Fejlesztési program Nagykanizsán
Az M70-es út bővítését is magában foglaló fejlesztési programról állapodott meg a miniszterelnök kedden Nagykanizsán.
Utoljára frissítve: 2015. június 23. 17:55
2015. június 23. 16:52

 

A Modern városok program keretében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere együttműködési megállapodást írt alá a keddi napon.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor felidézte, a kormány 6,3 milliárd forint adósságot vállalt át a várostól, és emlékeztetett arra is, hogy 2010 és 2014 között 15,6 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett.

Ezen felül 3,2 milliárd forintból felújították a Kanizsai Dorottya Kórházat, mely ennek köszönhetően az ország egyik legjobb kórháza lett – fűzte hozzá.A kormányfő megjegyezte, azért fontos erről beszélni, mert nem volt olyan távol az az idő, amikor kórházakat akartak be zárni vagy privatizálni.

A jelenről szólva a miniszterelnök hangsúlyozta, a kiszámíthatóság és a tervezhetőség jegyében egy hosszú távú fejlesztési programról állapodtak meg. Általánosságban elmondta, a Modern városok program keretében megkötött megállapodások a 2015-2018 közötti időszakra vonatkoznak.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a 2014-es országgyűlési és önkormányzati választáson is a kormánypártok megkapták a bizalmat a nagykanizsai polgároktól. A bizalmat pedig illendő megszolgálni, a kampányban vállaltakat teljesítjük a megállapodás aláírásával – jegyezte meg.

A kormányfő hangsúlyozta, a polgármester tájékoztatása szerint a munkanélküliség a legnagyobb probléma Nagykanizsán és térségében, a megállapodással is ezt szeretnék első helyen orvosolni. Azt a célt tűzzük ki, hogy ahogyan egész Magyarországon, úgy Nagykanizsán is megvalósuljon a teljes foglalkoztatás – fűzte hozzá.
A miniszterelnök ismertette a megállapodás fő pontjait. Bejelentette, 500 hektáros iparterületet hoznak létre, mely több lépésben valósul meg. Mintegy 100 hektár állami tulajdonban van, körülbelül 400 hektárt pedig megvásárol az állam; ezeket a területeket a város rendelkezésére bocsátják.

Orbán Viktor ismertette, a szlovén határhoz vezető M70-es utat 2X2 sávossá bővítik 2018-ig. Két lépcsőben, 6 milliárd forint értékben megépül a városi elkerülő út is, az első ütem a tervek szerint 2018-ig elkészül 4,5 milliárd forintért. A kormányfő bejelentette azt is, hogy megépül egy nagyjából háromezer ember befogadására alkalmas multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok, valamint egy 50 méteres fedett uszoda. A megállapodás kitér a Mura-vidék fejlesztésének programjára is, aminek része egyebek mellett egy 150 kilométer hosszú kerékpárútrendszer kiépítése. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy felállítanak egy közös munkacsoportot a nemzetközi konferenciaközpont és a hozzá tartozó hotelszolgáltatás megvalósítása érdekében.

Dénes Sándor emlékeztetett, az elmúlt években Nagykanizsa többször kapott jelentős támogatást a kormánytól, mely biztosította a város működését, lehetővé tette fejlődését, és fejlesztését. Hozzájárult a stabil költségvetés elkészítéséhez, mely alapot adott az új célok kitűzésére és a sikeres továbblépésre – fűzte hozzá. Nagykanizsa polgármestere a mai napon aláírt együttműködési megállapodás fő céljának azt tartja, hogy kihasználják a város gazdaságfejlesztési lehetőségeit, kedvező adottságait.

fidesz.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: a kormány intézkedései elegendőek lesznek
  A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Virágvasárnapi passió
  Ha tehát a szenvedéstörténetet elővételezzük virágvasárnap, úgy húsvét teljes, tágabb összefüggése adja meg azt a hátteret, ami alapján a Jeruzsálembe való bevonulás gesztusa érthetővé válik.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
MTI Hírfelhasználó