Rendőrök és katonák építik majd a kerítést
Nem piaci alapon, vagyis nem magántársaságok bevonásával valósítja meg a kormány a szerb határzárhoz tervezett, 175 kilométer hosszú, négy méter magas kerítés megépítését, hanem állami forrásból, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével – értesült a Napi Gazdaság.
2015. június 20. 10:20

A honvédségnek és a rendőrségnek is van olyan csoportja, amelynek – a külön tervekben meghatározottak szerint – alapfeladata lehet a válságkezeléssel kapcsolatos munkákban való részvétel. A Magyar Honvédségnél ilyen alakulat a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred. Az ezred egyik fő tevékenysége a határbiztosításra kijelölt alegységek tevékenységének műszaki támogatása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szentesi katonák felkészültek terepszakaszok lezárására, ellenőrző-áteresztő pontok létesítésére, objektumok védelmi feltételeinek javítására és a menekültek kezelésével kapcsolatos feladatok végrehajtásában való részvételre.

A munka elvégzése rendőrségi részről alapvetően az ORFK Rendészeti Főigazgatósága alárendeltségében működő határrendészeti főosztály feladata lehet. Az építésben a gazdasági főigazgató felügyelete mellett működő műszaki főosztály is közreműködik, ahogy a területileg illetékes Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartozó egységek munkatársai is. Az ORFK-n nemzeti koordiná­ciós központ is működik, amely napi 24 órában biztosítja a külső határok ellenőrzésével kapcsolatos koordinációs tevékenységet.

Mint ismert, Pintér Sándor belügyminiszter arra kapott utasítást, hogy a jövő szerdai kormányülésre készítse elő a kerítés építésének szervezési és technikai részleteit. A kormány az erről szóló határozatban a belügyminisztert arra is felhívta, hogy − a bevándorlásról és a terrorizmusról zajló nemzeti konzultáció eredményének figyelembevételével − július elsejéig készítsen előterjesztést az illegális bevándorlás elleni hatékony fellépés érdekében szükséges jogszabály-módosításokról.

Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön az Origo.hu kérdésére még úgy nyilatkozott, hogy a honvédség nem vesz részt a déli határra tervezett kerítés építésében, és ilyen felkérés nem is érkezett a tárcához. Egy nappal később azonban, értesüléseink szerint, a helyzet úgy változott, hogy a kabinet döntése értelmében a szaktárcának is közre kell működnie a feladat végrehajtásában. A rendkívüli kormányzati intézkedésekre rendelkezésre álló 60 milliárd forint tartalék fedezetet nyújthat a magyar−szerb határra tervezett védvonal megépítésére − mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön este az M1 aktuális csatornán. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a nap folyamán erről azt közölte: a kerítés 20-25 milliárd forintba kerülhet, de ezt a kormányülésen többen túlzónak ítélték.Eközben tegnap háromszázhatvan határsértőt fogtak el a rendőrök Csongrád megye déli részén. Ellenük idegenrendészeti eljárás indult. Az országban csütörtökön összesen 413 határsértő került rendőrkézre.

A magyar kormányszóvivő az N1 szerb hírtelevíziónak azt nyilatkozta: minden ellentétes hírrel szemben Szerbia tisztában volt azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a magyar kormány tervezett a menekültáradat megállítására, és tudhattak a kerítésépítés tervéről is. Kovács Zoltán megemlítette, hogy több mint egy éve folyamatos kapcsolatban vannak a szerb hatóságokkal, a bel- és a külügyminiszterrel, illetve a kormányfővel is. Ehhez képest Alekszandar Vucsics úgy nyilatkozott, meglepte és sokkolta a hír. Szerinte nem a falak felépítése a probléma megoldása, ezért a szerb miniszterelnök arra fogja kérni Orbán Viktort, ne építsenek falat a határon. Hangsúlyozta: Szerbia semmiképpen nem fog hasonló falakat építeni a déli határán.

Napi Gazdaság Online
  • A kormány kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat szerezni
    Magyarország kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat keresni, miután az Európai Bizottság lassúsága miatt még mindig nem kezdődhetett meg a tömeges koronavírus elleni oltás az Európai Unióban - mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
  • Tovább rikoltoznak a „jogvédők”
    Úgy tűnik, hogy a jogállamiságot valójában a Soros-hálózat önkényétől kell megvédeni.
  • Nem értem, hogyan lehet ezt sikertörténetként eladni
    „Amikor 2010-ben átvettük a város vezetését, akkor a Lánchíd felújításánál is súlyosabb hagyatékkal, problémákkal kellett megküzdenünk” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Tarlós István korábbi főpolgármester, aki azt is elmondta: ők kezdték el a történelmi műemlék rekonstrukciójának előkészítését; s már az előző ajánlatot is drágának érezte, nemcsak a mostanit, ami annál is drágább ötmilliárd forinttal.
MTI Hírfelhasználó