Tudományos kapcsolat van az étel és a zene között
Egy csipetnyi opera vagy flamenco, esetleg német technoval fűszerezve fel lehet javítani ételeink ízét.
2015. június 20. 11:31

Egyszer egy Michelin csillagos séf azt mondta tanítványainak, hogy mindenki számára világos, hogy egy konyha alapfelszereltsége a só és bors. A fűszerezés azonban az egyszerű összetevőkön túl egészen más dimenziókba kalauzol bennünket, ahogyan a zene is. Charles Spencer, az Oxford Egyetem professzora, a kísérleti pszichológia úttörője érdekes kutatást végzett az étkezés és a zene kapcsolatában, mivel elmélete szerint az ételek „hanggal fűszerezettek”. Spencer professzor kutatásai alapján azt mondja, hogy egy csipetnyi opera vagy flamenco, esetleg német technoval fűszerezve fel lehet javítani ételeink ízét.

A professzor tesztelte az ételek “hanggal fűszerezését” azok autentikus zenei környezetében – feltűnt számára, hogy egy francia étel ízletesebb francia harmonika kíséretében, míg Puccini hangja a tésztás fogások ízét javította fel. Ugyanilyen eredmény született Németországban, Spanyolországban és Görögországban is.

Ahogy a professzor kiemelte: „Az olyan új technológia, mint amilyen a Sony Multi-room - mellyel ugyanazt a zenét ugyanolyan minőségben hallgathatja a lakás bármely pontján - igazi, multiszenzorokra ható élményt nyújt, függetlenül attól, melyik szobában tartózkodik éppen. Ha az ételeink passzolnak a zenéhez, akkor az élmény még inkább fokozottabbá válik. Azáltal, hogy különböző dallamokat játszhat le a szobákban – de akár szólhat ugyanaz is – a Sony Multi-room technológiája lehetőséget ad arra, hogy megtapasztalhassuk azt, hogy a zene képes megváltoztatni az ízeket.”

“Az érzékszervünkkel ízlelünk, nem a szánkkal, vagyis nemcsak a nyelvünkkel ízleljük meg az ételt, hanem az agyunk is felkészít minket arra, hogy milyen ízélményt várhatunk. A körülöttünk lévő környezet hatással van a kulináris élményeinkre – a zene képes megfelelő alapot teremteni a szájban az ízek befogadásához, befolyásolni és akár megváltoztatni az ízt és fokozni azt. Így akár a kisebb környezeti változások valóban képesek emelni a gasztronómiai élményen.” – folytatta a professzor.

A kutatás további eredménye:

·         Klasszikus zenéhez jól illik a bor, vagy egyéb ital, mellyel az íz gazdagabbá válik.

·         A lassú zene eredményeképpen az ízek is tovább maradnak a szájban. A tempósabb zenék hatására az ízek hamarabb elhalványulnak.

·         Minél jobban tetszik a zene, amit hallgat, annál jobbak lesznek az ízek is – ez egy jó példája az érzéktranszfer jelenségnek. Az alaptézis szerint ugyanis az, ahogy viseltetünk a zene iránt, úgy fogunk gondolni az ételekre és italokra is.

·         A megfelelő hangszer párosítása a megfelelő ízzel – Az eredmények arra utalnak, hogy a zongora hangja jól megy a gyümölcsök ízéhez, mint a szeder, sárgabarack, vagy málna - valószínűleg az édes ízük miatt.

·         A “külső tényezőkből” fakadó egyszerű hangok is szerepet játszhatnak az evés élményében – gondoljunk csak azokra a hangokra, melyeket az ételek fogyasztásakor hallunk: ahogy harapunk, ahogy rágunk. Például, ha ezek a hangok felerősödnének, akkor a ropogtatás hangja gyorsan felfrissítene, felkeltene bennünket, amikor chips-et eszünk. Ahogy a professzor kifejti: Úgy gondoljuk, hogy a recsegő-ropogó, valamint a krémes ételeket mindannyian ismerjük és szeretjük, ez pedig összefüggésben van a hozzájuk kapcsolódó, gyakran jellegzetes hanghatásokkal.

A Sony a közelmúltban mutatta be a Multi-room, azaz a több helyiséges használatot támogató audio technológiát, mely lehetővé teszi a maximális kontrollt az otthoni zenehallgatásban. Legyen szó akár egy vacsoráról a barátokkal, vagy egy pihentető estéről – csak csatlakoztassa a kompatibilis eszközeit és élvezze a Multi-room adta zenei élményt otthona bármely pontján, így könnyedén beállíthatja a tökéletes hangulatot bármely alkalomra.

A Sony széleskörű Multi-room kínálatában több, egymással összekapcsolható terméket és lehetőséget találunk. Kezdve a karcsú vezeték nélküli hangszórók széles kínálatától, mint a hordozható SRS-X77 vagy a nagy felbontású (High-Resolution) audio kompatibilis SRS-X88 és SRS X99. Az STR-DN860 és STR-DN1080-as AV vevőkön át egészen a HT-NT3 és HT-ST9 Soundbar-ok, vagy a CMT-SX7 és HT-XT3 TV-s hangsugárzókig. A zene könnyebben elérhetővé válik az okos eszközzel a hangszóróra sugárzott Google Cast-tal, de egyszerűen játszhat le zenét Bluetooth®, vagy NFC™ kapcsolattal is.

Charles Spence-ről

A kísérleti pszichológia professzora, aki azt kutatja, hogy milyen szabályszerűségek figyelhetők meg a multiszenzoros érzületekben – különös tekintettel az ételekre adott érzékszervi észlelésre. Munkája folyamán sok esetben vizsgálta a multiszenzorok manipulálásának lehetőségét, ilyen például a “gumi kéz illúzió”. Valamint arra irányuló vizsgálatokat folytat, hogy rájöjjünk, hogyan lehet a multiszenzoros érzületet befolyásolásra használni a fogyasztói pszichológiában annak érdekében, hogy javítsa a közmegítélését hétköznapi tárgyak iránt.

Különösen nagy jelentőséggel bírnak munkájában az ételek látásmódja és kémiai érzülete, mely felveti a kérdést: Vajon meg tudjuk szagolni, vagy ízlelni, amit látunk. A legfőbb célja a projektnek, a látás, a szaglás és az ízlelés kölcsönhatásának megértése. Séfekkel dolgozik együtt, mint Heston Blumenthal-lal a Fat Duck-ból és Ferran Andria kutatási konyhájával Spanyolországból. Jelenleg a Franciaországbeli lyoni Paul Bocuse szakácsiskolával dolgozik olyan fiatal és feltörekvő séfekkel, mint Charles Michel Bogotából, Kolumbiából.

sony.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó