Magyar Örökség Díjas lett a lengyel-magyar barátság
Díjazták még többek között a Vasárnapi Iskola Alapítvány önkéntes tevékenységét és Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetest.
2015. június 21. 09:12

A kitüntetést 1995 óta adják át évente négy alkalommal a kiemelkedő szellemi és erkölcsi tevékenységet végző személyeknek, intézményeknek.

Az évszázadok óta tartó lengyel-magyar barátság egyik kiemelkedő eseménye volt 1956., amikoris a forradalom idején az első Vörös Keresztes repülő gyógyszerrel és élelmiszerrel Lengyelországból érkezett Budapestre. De a barátság nem ekkor kezdődött, és nem is ezzel ért véget, nem véletlen tehát, hogy a lengyel és a magyar nép közötti szoros kapcsolatot Magyar Örökség Díjjal ismerték el.

Díjazták még a Vasárnapi Iskola Alapítvány önkéntes tevékenységét, Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetest, Mezőtúri Református Kollégiumot, Apponyi Albert gróf nemzeti elkötelezettségét, valamint Kovács Gyula munkáját, aki pórszombati tündérkertjében példaértékű módon kiváló, ősi gyümölcsfajtákat ment meg az utókornak.

Ugyancsak kitüntették Kű Lajost, a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megszervezéséért. A rendezvényeken itthon és határainkon túl élő magyar diákoknak tart focimeccseket az egykori olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgó. 

hirado.hu - MTI
  • Az egyezmény, aminek nyomán marhavagonokba zártak 76 ezer magyart
    Embereket nem lehet marhacsordaként az egyik országból a másikba átterelni – idézi Lloyd George egykori brit miniszterelnök kijelentését Ligeti Dávid. Mégis megtörtént: a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár történészével a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezményről beszéltünk.
  • Sztálin nem indul az előválasztáson
    A komoly jelöltek még kivárnak, és lebegtetik indulásukat. A szándékaikról szóló találgatás a legjobb nekik, mivel addig is róluk beszélnek.
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó