Tudományos kapcsolat van az étel és a zene között
Egy csipetnyi opera vagy flamenco, esetleg német technoval fűszerezve fel lehet javítani ételeink ízét.
2015. június 20. 11:31

Egyszer egy Michelin csillagos séf azt mondta tanítványainak, hogy mindenki számára világos, hogy egy konyha alapfelszereltsége a só és bors. A fűszerezés azonban az egyszerű összetevőkön túl egészen más dimenziókba kalauzol bennünket, ahogyan a zene is. Charles Spencer, az Oxford Egyetem professzora, a kísérleti pszichológia úttörője érdekes kutatást végzett az étkezés és a zene kapcsolatában, mivel elmélete szerint az ételek „hanggal fűszerezettek”. Spencer professzor kutatásai alapján azt mondja, hogy egy csipetnyi opera vagy flamenco, esetleg német technoval fűszerezve fel lehet javítani ételeink ízét.

A professzor tesztelte az ételek “hanggal fűszerezését” azok autentikus zenei környezetében – feltűnt számára, hogy egy francia étel ízletesebb francia harmonika kíséretében, míg Puccini hangja a tésztás fogások ízét javította fel. Ugyanilyen eredmény született Németországban, Spanyolországban és Görögországban is.

Ahogy a professzor kiemelte: „Az olyan új technológia, mint amilyen a Sony Multi-room - mellyel ugyanazt a zenét ugyanolyan minőségben hallgathatja a lakás bármely pontján - igazi, multiszenzorokra ható élményt nyújt, függetlenül attól, melyik szobában tartózkodik éppen. Ha az ételeink passzolnak a zenéhez, akkor az élmény még inkább fokozottabbá válik. Azáltal, hogy különböző dallamokat játszhat le a szobákban – de akár szólhat ugyanaz is – a Sony Multi-room technológiája lehetőséget ad arra, hogy megtapasztalhassuk azt, hogy a zene képes megváltoztatni az ízeket.”

“Az érzékszervünkkel ízlelünk, nem a szánkkal, vagyis nemcsak a nyelvünkkel ízleljük meg az ételt, hanem az agyunk is felkészít minket arra, hogy milyen ízélményt várhatunk. A körülöttünk lévő környezet hatással van a kulináris élményeinkre – a zene képes megfelelő alapot teremteni a szájban az ízek befogadásához, befolyásolni és akár megváltoztatni az ízt és fokozni azt. Így akár a kisebb környezeti változások valóban képesek emelni a gasztronómiai élményen.” – folytatta a professzor.

A kutatás további eredménye:

·         Klasszikus zenéhez jól illik a bor, vagy egyéb ital, mellyel az íz gazdagabbá válik.

·         A lassú zene eredményeképpen az ízek is tovább maradnak a szájban. A tempósabb zenék hatására az ízek hamarabb elhalványulnak.

·         Minél jobban tetszik a zene, amit hallgat, annál jobbak lesznek az ízek is – ez egy jó példája az érzéktranszfer jelenségnek. Az alaptézis szerint ugyanis az, ahogy viseltetünk a zene iránt, úgy fogunk gondolni az ételekre és italokra is.

·         A megfelelő hangszer párosítása a megfelelő ízzel – Az eredmények arra utalnak, hogy a zongora hangja jól megy a gyümölcsök ízéhez, mint a szeder, sárgabarack, vagy málna - valószínűleg az édes ízük miatt.

·         A “külső tényezőkből” fakadó egyszerű hangok is szerepet játszhatnak az evés élményében – gondoljunk csak azokra a hangokra, melyeket az ételek fogyasztásakor hallunk: ahogy harapunk, ahogy rágunk. Például, ha ezek a hangok felerősödnének, akkor a ropogtatás hangja gyorsan felfrissítene, felkeltene bennünket, amikor chips-et eszünk. Ahogy a professzor kifejti: Úgy gondoljuk, hogy a recsegő-ropogó, valamint a krémes ételeket mindannyian ismerjük és szeretjük, ez pedig összefüggésben van a hozzájuk kapcsolódó, gyakran jellegzetes hanghatásokkal.

A Sony a közelmúltban mutatta be a Multi-room, azaz a több helyiséges használatot támogató audio technológiát, mely lehetővé teszi a maximális kontrollt az otthoni zenehallgatásban. Legyen szó akár egy vacsoráról a barátokkal, vagy egy pihentető estéről – csak csatlakoztassa a kompatibilis eszközeit és élvezze a Multi-room adta zenei élményt otthona bármely pontján, így könnyedén beállíthatja a tökéletes hangulatot bármely alkalomra.

A Sony széleskörű Multi-room kínálatában több, egymással összekapcsolható terméket és lehetőséget találunk. Kezdve a karcsú vezeték nélküli hangszórók széles kínálatától, mint a hordozható SRS-X77 vagy a nagy felbontású (High-Resolution) audio kompatibilis SRS-X88 és SRS X99. Az STR-DN860 és STR-DN1080-as AV vevőkön át egészen a HT-NT3 és HT-ST9 Soundbar-ok, vagy a CMT-SX7 és HT-XT3 TV-s hangsugárzókig. A zene könnyebben elérhetővé válik az okos eszközzel a hangszóróra sugárzott Google Cast-tal, de egyszerűen játszhat le zenét Bluetooth®, vagy NFC™ kapcsolattal is.

Charles Spence-ről

A kísérleti pszichológia professzora, aki azt kutatja, hogy milyen szabályszerűségek figyelhetők meg a multiszenzoros érzületekben – különös tekintettel az ételekre adott érzékszervi észlelésre. Munkája folyamán sok esetben vizsgálta a multiszenzorok manipulálásának lehetőségét, ilyen például a “gumi kéz illúzió”. Valamint arra irányuló vizsgálatokat folytat, hogy rájöjjünk, hogyan lehet a multiszenzoros érzületet befolyásolásra használni a fogyasztói pszichológiában annak érdekében, hogy javítsa a közmegítélését hétköznapi tárgyak iránt.

Különösen nagy jelentőséggel bírnak munkájában az ételek látásmódja és kémiai érzülete, mely felveti a kérdést: Vajon meg tudjuk szagolni, vagy ízlelni, amit látunk. A legfőbb célja a projektnek, a látás, a szaglás és az ízlelés kölcsönhatásának megértése. Séfekkel dolgozik együtt, mint Heston Blumenthal-lal a Fat Duck-ból és Ferran Andria kutatási konyhájával Spanyolországból. Jelenleg a Franciaországbeli lyoni Paul Bocuse szakácsiskolával dolgozik olyan fiatal és feltörekvő séfekkel, mint Charles Michel Bogotából, Kolumbiából.

sony.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó