27 milliárdos kárt okozott az orosz embargó
Nagyon komoly károkat szenvedett el a magyar gazdaság az Oroszország által elrendelt uniós embargó miatt, de a kormányzat célja az, hogy a hazai cégek ugrásra készen álljanak az intézkedés feloldásának idejére - mondta az M1 aktuális csatorna műsorában szerda reggel Budai Gyula.
2015. június 17. 09:31

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa arról beszélt: 2014 utolsó negyedévében 14,5, az idei esztendő első negyedében pedig 52 százalékkal csökkent az Oroszországba irányuló magyar export, a mezőgazdaság vesztesége mintegy 80 millió eurót, azaz 27 milliárd forintot tett ki.

Hozzátette: még csak becsülni tudják azokat a károkat, amelyek az elmaradt beruházásokból erednek. Emlékeztetett arra: az orosz Magnyit áruházlánc Záhony környékére tervezett - elsősorban agrártermékeket igénylő - logisztikai központot.

Budai Gyula arról beszélt: folyamatosan ellenőrzik az orosz hatóságok azokat a cégeket, amelyek korábban jelen voltak náluk, így ezek az embargó feloldása után azonnal visszatérhetnek a piacra, ami számukra lépéselőnyt jelenthet.

A kormány a hazai vállalkozások védelmében folyamatosan felügyelte, hogy ne érhesse dömpingtámadás a hazai piacot, illetve keresett új értékesítési lehetőségeket a Nyugat-Balkánon, a Távol-Keleten és Törökországban, és mindhárom piacon erős exportnövekedést sikerült elérni - mondta a miniszteri biztos.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
 • Nagy baj van Amerikában
  A vélemények egy-egy okot neveznek meg a konfliktus forrásaként, elhanyagolva a probléma sokszínűségét.
MTI Hírfelhasználó