Nem a Fidesz a legnagyobb vesztes
Tavaszra igencsak megelégelték a pártokat a magyarok az Ipsos szerint, a Nézőpont viszont azt jelzi, az elfordulás megállt. Mért a Medián is. A friss júniusi felméréseket összehasonlítva úgy tűnik, nem a kormánypártok a jelen folyamatok fő vesztesei.
2015. június 12. 21:51

Az elmúlt két hónapot a pártok támogatottságának csökkenése, a politikától való elfordulás terjedése jellemezte – derül ki az Ipsos június elején végzett közvélemény-kutatásának eredményéből. A szerdán megjelent elemzés összegzése szerint a Fidesz vesztesége minimális: az áprilisi 21-ről 20 százalékra szűkült a kormánypárti tábor, jelenleg 1,6 millióan tartoznak bele. A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 38 százalékkal vezet, ez az Ipsosnak úgy jön ki, hogy a pártot nem választók sokkal többen lettek az elmúlt két hónapban, arányuk 39-ről 44 százalékra nőtt.

A Fidesz és a KDNP támogatóiról árulkodó Nézőpont-eredmények eltérnek a fentiektől, a közvélemény-kutatás a Fidesz–KDNP mellett a teljes népesség körében 27 százalékos támogatottságot lát. Az intézet ügyvezetője, Fodor Csaba a köztévének „masszív, stabil és elkötelezett” bázisról beszélt, amely aligha csökken tovább. Fodor azzal egyetért, hogy ősz óta számottevően sorvadt a kormányerők támogatói csoportja, amivel párhuzamosan kissé összeszedte magát az ellenzék, de a veszprémi és tapolcai időközi választás országos hatásai mára elgyengültek, az ellenzéki pártok táborai tehát nem elkötelezettek annyira.

A baloldal ellustálkodott öt évet?

Fodor Csaba a baloldal problémáit sokkal mélyebbnek látja annál, hogy egy vidéki építkezés – amelyet az MSZP tervez – már az első közvélemény-kutatásoknál visszaigazoljon egy „meglehetősen képlékeny” stratégiát. Szerinte a baloldalnak lett volna öt éve az építkezésre, arra, hogy politikai vérfrissítést hajtson végre, „az embereket valóban érdeklő témákkal” és új arcokkal álljon elő. A baloldal öt éve nagyon komoly és mély identitásválságban van – mondta.

A baloldali ellenzéki pártokról számszakilag az Ipsos a következőket állítja: az MSZP-nek az áprilisi 11-ről 9 százalékra csökkent a támogatottsága a teljes népességen belül, így nagyjából 750 ezren sorakoznak fel mögötte. A Nézőpont szerint MSZP a teljes népesség körében 3 százalékpontot veszített, így a tábora 7 százalékos. Az LMP és a DK híveinek aránya ebben a hónapban az Ipsos szerint azonos: az előbbi 5-ről csökkent, utóbbi 3-ról emelkedett 4 százalékra, és mindkét politikai erőnek bő 300 ezer szavazója van. Az Együtt támogatóinak aránya 1 százalék, más politikai formációk ezúttal nem érték el ezt a szintet. A biztos pártválasztókat tekintve az MSZP 15 százalékon áll, és csökken, a DK 9 százalékon van, és nő, az LMP 5-ön, az Együtt mindössze 1-en áll.

Érdekesség, hogy a szocialistáknak ötven éves kor alatt vannak a leggyengébb pozícióik, az itt mért 4-5 százalékos támogatottságuk megegyezik az LMP-ével. Az LMP támogatottsága a Nézőpont szerint viszont 2 százalékpontos csökkenéssel jelenleg 6 százalékon áll. A DK is 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében.

A Jobbik nem tud megtartani sok hozzá pártolót

És akkor a Jobbikról: a most már stabilan legnagyobb ellenzéki erő az utóbbi időszak nagy vesztese, a teljes népesség körében 17-ről 15 százalékra csökkent a népszerűsége, ami így is 1,2 millió támogatót jelent. A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében 28 százalékos. Az Ipsos szerint megtört ugyan a lendülete, sőt visszaesni is látszik, a Fidesztől igazán nem maradt le; a legnagyobb fejlődést azonban kétségtelenül nem most produkálja a párt, a téli időszakban nőtt nagyra, 11-ről 18 százalékosra. A radikálisok leginkább a harmincas korosztályra, illetve a fiatalabbakra építhet, s a legerősebbek most a negyvenesek és a szakmunkások csoportjai között.

Elszántságban is egészen jól áll a Jobbik (61 százalék), csak a DK jobb náluk ebben (75), a Fidesz táborát viszont nehezen rázza fel bármi is (58), az MSZP-ét ugyanígy (52 százalék), és az LMP-sek sem sok kedvük volna most szavazni menni (40).

Kettősség a Jobbikban

Visszatérve a Jobbikra, a Nézőpont kettősséget lát a párt táborában: van egy régi mag, amely a párt „nyelvi radikalizmusára” fogékony, és van egy új tábor, amelynek tagjait a „látszólag mérsékelt” kommunikációval sikerült megcélozni, ők jellemzően a politikával eddig kevésbé foglalkozó alsó- és munkás-középosztálybeli aktív keresők. Az intézet szerint nagyon komoly dilemma előtt áll a Jobbik, mert ha a mérsékelt irányvonalat folytatja, azt kockáztatja, hogy a régi, radikális tábor lemorzsolódik, de ha a radikalizmus kerül előtérbe, akkor az eddig megszerzetteket taszíthatja el magától. A Jobbikkal a Nézőpont szerint 16 százalék szimpatizál, ami 3 százalékponttal kevesebb az áprilisi 19 százaléknál.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása május 16. és 22. között zajlott, az Ipsos kutatása június 1. és 8. között, a Medián felmérése pedig május végén folyt, mindegyik ezer ember megkérdezésével.

MNO
  • EURO-2020 - Bravúros döntetlen a világbajnok ellen
    A társházigazda magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal szombaton a Puskás Arénában a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában.
  • Orbán Viktor: Mi történt a mi Európai Uniónkkal?
    A miniszterelnök értékelése szerint a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben, ezért ma a nemzeti alapon álló demokraták állnak szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is.
  • Áder: a történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van
    A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát - jelentette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki Borsiban, ahol Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen részt vett és beszédet mondott a magyar állami támogatással felújított Rákóczi-várkastély átadásán szombaton.
MTI Hírfelhasználó