Svájc lezárhatja déli határát
Ha a menekültek beáramlása Olaszországból folytatódik, ideglenesen le fogjuk zárni a határt – fogalmazott Noman Gobbi, Svájc legdélebbi kantonjának, Ticino kormányának elnöke, írja a The Local. A politikus szerint ez az egyetlen módja, hogy Svájc nyomást gyakoroljon azon országokra, amelyek nem tartják tiszteletben a kötelezettségeiket.
2015. június 24. 12:56

Gobbi szerint az ország elsősorban a francia határzár okozta nyomás miatt kényszerülhet a lépésre, ugyanakkor kritikával illette Olaszországot is, mivel az 1990-ben elfogadott dublini egyezmény szerint az az EU-tagország felelős a menedékkérőkért, amelybe először belépnek.

A bevándorlókérdés megoldása egyre kilátástalanabb, amióta az osztrák és francia határőrök nem engedik be országukba az Olaszországból érkező migránsokat. Bár a május végén bemutatott kvótarendszerről a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozón kellene dönteniük a tagállamoknak, az álláspontok kevéssé közeledtek. A visegrádi négyek a múlt pénteki találkozójukon jelentették be, hogy elutasítják a kvótarendszert. Amit az Európai Bizottság javasol, az ellentétben van az önkéntességnek az Európai Tanács által képviselt elvével – mondta Robert Fico szlovák kormányfő a tanácskozást követően. Múlt héten David Cameron brit miniszterelnök is hangsúlyozta, a menekültek beáramlását elsődlegesen Észak-Afrikában kellene kezelni, bár a közös menekültügyi szabályok alól Nagy-Britanniának, Dániának és Írországnak is opt outja, azaz mentessége van. Spanyolország is a kvóták felülvizsgálatát kérte, kérve, hogy nagyobb arányban vegyék figyelembe a munkanélküliségi rátákat.

A fő vita az elosztás kapcsán egyébként az önkéntesség, illetve a kötelezőség elve között húzódik. Olaszország ugyanakkor már tűréshatára végére ért. Miután Matteo Renzi olasz miniszterelnök meglebegtette, hogy ha a tagországok nem segítenek, schengeni vízummal látják el a menekülteket, az osztrákok és a franciák közölték, újabb tíz és fél ezer szálláshelyet hoznak létre, és Ausztria is új menekültbefogadó helyek létrehozása mellett döntött. Ez azonban még mindig nem jelent megoldást, bár a kvóták szerint legtöbb menekült befogadására kötelezett Németország kész vállalni a felelősséget.

Napi Gazdaság Online
  • Copy-paste forradalmak
    A forradalomexport azért veszélyes, mert a Majdan-klónok képesek önmagukat területileg átmásolni.
  • Soros Györgynek saját pártja van Romániában?
    Romániában jelenleg nincsenek tétek Soros György számára, mivel megnyerte az ideológiai harcot – állítja Bogdan Duca román politikai elemző, aki szerint mindhárom nagy párt a progresszista vonalat követi. A politológus arról is beszélt, hogy azonnal megbélyegzik a Sorost, illetve az általa ellenőrzött szervezetek bírálóit.
  • Advent – Az Úr érkezését várjuk
    Idén november 29-én, vasárnap veszi kezdetét az advent, a karácsonyt előkészítő időszak.
MTI Hírfelhasználó