Öt év alatt felzárkózhat az élelmiszeripar
Elfogadta a kormány az élelmiszeripar 2020-ig tartó fejlesztési stratégiáját – jelentette be tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
2015. június 12. 08:59

A tárcavezető szavai szerint a tervezet meghatározza a következő években azokat az irányokat, amelyek alapján szétosztják az ágazat fejlesztését szolgáló európai uniós támogatásokat. A Vidékfejlesztési program keretein belül az élelmiszer-ipari beruházásokat 200 milliárd forint segíti. Ebből a mikro- és kisvállalkozások elsődleges feldolgozási tevékenységét lehet támogatni. A programban előnyt élveznek a vágópontok, kis vágóhidak és húsfeldolgozó üzemek, tejfeldolgozók, valamint zöldség- és gyümölcshűtő házak és feldolgozóüzemek. A gazdaságfejlesztési programból finanszírozott pályázatokra összesen 100 milliárd forint jut a következő öt évben. Ezekre a felhívásokra a közepes cégek jelentkezhetnek.

A következő időszakban megjelenő pályázatokon az új vállalkozások létrehozására és a jelenlegi kapacitások fejlesztésére is lehet majd pénzt szerezni.

A fejlesztési stratégiával a kormány arra törekszik, hogy az elkövetkező öt évben 40 százalékkal, a jelenlegi mintegy 2500 milliárdról 3500 milliárd forintra emelkedjen az élelmiszeripar éves teljesítménye – jegyezte meg a miniszter. Majd emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010 óta stratégiai ágazatként kezeli az élelmiszeripart.

Zsigó Róbert, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hangsúlyozta: az élelmiszeripar fejlesztése nemzeti érdek. A cél az, hogy minden család asztalára egészséges, biztonságos hazai étel kerüljön. Emelkedjen a hozzáadott érték, az export ne alapanyagokra koncentráljon, hanem minél magasabb feldolgozottságú élelmiszerek kerüljenek a külpiacokra – jegyezte meg. Az államtitkár felhívta a figyelmet: a kormányzatnak sikerült elérnie, hogy az európai bürokraták megértsék, szükség van a hazai élelmiszeripar felzárkóztatására, erre a célra pedig fel kell használnia uniós forrást az országnak. Szavai szerint a következő öt évben megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően az ágazat jövedelmezősége a jelenlegi nulla százalékos szintről 4-5 százalékra emelkedhet, a belföldi értékesítés 7-10, a kivitel pedig 30-40 százalékkal bővülhet 2020-ig. A beruházásokkal 10-15 ezerrel nőhet az ágazatban foglalkoztatottak száma. Közvetett módon pedig – a növekvő alapanyag-felhasználásnak köszönhe­tően – a mezőgazdaságban is új munkahelyek jöhetnek létre.

Napi Gazdaság Online
MTI Hírfelhasználó