váltástól függ a FIFA hitelessége.

Az EP alapvető szerkezeti változásokat sürget a FIFA-ban, amelynek többek között már az új elnök megválasztására is átlátható, kiegyensúlyozott és demokratikus döntéshozatali eljárást kellene alkalmaznia - fogalmaz az állásfoglalás. A szervezetnek átláthatóbban és elszámoltatható módon kell működnie, különös tekintettel a döntéshozatali eljárásra és az ügyvezetői és felsővezetői díjazásokra. Korlátozni kell a FIFA végrehajtó bizottsági tagjainak és elnökének hivatali idejét, és a felsővezetést át kell világítani - vélik a képviselők.

Az Európai Parlament üdvözli a FIFA ellenőrző és megfelelési bizottsága elnökének bejelentését, miszerint ha a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezési jogának odaítélésére vonatkozó határozat bizonyítottan korrupció eredményeképpen született, akkor azt megsemmisítik.

"A csaló FIFA-tisztségviselőket el kell bocsátani és a korrupció vagy egyéb bűncselekmény révén született döntéseket felül kell vizsgálni" - olvasható az állásfoglalásban, amelyben a képviselők kiemelik az 1998-as, a 2010-es, a 2018-as és a 2020-as vb-k odaítélésének jogszerűségével foglalkozó, svájci és az amerikai hatóságok által indított vizsgálatok fontosságát.

A képviselők egyúttal felszólítják a tagállamokat, hogy teljes körűen működjenek együtt a FIFA-korrupciót felderítő mostani és jövőbeli vizsgálatokkal.
Navracsics Tibor sportügyekért is felelős uniós biztos a téma szerdai vitájában úgy fogalmazott, hogy a FIFA-ban a kis változás biztosan nem lesz elég, de talán a nagy változás sem elégséges.

"A FIFA-nak új kezdésre van szüksége" - tette hozzá.

A 79 éves svájci Blattert május 29-én választották meg ötödik alkalommal a FIFA elnökének, de négy nappal később lemondott posztjáról úgy, hogy jelezte: a rendkívüli közgyűlésig a hivatalában marad. E kongresszus időpontja hivatalosan még nem ismert, de a BBC szerdai információi szerint nagy valószínűséggel december 16-án lesz.

Két nappal a tisztújítás előtt Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. A nyomozás érinti Blattert is. Ugyanaznap a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Áltudósok a Helsinki Bizottságban
  Manapság jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
MTI Hírfelhasználó