Bevándorlóáradat Délvidéken és Szegeden
Menekültek a játszótéren, az éttermekben és a téglagyárban. A magyar határtól néhány kilométerre található vajdasági települést ellepték a bevándorlók. A polgármester-helyettes elmondása szerint most már minden nap ötszáznál is több migráns érkezik a nyolcezer fős településre, Magyarkanizsára.
2015. június 25. 08:47

Laczkó Róbert hangsúlyozta: a látvány a legborzalmasabb, amelyet az érkezők a mérhetetlen igénytelenségükkel okoznak. Amíg van pénzük, addig fogyasztanak, beülnek az éttermekbe és kávézókba, kiszorítva ezzel a helyieket. A polgármester-helyettes a határra tervezett kerítésről a C-Pont stábjának azt mondta: bízik abban, hogy a magyar kormány jó döntést hozott, és ez segít a vajdasági magyarokon is. Úgy gondolják, hogy a határzár miatt a bevándorlók majd új útvonalakat keresnek. A magyarkanizsai emberek nem tudják, meddig tartható még ez az állapot. A többség attól fél, hogy ez a hatalmas menekültáradat veszélyezteti a fennmaradását és a megélhetését. A C-Pontnak sikerült beszélnie migránsokkal is, akik többsége Szíriából érkezett.

A bevándorlók azt mondták, szülőföldjükön háború dúl, nincs megélhetésük. Beszéltek arról is, hogy a magyar határ közelében csak néhány napot töltenek, majd nekivágnak az erdőnek útlevél és papírok nélkül, illegálisan. Nem sokkal jobb a helyzet a Vajdaság második legnagyobb városában, Szabadkán sem. Igaz, a város központjában kevesebb migránssal lehet találkozni, mint Magyarkanizsán, de azért itt sem nehéz belefutni egy-egy szír vagy pakisztáni csoportba. Kíváncsiak voltunk arra, a bevándorlók mit gondolnak a magyar–szerb határra tervezett kerítésről. Egy fiatal szír azt mondta, nem fél a határzártól, végső esetben „megtanul repülni”, hogy az áhított Németországban jusson. Törökországon, Görögországon és Macedónián már keresztüljött, ha kellett úszott, de több száz kilométert is gyalogolt. „Szabadka is csak egy tranzitváros, nem tartózkodnak itt sokat a migránsok” – mondta Maglai Jenő, Szabadka polgármestere. Szerinte a helyi embereket egy idő után elkezdi zavarni, hogy százával érkeznek idegenek a településre. A polgármester tart a kerítéstől, mert álláspontja szerint a Vajdaságnak komoly gondot jelenthet a menekültek feltorlódása. Arra pedig nincs felkészülve sem ez a térség, sem Szerbia, hogy a menekültek huzamosabb ideig itt tartózkodjanak. Arról, hogy miként élnek és hol bujkálnak a migránsok a térségben, a ma megjelenő C-Pontban láthatnak majd riportot, illetve a C-Pont Facebook-oldalán is.

Szegeden utakat zárnak, Botka gúnyolódik

Tegnap is több száz határsértőt fogtak el Szegeden és környékén. A migránsok közt sok a kisgyermek. A belvárosban is egyre több az illegális határátlépő, a téli kikötő környékén átfogó rendőrségi razzia zajlott tegnap, a helyi erők mellett a készenléti rendőrség is nagy erőkkel vonult a helyszínre. Az akció idejére a rendőrség lezárta a város felé vezető utakat és a töltést is. A határsértőket Röszkére viszik egy rendőrségi előállító helyiségbe. Botka László, a város MSZP-s polgármestere a határzár kapcsán eddig csak gúnyolódott, pár napja azt közölte, a város lakosságát egyáltalán nem zavarták a menekültek, nem is találkoztak velük az utcákon. Facebook-oldalán azt írta: „Egész Európa azon »kacag«, hogy pont a Fidesz-kormány az élharcosa – ostoba, magyarnyelvű(!) plakátokkal, támogatógyűjtő »konzultációval«, teljesen hasztalan 175 km-es drótkerítéssel – a menekültek elleni küzdelemnek.”

Napi Gazdaság Online
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó