Athén Moszkva felé fordul?
Az Egyesült Államok attól tart, hogy az adósságdráma nyomán elveszíti Görögországot, amelyet Oroszország szerezhet meg - utal a lehetőségre a Financial Times.
2015. június 22. 15:02

Az ukrajnai válságban az Egyesült Államok egységes nyugati frontot próbál fenntartani Moszkvával szemben. A lehetséges görög csőd azonban Oroszországnak adna lehetőséget, hogy szakadást idézzen elő Amerika európai szövetségesei között - írja a Financial Times. Sebastian Mallaby, az Amerikai Külpolitikai Tanács nevű szervezet tagja szerint Oroszország számára "geopolitikai ajándék" lenne Görögország távolodása az EU-tól. "Európa nem akarhat egy olyan Görögországot, amely NATO-tag, de közben gyűlöli a Nyugatot és Moszkvával barátkozik" - mondta.

A hidegháború éveiben Görögországot a kommunizmust visszatartó "frontállamnak" tartották Washingtonban. Athén 1981-ben csatlakozott az akkori Európai Közösséghez, majd 20 évvel később az euroövezethez. Eme mérföldkövek erősítették meg, hogy a nyugati demokráciák sorába tartozik. Mint az FT megjegyzi, az Obama-kormányzat az elmúlt hónapokban "csendesen" arra sürgette Németországot és más EU-tagokat, hogy találjanak megoldást a görögökkel fennálló vitára.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök közben világossá tette: nem jelent neki gondot Moszkva felé fordulnia. Ciprasz a múlt héten volt Vlagyimir Putyin orosz elnök vendége egy szentpétervári gazdasági fórumon. Az út kapcsán azonnal megindultak a találgatások, hogy Moszkva kisegítheti a megszorult görög kormányt. Elemzők szerint viszont egyrészt Oroszországnak most nincs szabadon költhető pénze, másrészt nem jelentős exportpiac a görögök számára.

Az azonban lehetőség, hogy a gazdasági instabilitás növelheti a görögök körében az Európa-ellenességet, amit Moszkva kihasználhat. Egyes EU-államok szerint Oroszország az ukrán válság során végig megpróbált éket verni az európaiak közé az ellene bevezetett szankciók miatt. Moszkva, részben "energia-diplomáciájával" Magyarországon és Dél-Kelet-Európában például "oroszbarát hangulatot keltett" - írja az FT. Washingtonban azt hangoztatják, hogy szerintük Európa továbbra is egységesen kitart a Moszkva elleni szankciók mellett. Közben azonban aggódnak az EU jövője miatt. Nemcsak Görögországnak az euroövezetből való potenciális kilépése ad okot a félelemre, hanem az is, hogy Nagy-Britannia az EU-tagság feladására szavazhat.

InfoRádió
  • Maruzsa: a vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes tesztelésen
    A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes koronavírus-tesztelésen: az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka - közölte az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján a köznevelésért felelős államtitkár.
  • Elégedetlen a magyarok többsége az ellenzéki pártok munkájával
    Az ellenzéki pártok 10, sőt 2006-tól számítva 14 év alatt sem tudtak soraik közül felmutatni egy olyan politikust a választók számára, aki képes lett volna a legelutasítottabb magyar baloldali politikustól, azaz Gyurcsány Ferenctől átvenni az ellenzék vezetését – állapítja meg a Századvég Alapítvány kutatása, amely szerint a magyaroknak lesújtó véleményük van az ellenzékről.
  • Trump csak útban volt
    A mainstream elitet nem az zavarta, amit Trump elnök négy év alatt tett, hanem amit még megtett volna.
MTI Hírfelhasználó