Gyurcsány magyarázza 180 milliós osztalékát
Még mindig jól fut Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szekere az üzleti életben – adta hírül a Blikk.
2015. június 17. 09:12

A tavalyi eredmény alapján a politikus idén rekordméretű, 180 millió forintos osztalékot vehet ki a cégéből, az Altus Zrt.-ből. Az összeggel Gyurcsány toronymagasan az első a parlamenti képviselők között.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke ingatlaneladással magyarázta a rekorderedményt a bulvárlapnak. – Az Altus több ingatlant értékesített, és az ezen realizált nyereség egy részét vettük ki. Emiatt több a mostani osztalék a korábbi évekhez képest – mondta Gyurcsány. – Családtagok, rokonok támogatására, karitatív célokra és ház felújításra fordítom a pénzt, és mint tudják, tavaly 16 millió forinttal támogattam a DK-t is – árulta el a politikus, aki a Blikk kérdésére kifejtette, hogy miért nem fog látszani a felvett 180 millió forint a vagyonnyilatkozata megtakarításai között. – Mindig csak annyi pénzt veszünk ki a cégből, amennyi a személyes, családi céljaink megvalósításához kell. Személyes megtakarítás érdekében nem veszünk ki pénzt – szögezte le Gyurcsány.

Az egykori kormányfő 2010 januárja és 2014 decembere között több mint 512 millió forintot vett fel osztalékként a társaságtól, amelynek száz százalékban a tulajdonosa. A politikus 2010-ben – képviselői juttatásai mellett – több mint bruttó 107 millió forint osztalékhoz jutott. Gyurcsány Ferenc 2011-ben 69 575 353 forint, 2012-ben 88 067 504 forint, 2013-ban 78 976 000 forint, 2014-ben pedig 168 635 299 forint osztalékot zsebelhetett be.

Közben a Civil Összefogás Fórum   (CÖF) megkapta a választ Gyurcsány Ferenc cége, az Altus európai uniós megbízásának ügyében írt levelére. Ezt az Európai Bizottság elnökének nevében a testület főigazgatója, Walter Deffaa írta alá. Az uniós testülettől  érkezett iratot tegnap a CÖF elnöke, Csizmadia László a fővárosi Gellért szállóban ismertette. Mint mondta, a levél azon túl, hogy biztosítja a CÖF-öt, a bizottság nem politikai indíttatásból kötött szerződést Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök cégével, azt az érvet tartalmazza, hogy az Altus vezette konzorcium adta a „gazdaságilag legelőnyösebb ajánlatot”. A válasz utolsó, cinikus hangvételű fejezete szerint a testület nagyon aggasztónak találja a módot, ahogyan a szerződéssel kapcsolatos információkat a nyilvánosság elé tárták, ami zavart okozott, és valószínűleg kedvezőtlen képet festett Magyarországon a bizottságról. – Úgy tűnik, Jean-Claude Junckernek fontosabb a betyárbecsület, mint az igazság – fogalmazott a CÖF elnöke, aki szerint az Altus-ügyet nem lehet lezárni azzal, hogy Brüsszel megüzeni, minden rendben van. – Az unió vezetői ne nézzék kiskorúnak az őket foglalkoztató adófizetőket – tette hozzá Csizmadia, aki szerint elképzelhető, hogy az európai baloldal uniós pénzeket felhasználva kíván beavatkozni a tagállamok fejlesztési politikájába. Emlékeztetett: az Altus vezetője, az ultrabaloldali DK pártelnökének felesége „kommunista érzelmű nagyszülők és szülők neveltje”, Dobrev Klára.

Fricz Tamás politológus arra hívta fel a figyelmet: Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként egyszer már átverte a bizottságot.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász azt hangsúlyozta, hogy a politikai összeférhetetlenség vonatkozásában maga a pályázó vall egy úgynevezett becsületbeli nyilatkozatban, amelyet aláírással hitelesítve kell benyújtani. – Ha valaki valamilyen dokumentumot az aláírásával ellát, és az valótlanságokat tartalmaz, arra Magyarországon van jogi tényállás – mondta Lomnici, hozzátéve: biztosat csak akkor lehetne tudni, ha megismerhetővé válna az Altus teljes pályázati dokumentációja.

A CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány április 20-án fordult nyílt levélben Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, követelve, hogy zárják ki az Altust a Magyarországot érintő EU-támogatások ellenőrzéséből. Mint ismert: a Dobrev Klára vezette társaság egy konzorcium élén tavaly nyert el másfél milliárd forint keretösszegű tanácsadói megbízást az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére.

Napi Gazdaság Online
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó